Balıkçıların, avlanırken nelere dikkat etmesi gerekir?

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu balık avlamak isteyenleri, uyulması gereken kurallar hakkında uyardı.

Balıkçıların, avlanırken nelere dikkat etmesi gerekir?

İl Müdürü İhsan Emiralioğlu yaptığı açıklamada: "Aşırı avlanma balıkçılığı tehdit etmekte ve ciddi bir sorun olarak önümüze çıkmaktadır. Bazı avlanma biçimleriyle yavru balıkların ya da yumurta dökmeye hazırlanan dişilerin de yakalanması birçok balık türünün soyunu tüketme noktasına getirmiştir."dedi.

KAHRAMANMARAŞ'TA BALIK AVININ YASAK OLDUĞU BÖLGELER

Kaçak ve bilinçsiz avlanma konularında birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de avlanacak balık miktarını kısıtlamak ve üreme mevsiminde balık avını yasaklamak gibi önlemler alındığını dile getiren Emiralioğlu şunları söyledi: "İlimizde Fırnız Çayı, Terbüzek Çayı, Kömürsuyu, Nergele Çayı, Göksu Çayı ve Söğütlü Çayı avlanmanın tamamen yasaklandığı iç sular kapsamında yer aldığından yıl boyu avcılık yapılması yasaktır. Ayrıca Elbistan İlçesi Ceyhan Nehrinde, Ceyhan Nehri kaynağından Kalealtı Köprüsüne kadar olan kısmında da balık avcılığı yapılması yasaktır."

Balık avında kullanılması gereken malzemeler ve yasaklanan ürünlerin hangileri olduğu hakkında bilgi veren İl Müdürü Emiralioğlu şunları konuştu: "Bir amatör balıkçı en fazla 4 olta takımı ile avlanabilir ve olta başına iğne sayısı 3 adedi geçemez. Alabalık avında 2 olta takımından daha fazla olta takımı kullanılamaz ve her olta takımında ancak 2 iğne bulunabilir.

AMATÖR AVCILIKTA, BAYILTICI, UYUŞTURUCU, ÖLDÜRÜCÜ KİMYASAL MADDELER YASAK

Küspeli olta, parakete, sualtı tüfeği, zıpkın, pinter ve sepet gibi tuzakların kullanılması yasaktır. Yemlik uzatma ağı dışında germe, uzatma, sürütme, serpme, çevirme, tırıvırı-paraşüt gibi her türlü ağın  kullanılması  yasaktır. Ayrıca amatör avcılıkta; bayıltıcı, uyuşturucu, öldürücü kimyasal maddeler, her türlü patlayıcı madde, karpit, sönmemiş kireç, balık otu, elektrik akımı, elektroşok, tüp gaz ve hava tazyiki yöntemler yasaktır. Yasaklanan av araç ve gereçlerinin avlanma mahallinde bulundurulması da yasaktır.

TIRIVIRI PARÇALARI DOĞAL YAŞAMA KARŞI BÜYÜK TEHDİT OLUŞTURMAKTADIR

Tırıvırı-paraşüt olarak adlandırılan av aracının üretimi, satışı, istihsal yerleri civarında bulundurulması ve su ürünleri avcılığında her ne şekilde olursa olsun kullanılması yasaktır. Tırıvırı ince misinadan imal edilmiş olması nedeniyle herhangi bir şeye takılınca kolayca kopabilmekte, kopan parçalar yıllarca suda kalıp, doğal yaşama karşı büyük tehdit oluşturmaktadır. Bundan dolayı tam bir doğa katili olup, aynı zamanda Amatör Balık Avcılığı ruhunu da yok etmektedir. Tırıvırı sadece balıkları değil, özellikle akarsularda sular çekildiğinde, daralan su yataklarında veya taşkınlarla kıyıya çıkan dal parçaları üzerinde bu ağa daha önce takılan balıkları yemeye gelen diğer her türden hayvana da zarar vermektedir. Canlıların hiçbir işe yaramaksızın, fark, zaman ve türlerini gözetmeksizin ölümüne neden olmasının yanı sıra, ince misinanın kesme, yaralama özelliği ile birçoğunun sakat kalmalarına yol açmaktadır. Alabalık avcılığında kan kurdu, kemik kurdu, leş kurdu, sinek larvaları, canlı ya da cansız iç su ve deniz balıkları hariç, her türlü yapay, doğal ve mamul doğal yem kullanılabilir."

AMATÖR AVCILARIN TİCARET YAPMASI YASAK

Emiralioğlu, 1 kilometre kareden daha küçük göl ve göletlerde motorlu, motorsuz her türlü tekne ve botla avlanmak yasak olduğunu açıkladı.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Emiralioğlu: "Amatör balıkçılıkla avlanmış olan her türlü su ürününün satışı, canlı olarak nakledilmesi ve başka kaynaklara bırakılması yasaktır. Tebliğde belirtilen koruma altındaki türlerin ve bunlara ait kabuk vb.nin, tahnit edilmiş örneklerinin alımı, satımı, pazarlarda ve iş yerlerinde alım satım amacıyla bulundurulması ve sergilenmesi yasaktır." şeklinde açıklama yaptı.

3 İĞNELİ BİR OLTA TAKIMI İLE AMATÖR AVCILIK YAPILMASI SERBESTTİR

Emiralioğlu dikkat edilmesi gereken diğer konular hakkında şunları söyledi: "Kiraya verilen istihsal sahalarında avcılığın serbest olduğu dönemlerde resmi tatil günlerinde kişi başına en fazla 3 iğneli bir olta takımı ile amatör avcılık yapılması serbesttir. Bu yerlerde amatör avcılığa açılacak alanlar Bakanlık İl Müdürlüklerince belirlenir. Kiraya verilen istihsal sahası baraj gölü ise amatör balıkçılığa ayrılacak alan için DSİ Genel Müdürlüğü mahalli kuruluşundan da görüş alınır. Baraj göllerinde yapılan avcılıkta DSİ tarafından belirtilen güvenlik sahasında avlanmak tehlikeli ve yasaktır. Ticarî amaçlı su ürünleri avcılığı yapmak üzere projeye dayalı olarak Bakanlıkça izin verilmiş tüm deniz ve iç su alanlarında kira müddetince kiracı dışında avcılık yapılması yasaktır. Bu yasak alanlarda yapılacak istihsalle ilgili esas ve usuller Bakanlıkça belirlenir. Bakanlık İl Müdürlüklerince tespit edilerek ilgili kurum ve kuruluşlara bildirilen voli yerlerinde amatör avcılık yapmak yasaktır.

AKARSULARA BENT KURULARAK AVLANMAK YASAK

Akarsuların, göllerin ve göletlerin yatakları değiştirilerek bir kısmının kurutulması veya bentlenmesi yöntemi ile avcılık yapılması veya ızgaralarla balık toplanması yasaktır. İç sularda özel avlanma izni gerekmeyen yerler haricinde gün içinde av saati sınırlaması yoktur."

Balıkçılık yapmak ve bu konuda çeşitli etkinlikler düzenlemek isteyenlerin izin ve sınırlamalar hakkında yeterli bilgi sahibi olmaları için ilgili kurumlara müracat etmeleri gerektiği uyarısı yapıldı.



1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer