Tarih: 31.10.2013 14:10

Buğday sapına bor katılarak kağıt üretildi

Facebook Twitter Linked-in

KSÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tutuş, buğday sapının kağıt endüstrisinde kullanılabilirliği konusunda BOREN ile çalışma yaptıklarını belirtti.

Dünyada kullanılan kağıtlardaki yüzde 1`lik artışın bile önemine değinen Tutuş, şunları söyledi:

''Ülkemizdeki buğday sapları çoğunlukla yakılıyor veya toprakta bırakılıyor. Türkiye`nin yaklaşık 36 milyon ton buğday sapı kapasitesi var. Yürüttüğümüz proje kapsamında buğday sapıyla borlu bileşikler kullanılarak ilk kez laboratuvar ortamında kağıt hamuru üretimini gerçekleştirdik. Ayrıca kağıt hamurundaki verimi artırmak için borlu bileşik kullandık.''

Türkiye`nin orman kaynakları fazla olmayan bir ülke olduğuna dikkati çeken Tutuş, çalışmanın, kağıt endüstrisi açısından önemli olduğunu ifade etti.

Tutuş, bor bileşiğinin kullanılmasının kağıt hamurunu pişirme esnasında sıcaklık ve kimyasallardan kaynaklanan liflerdeki zincir uzunluğunu kısaltıldığını dile getirdi.

Borun kağıt üretimindeki verime katkı sağladığını anlatan Tutuş, ''Denemelerimizde kağıttaki verim artış oranı da yüzde 8 olarak ortaya çıktı'' dedi.

Projeyi iki kademeli hazırladıklarını ifade eden Tutuş, sözlerini şöyle tamamladı:

 ''İlk aşamamızda borlu bileşiklerden kağıt hamuru ürettik. Daha sonra yine borlu bileşikleri kağıt hamurunu ağırtmasında kullandık. Bunda da 18 birimlik bir sonuç aldık. Normalde 48 olan kağıt parlaklığını 66`lara kadar yükseltme başarısını gösterdik.''AA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —