Tarih: 07.11.2013 15:42

''Tahnit sanatı''nı yaşatmaya çalışıyor

Facebook Twitter Linked-in

Kahramanmaraş Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü Kapıçam Kınalı Keklik Üretme İstasyonu sorumlu mühendisi Çağrı Özgür Özkan, tahnitçiliğin, ölen hayvanların iç organlarının çıkartılarak doldurulması işlemi olduğunu söyledi.

Türkiye`de, tahnit mesleğiyle ilgili eğitim alınacak üniversite ve bir okul olmadığını ifade eden Özkan, ''Bazı üniversitelerin orman ve ziraat fakültelerinin zeotekni bölümlerinde bu konuda dersler verilmektedir. Bunun dışında doğaya gönül vermiş insanların çeşitli şekillerde öğrendikleri dolum sanat sistemi var. Bunlar, ölen hayvanın iç organların çıkartılması ve derisinin yüzülmesi yöntemiyle yapılmaktadır. İç organları çıkartılarak yapıldığı zaman 5 yıl gibi bir süreyle DNA`sı bozulmadan muhafaza edilmektedir'' dedi.

Tahnitçilik mesleğinin geçmişten bu yana evlerin köşelerinde göze hitap eden bir sanat olduğunu dile getiren Özkan, bu çalışmanın, nesli tükenmekte olan hayvanların gelecek nesillere aktarılmasında ve kültürel varlıkları koruma gibi bir çok aşamalar için yapıldığına dikkati çekti.

Genelde bütün hayvanların tahnitinin yapıldığını anlatan Özkan, şunları kaydetti:

 ''Bu meslek ülkemizde uzun yıllardır yapılıyor. Ben de üniversite eğitimim esnasında öğrendim ve şuanda severek yapıyorum. Hayvanların en son noktasında tahnitini yapıyoruz. Bize gelen hayvanların öncelikle rehabilite ediyoruz. Elimizden geldiği kadar hayvanları iyileştirmeye çalışıyoruz. Eğer hayvan ölürse heba olmaması ve müzelerde sergilenmesi için dolumunu yapıyoruz.''

Özkan, bir hayvanın dolumunun 4-5 saat sürdüğünü sözlerine ekledi.AA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —