Çiftçilere
Gündem 18.12.2013 12:39:25 0

Çiftçilere ''nimet'' hayvanlara önemli besin kaynağı

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) işbirliğinde, 4 yıllık çalışmanın sonucunda yılda 8 kez biçimi yapılan ve verimi yüksek yonca bitkisi tohumu üretildi.

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünde ıslah edildikten sonra Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından deneme üretimi gerçekleştirilen yonca tohumu, verimiyle dikkat çekiyor.

DPT ile TAGEM`in yürüttüğü ''Islah ve Orijinal Tohumluk Üretim Merkezi Altyapı Projesi'' kapsamında üretilen tohumun çiftçilere önemli gelir sağlaması öngörülüyor. ''Nimet'' ismi verilen tohumun deneme üretimlerinde yılda 8 defaya yakın biçim alınabilen verim elde edildi.

Deneme üretimini yürüten ziraat yüksek mühendisi Mehmet Fatih Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye`nin yıllık 26-28 milyon ton civarında kaliteli kaba yeme ihtiyacı olduğunu anımsattı.

Hayvanlara kaliteli bir yem sağlamak, çayır ve meraların aşırı derecede ve erken otlatılmasını önlemek için yem bitkisi üretimine gereken önemin verilmesi gerektiğine işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti:

''Ülkemizde yem bitkilerinin ekiminin yaygınlaşması ile yem bitkileri tohumluk ihtiyacı da önemli oranda artmıştır. Türkiye`de 2003`de 2 milyon 900 bin dekar olan yonca ekim alanı çok hızlı bir artışla 4 yıl sonra 5 milyon 348 bin 965 dekara yükselmiştir. Aynı yıl kamu ve özel sektör kuruluşlarının ürettiği yonca tohum miktarı 678 ton, buna karşılık yurt dışından ithal edilen yonca tohumluk miktarı ise yaklaşık 3 milyon 53 ton olarak gerçekleşmiştir. Yani ülkemizde kullanılan yonca tohumunun yüzde 78`lik bölümü milyonlarca dolar ödenerek yurt dışından temin edilmektedir.''

- Geniş alanlarda üretilecek

Yılmaz, Türkiye`nin yonca tohum bitkisini sağlamak amacıyla önemli bir projenin hayata geçirildiğini dile getirdi.

Adana`da geliştirilen ''Nimet'' ismi verilen yoncayı arazilerinde deneme üretimi gerçekleştirdiklerini ifade eden Yılmaz, ''Oldukça yüksek tohum verimi elde ettik. Önümüzdeki yıllarda birtakım eksikliklerin giderilmesiyle inşallah çiftçimizin ihtiyaç duyduğu tohumun bir kısmını burada üreteceğiz. Daha sonra ise geniş alanlarda üretilmesi için ilgili kuruluşlara vererek ülkemizin yonca tohum sıkıntısını gidermiş olacağız'' dedi.

Yılmaz, ıslah edilen tohumun özellikle piyasadaki diğer yerli ve yabancı tohumlardan verim açısından açık ara önde olduğunu söyledi.

Deneme üretimlerinde yılda 8 kez verim aldıklarını hatırlatan Yılmaz, ''Yeşil ot verimi de çok yüksek. Bu özelliği önemli bir avantaj. Dolayısıyla bu tohumun önümüzdeki yıllarda piyasaya gireceğini ve ekonomimize katkıda bulunacağını düşünüyoruz'' ifadelerini kullandı.AA


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

13.3° / 0.3°

Toptancılar Sitesi’nin Temelleri Atıldı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

Kahramanmaraş’ta Sentetik Hap Ticareti Şüphelisi 4 Kişi Yakalandı

Rektör Yasım’dan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan’a Ziyaret

Kahramanmaraş Devlet Hastanesi’ne Yeni Yol Açıyor

Debgici"1000 yataklı şehir hastanesi ihalesi yapılacak"

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu Operasyonunda 7 Şahıs Yakalandı

Yedikuyular ve Ali Kayası Terası yollarında kış lastiği uygulaması

Kahramanmaraş’taki Fırtına Saatte 95 Kilometre Hıza Ulaştı

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Başkan Görgel: “1,3 Milyar TL’lik Yatırımla Yeni Ekinözü’nü İnşa Ediyoruz”

Görgel: “Elbistan’a 5,5 Milyar TL’nin Üzerinde Yatırım Kazandıracağız”

Kahramanmaraş’ta Otodan Hırsızlık Yapan 3 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta sahte reçete operasyonu

Akpınar, “Esnaf Kan Ağlarken Biz Gülemeyiz “

Yeni Geçici Çarşının Kurulumu Hızla Sürüyor

Cinsel İstismar Suçundan Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı