Sağlık

Sağlık Haberleri

Türkiye'de 5 milyon Koah Hastası var

Türkiye

Kahramanmaraş Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezi`nde kasım ayı boyunca her salı gerçekleştirilecek olan "Salı sohbetleri” etkinliğinin konusunu bu kez kronik bir akciğer hastalığı olan KOAH oluşturdu.

Her yıl düzenlenen Dünya KOAH Günü nedeniyle düzenlenen etkinlik kapsamında, AVM ziyaretçilerine ücretsiz solunum testi uygulandı, tansiyon ölçümü yapıldı, eğitici broşürler dağıtıldı, uzman konuşmacılar ise hastalıkla ilgili detaylı bilgiler verdi.

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen etkinlikte, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) nefes darlığı, öksürük ve balgam gibi belirtiler verdiğine dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:

"Nefes darlığınız varsa, öksürük ve balgam yakınmalarınız sık sık tekrarlıyorsa, sigara içtiyseniz veya halen içiyorsanız KOAH hastalığına yakalanabilirsiniz. Hastalığa neden olan en önemli ve sık görülen nedeni aktif olarak sigara içicisi olmak ya da pasif olarak dumana maruz kalmaktır.

KOAH yaklaşık olarak 20 yıl günde bir paket sigara içme sonrasında ortaya çıkar. Eğer günde bir paketten daha fazla sayıda sigara içiliyorsa bu zaman daha da kısalır. Hastalık genellikle 40 yaşından sonra belirti vermeye başlar. KOAH teşhisi alan kişilerin büyük çoğunluğu halen sigara içen veya çok uzun süre sigara içmiş ve bırakmış kişilerdir. Hastalık sinsi ilerlediği için ve sigara bağımlıları öksürük, balgam çıkarma gibi şikayetleri önemsemedikleri için KOAH teşhisi konduğu zaman hastalar akciğer kapasitelerinin önemli bir kısmını kaybetmiş olurlar.

Sigara içen her beş, altı kişiden birinde KOAH gelişmektedir. Ülkemizde 20 yaş üstündeki kişilerin en az yarısı sigara bağımlısıdır. Dolayısıyla bizim gibi sigara içme alışkanlığının çok yaygın olduğu ülkelerde KOAH önemli bir halk sağlığı sorunudur. Ülkemizde en iyimser tahmin ile 5 milyon KOAH'lı var.

Fakat bu hastaların sadece az bir kısmı teşhis edilmektedir. Hastaların önemli bir sayısı hastalıklarının farkında olmayıp öksürük, balgam çıkarma ve nefes darlığı gibi şikayetleri çok rahatsız edici olmadıkça doktora gitmemektedirler. Sigara bağımlısı olanların rahatsızlıklarında doktora gitmemelerinin önemli bir nedeni de sigarayı bırakmaları konusunda uyarı almaktan kaçmaktır.

Sigara dumanı ile nefes borularına ve hava keseciklerine zararlı gazlar ve maddeler dolar. Yıllar geçtikçe bu zararlı gazlar ve maddeler bronşların ve hava keseciklerinin yapısını bozmaya başlar. Bunun sonucunda bronşların hastalanmasıyla tıkayıcı bronşit, hava keseciklerinin harabiyeti ve parçalanması ile amfizem ortaya çıkar. Sigara içimi ile hem bronşlarda tıkayıcı bronşit hem de aynı zamanda amfizem gelişir.

Akciğerlerde ortaya çıkan bu tıkanıklıklar ve bozulmalar sonucunda kana oksijen geçişi azalır ve vücudun oksijensiz kalması ile pek çok ciddi rahatsızlıklar doğar.''İHA

 



Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti
Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüllere dokunan hizmetler
Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sanayi Kavşağı projelerinde ilk adımlar atıldı
KMTSO Geleneksel İftar programı ve genişletilmiş meclis toplantısı gerçekleştirildi
Ekinözü’nde Gönül Sofrası Kuruldu, Yeni Müjdeler Paylaşıldı
Bölgenin en büyük eğlence merkezi açılıyor
Görgel ‘Hedefimiz, Kahramanmaraş’ın içmesuyu geleceğini garanti altına almak”
Andırınlılar Büyükşehir’in İftar Sofrasında Buluştu
Aksu ve Karşıyaka Mahallelerini Birleştiren Yolda Kaldırım Çalışması
İlk İftarı Milli İrade Meydanı’nda Birlikte Yapalım!
Marfi Otomotiv, Türkiye İkinciliğiyle Otomotiv sektöründeki gücünü kanıtladı!
HG Hospital basın mensuplarını misafir etti
Acil Durum Hastanesinin Mobilyaları Kahramanmaraş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden
Büyükşehir’den; 2 Bin 400 Yaşlıya Destek
Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası İle Aranan Şahıs Yakalandı