Zeytin Üretiminde Büyük Hamle
Ekonomi 18.12.2013 11:04:16 0

Zeytin Üretiminde Büyük Hamle

Kahramanmaraş'ta zeytin tarımı geliştiğini ifade eden Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, ilerleyen yıllarda Kahramanmaraş'ın ülkenin önemli zeytin havzalarından birisi olacağını belirtti.

Sır barajı ve çevre köylerinden zeytin bahçesi kurmak isteyenler yüzde 50 İl Özel İdaresi desteği ile zeytin fidanlarını yarı fiyatına alabilecekler.

Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İhsan Emiralioğlu şunları kaydetti: ‘Kahramanmaraş'ın Doğu Akdeniz bölgesinde bulunması dolayısıyla zeytin yetiştiriciliğine uygun olduğunu özellikle marjinal alanlarda zeytin yetiştiriciliğini geliştirmek istediklerini söyleyerek ‘ İlimizde zeytin yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için 2012 yılında Merkez İlçede Sır barajının karşılıklı iki yakasındaki alanlar  " Sır Barajı Zeytin Havzası " olarak ilan edilmiş olup, hava oransal neminin diğer yetiştiricilik yapılan alanlara kıyasla daha yüksek olduğu Kale, Önsen, Zeytindere,  Fatmalı, Kürtül, Döngele, Yenicekale v.b. gibi benzer ekolojiye sahip yaklaşık 30 köyümüz bu havza kapsamına dâhil edilmiştir. 2012 ve 2013 yılında bu sır barajı zeytin havzasına toplam 2 bin 500 dekar kapama zeytin bahçesi ilave edildi."

Sır barajı zeytin havzasında yetiştirilmek üzere 150 bin zeytin fidanı verileceğini söyleyen Emiralioğlu şunları dile getirdi: "Sayın Valimizin ve İl Genel Meclisinin destekleri ile 2013 yılı sonbahar döneminde ise5 bin 500 dekar alana 150 bin adet daha zeytin fidanı vererek özellikle Sır Barajı Zeytin havzasında ki zeytin potansiyelimizi arttırmak istiyoruz. Sadece sır barajı ve çevresindeki köyler değil diğer köylerimizde de kapama zeytin bahçesi kurmak isteyen üreticilerimizi yüzde 50 hibe destekli fidan almaları için Müdürlüğümüze müracaatlarını bekliyoruz."              

KAHRAMANMARAŞTA ZEYTİN ÜRETİMİ

Kahramanmaraş'taki zeytin üretimi hakkında bilgi veren İl Müdürü Emiralioğlu şöyle konuştu: "Kahramanmaraş İl genelinde, Merkez İlçe başta olmak üzere Türkoğlu, Pazarcık ve Andırınİlçelerinde zeytin yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlimizde ağırlıklı olarak yetiştirilen çeşitler: Yağlık Sarı Zeytin, Yağlık Siyah Zeytin, Kilis Yağlık, Nizip Yağlık, Memecik, Yağ Çelebi ve Halhalıdır. Son 10-15 yıldır ise oluşturulan zeytinliklerin  yüzde 90' Gemlik çeşidi ile kurulmaktadır. Gemlik çeşidi sofralık ve yağlık olarak değerlendirilmekte olup İlimiz ekolojisinde uygulanan kültürel işlemlere bağlı olarak yağ randımanı yüzde 16 ila 30 arasında değişmektedir."

ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KAHRAMANMARAŞ'IN SON 10 YILI

Kahramanmaraş'ta zeytin yetiştiriciliğinde son 10 yıllık süreç içerisindeki değişimi TÜİK verilerine göre değerlendiren Emiralioğlu şunları anlattı: " TÜİK verilerine göre, Yağlık ve Sofralık zeytin üretimi:

2002 yılında 36 bin 070 dekar olan üretim alanı 2012 yılında 71bin 384 dekar olmuştur, artış oranı yüzde 98.

2002 yılında bin 749 ton olan zeytin üretimi 2012 yılında 4 bin 669 ton zeytin üretim gerçekleşmiştir, artış yüzde167

2002 yılında 659 bin 110 adet olan ağaç sayımız,  2012 yılında 1 milyon 605 bin 774 adet olmuştur. Ağaç varlığı olarak son 10 yıllık süreçte yüzde 144 oranında bir artış olduğunu görmekteyiz.

2012 Yılında Müdürlüğümüzce Bitkisel üretimi geliştirme projesi kapsamında Bakanlığımız ve Valiliğimizce yüzde 50 il özel idaresi destekli olarak 88 bin 500 adet zeytin fidanı temin edilerek yaklaşık 3 bin dekar yeni zeytin bahçesi tesis ettirilmiştir.

2013 Yılında ise İl Özel İdaresi desteği ile aynı proje kapsamında 69 bin 600 adet zeytin fidanı temin edilerek yaklaşık 2 bin 350 dekar yeni zeytinlik tesis ettirilmiş olup son iki yılda Valiliğimizin yüzde 50 hibe desteği ile yaklaşık 5 bin 350 dekarlık yeni bahçe tesisi yapılmıştır."

HEDEF 1 MİLYON ZEYTİN AĞACI

İl Müdürü Kahramanmaraş'ın zeytin yetiştiriciliğindeki hedefleri hakkında şunları söyledi: "Ayrıca İl Müdürlüğümüzce 2010 yılında İlimizde zeytin yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve çeşit seçimindeki kargaşaya son vermek üzere İlimiz ekolojisine uygun olacağı düşünülen 5 zeytin çeşidi ( Gemlik, Ayvalık, Kilis yağlık, Nizip yağlık ve Saurani) ile 10 ayrı lokasyonda demonstrasyon alanı oluşturulmuştur.  Bu gün itibari ile havzadaki zeytin ağacı varlığının 600 bin civarında olduğu tahmin edilmekte olup önümüzdeki 5 yıllık süreç içerisinde Valiliğimizin destekleri ile en az 1milyon zeytin ağacı varlığı ve 35 bin dekar üretim alanı ile fiilen Sır Barajı Zeytin havzasının oluşmasını hedeflemekteyiz." (Fatih YALÇIN)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.4° / 16°

Kahramanmaraş’ta Otodan Hırsızlık Yapan 3 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta sahte reçete operasyonu

Akpınar, “Esnaf Kan Ağlarken Biz Gülemeyiz “

Yeni Geçici Çarşının Kurulumu Hızla Sürüyor

Cinsel İstismar Suçundan Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Mücbir Sebep Çağrısı!

Başkan Görgel: “Şehrimizin 100 Yıllık İhtiyacını Karşılayacak Altyapı Yatırımı Kazandırıyoruz”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Karaca Ve Geyik Trofesi Kaçakçılığı Operasyonu

Ağustos Fuarının Etkinlik Takvimi Yayınlandı

KASKİ’de 6 Daire Başkanı Değişti

Onikişubat ve Dulkadiroğlu’nda 18 Mahallede Su Kesintisi Yaşanacak!

Kahramanmaraş’ta Zeytin tenekesine gizlenmiş uyuşturucu madde ele geçirildi

Kahramanmaraş’ta Sahte İçki Operasyonu

Kahramanmaraş’taki 141 Bin Emekli İçin İmzalar Atıldı

Fırnız da ki Orman yangınına GEAK desteği

Kahramanmaraş’ta Huzur Operasyonları

Belediye Başkanı’ndan İnsan Hakları Beyannamesi !

Karatutlu: “Adrese teslim ihaleler var!”