Arslan Bey
Gündem 6.11.2013 15:36:19 0

Arslan Bey'in Mirasına Kim Sahip Çıkacak?

Kahramanmaraş'ın Kurtuluş savaşı döneminde verdiği onurlu mücadelede işgale karşı direnişe geçen halka önderlik eden Komutan Arslanbey'in evi sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Göksun'un Fındık köyünde yapılan Adatepe göleti nedeniyle evler su altında kalacağı için vatandaşların daha uygun yere taşınması kararı alınmıştı. Arslan Bey'in Fındıklar köyünde bulunan evi de şu anda sular altında kalacak konutlar arasında yer alıyor. Yaklaşık 200 yıllık bir geçmişi olan ev tarihi bir özellik taşımakla birlikte Kurtuluş savaşı Kahramanlarından Arslan Bey'inde yaşadığı yer olma ayrıcalığına sahip bulunuyor.

Konuyu Alkış dergisinin Kasım-Aralık sayısında ele alan Dr. Oğuz Paköz, yaptığı açıklamada evin ahşap olduğu için tamamen taşınma imkânının olduğunu söyledi. Arlan Bey gibi tarihte önemli bir yere sahip kişilerin bıraktığı her mirasa sahip çıkılması gerektiğine dikkat çeken Paköz, evin taşınması mümkünken sular altında bırakılmasının yanlış bir davranış olacağını söyledi. Paköz, bu konuda herkesi duyarlı olmaya davet etti.

Dr. Oğuz Paköz konu hakkında yaptığı değerlendirmede: "Kültür varlıklarının değerini anlamakta hep zorlanıyoruz. Bu nedenle tarihi değeri yüksek yapıtları birer birer yitiriyoruz. Yeni yeni duyarlılığımız artmakta ama tam bir bilince kavuştuğumuzu söyleyemeyiz."dedi.

"İKİ YÜZ YILA YAKIN BİR GEÇMİŞİ OLAN EV DİPDİRİ, ÖZGÜNLÜĞÜNÜ YİTİRMEMİŞ"

Fındık köyüne daha önce bir gezi için gittiklerini ve Arslan Bey'in oğlu Mahmut Toğuz'un kendilerini güzel bir şekilde misafir ettiğini anlatan Paköz şunları kaydetti: "Geçtiğimiz Eylül ayı içerisinde Göksün Fındık Köyünde bir gezi gerçekleştirdik. Bizi Fındık Köyünde Arslan Beyin oğlu Mahmut Bey ağırlıyor. Mahmut Bey Arslan Beyi temsilde kusursuz bir oğul. Kendisine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu gezide Arslan Beyin doğduğu evi de inceledik. İki yüz yıla yakın bir geçmişi olan ev dipdiri, özgünlüğünü yitirmemiş. Fındık Köyü yapımı tamamlanan Adatepe Göleti nedeniyle sular altında kalacak. Doğal olarak Arslan Beyin doğduğu o güzelim ev de. Fındık Köyü Kurtuluş Savaşı önderlerimizden Arslan Beyin doğduğu ve akrabalarının bugün de yaşadığı bir köydür. Arslan Bey Maraş`ın Kurtuluş Savaşını yöneten önder bir kişidir. Onun adı Kahramanmaraş`ta bir mahalleye, bir vergi dairesine, bir parka, bir öğretim kurumuna verilmiştir. Bununla Kahramanmaraş Arslan Beye karşı borcunu ödemiş sayılamaz. Arslan Bey için Kahramanmaraş ne yapsa azdır."

Arslan Bey'in evinin yanında milli mücadele döneminde şehit düşen Ali Ruhi Bey'in de evinin olduğunu anımsatan Paköz şunları aktardı: "Şimdi sözün özüne dönelim. Bu tarihi yapı yanında Ali Ruhi Beyin evi ile birlikte köyün taşınacağı yamaca taşınabilse ne güzel olur diye düşünüyoruz. Ali Ruhi Bey Kurtuluş Savaşı şehitlerimizden, Arslan Bey savaş sonrası onun kızı ile evlenmiş, yani bu ev de bizi konuk eden Mahmut Beyin dedesinin evi."

"EVİN KURTARILMASI KURTULUŞ SAVAŞININ GÖRSEL BİR BİÇİMDE ANLATILMASINA YARDIMCI OLACAKTIR"

Evin sular altında kalmadan kurtarılmasının önemine değinen Paköz konuyu şu şekilde anlattı: "Bu evlerin kurtarılması tüm Kahramanmaraşlıların başardığı Kurtuluş Savaşının görsel bir biçimde anlatılmasına yardımcı olacaktır. Bu görev kent merkezinde birçok evi yeniden yaşanabilir kılan Kahramanmaraş Belediyesine düşmektedir. Ne de olsa artık belediye ``Büyük Şehir Belediyesi``dir ve oraları da büyük şehir belediyesinin kapsama alanına girmektedir."

Kahramanmaraş'ın kahramanlık destanının baş aktörlerinden Arslan Bey'in evine gereken önemin verilmesi üzerinde ısrarla duran Paköz: "Yoksa gitti gider Maraş`ın kutlu yiğidinin o güzelim evi, onunla birlikte Maraş Destanının da bir köşesi." diyerek sözlerini bitirdi. (M. Serhat TOPALCA)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.3° / 13°

Başkan Akpınar, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı