TKDK projelerinin yatırım tutarı 90 milyon TL'ye ulaştı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü 11. Başvuru Çağrı Döneminde 73 tane yeni proje aldı.

TKDK projelerinin yatırım tutarı 90 milyon TL

TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu yaptığı açıklamada, 11. Başvuru Çağrı Döneminde 43 milyon TL yatırım değerine sahip projeyi teslim aldıklarını ve şu ana kadar 11 çağrı döneminde alınan tüm projelerin toplam yatırım tutarının 90 Milyon TL'yi aştığını belirtti. Uslu, bu dönemde 7 farklı yatırım alanında proje sunulduğunu belirterek, bu projelerin içinde 2 tane soğuk hava deposu projesinin bulunmasının Kahramanmaraş için büyük bir kazanç olacağını ifade etti.

TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu, 11. Başvuru Çağrı Döneminde Ilıca'da 4, Göksun'da 2 olmak üzere 6 yeni apart otelin yapımına hibe vereceklerini söyleyerek Kahramanmaraş'ın gözde turizm merkezlerinden birisi olması yönünde ciddi bir adım attıklarını belirtti.

İl Koordinatörü Uslu konu hakkında yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:  "7 farklı alanda aldığımız 73 projenin 8 tanesi süt çiftliği, 6 tanesi et çiftliği, 1'i modern bir peynir fabrikası, 1 tanesi maraş tarhanası üretim tesisi, 49 tanesi arıcılık ve tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği için makine ekipman alımı, 6 tanesi kırsal turizm tesisi kapsamında apart otel inşası ve makine ekipman alımını projeleridir."

 "GÖKSUN İLÇESİ İKİ, ILICA KASABASI DÖRT YENİ KIRSAL TURİZM TESİSİNE KAVUŞUYOR"

Özellikle Ilıca beldesinin büyük bir potansiyelinin olduğunun farkında olduklarını ve bundan sonra da hem Ilıcadan hem de Kahramanmaraş'ın diğer bölgelerinden kırsal turizm kapsamında yoğun bir proje başvurusu beklediklerini ifade eden Uslu sözlerine şu şekilde devam etti:  "Ancak bu projeler tasarlanırken, planlanırken gelişen Türkiye'nin gerçekleri, hitap ettiği müşteri kitlesinin ihtiyaç ve talepleri, ülke genelinde rekabet edebilmek için mevcut ve yeni kurulacak diğer tesislere göre ilgiyi artıracak, ön plana çıkaracak alt yapı hizmetlerinin de muhakkak göz önüne alınması gerekmektedir. Çok yoğun bir devre mülk pazar piyasasın bulunduğu hiçbir zaman göz ardı edilmemelidir."

"İKİ YENİ SOĞUK HAVA DEPOSU YAPILACAK"

TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu Kahramanmaraş'ın en önemli ihtiyaçlarından biri olan soğuk hava deposu için İl Koordinatörlüğü olarak ilk defa hibe vereceklerini söyledi. Uslu, konu hakkında şöyle konuştu: "Meyve ve Sebzenin İşlenmesi ve Pazarlanması yatırım alanı kapsamında iki yeni proje aldık. Göksun ve Pazarcık'ta iki yeni soğuk hava deposu inşasına ve makine ekipman alımına hibe vermeyi arzu ediyoruz. İlimizin soğuk hava depolarına büyük bir ihtiyacı var. Sadece ilimizde değil çevre illerde de büyük bir meyve sebze potansiyelinin olduğunun farkındayız."

27 PROJE İLE SÖZLEŞME İMZALANDI

Şu ana kadar Kahramanmaraş'ta yatırım yapılmak üzere 27 proje ile sözleşme imzaladıklarını ve projelerin toplam bedelinin 48 milyon TL'yi aştığını kaydeden Uslu şu şekilde konuştu: " Önümüzdeki dönemde yeni alınan projeler ile bu miktarın daha da artacak, mevcut imzalanan projelerin on yedi tanesinin inşaatları tamamlandı, makine ekipman alımları da yapılarak faaliyetlerine başladı. Yaptığımız planlamalarda bir aksaklık olmaz ise, devam eden diğer projelerimizin de yıl sonuna kadar kalan faaliyetlerini tamamlayarak makine ekipman alımları ile birlikte faaliyete geçeceğini öngörüyoruz. Böylelikle İlimiz Kahramanmaraş AB kırsal kalkınma hibe fonları vasıtası ile modern, dünya standartlarında, insan ve hayvan sağlığını tehdit etmeyen, çevre ile uyumlu 27 yatırım projesini tamamlamış olacak. 2014 yılında da hedefimiz aldığımız tüm proje başvurularının yatırıma dönüştürülmesi ve yeni yatırım projelerinin alınmasıdır."

YATIRIMLAR KDV'DEN MUAF TUTULUYOR

TKDK IPARD (Kırsal Kalkınma) Programı kapsamında, süt üreten tarımsal işletmelere yatırım, et üreten tarımsal işletmelere yatırım, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, yerel ürünlerin ve mikro işletmelerin geliştirilmesi, kırsal turizm ve kültür balıkçılığının geliştirilmesi alanlarında yapılan yatırımlara yüzde 50 ile 65 arasında hibe verildiğini söyleyen Uslu, verilen hibelerin KDV'den ve gelir vergisinden muaf tutulduğunu sözlerine ekledi. (M. Serhat TOPALCA)



1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer