“Hiç bir engellinin durumu kendi seçimi değildir”
Gündem 19.12.2013 17:44:33 0

“Hiç bir engellinin durumu kendi seçimi değildir”

Kahramanmaraş Yeni Yaşam Engelliler Derneği'ni ziyaret eden Onikişubat Belediyesi Başkanı aday adayı M.Nedim Tepebaşı yöneticilik anlayışı ve engellilere verilecek hizmetler hakkında Dernek Başkanı Abulhamit Yeniceli'ye ve üyelere dernek binasında önemli

M.Nedim Tepebaşı bu ziyaret sırasında:"Herkese ihtiyacı olan hizmeti götürmek, hizmetin kişilere ulaşıp ulaşmadığını denetlemek ve gereğini yapmak yöneticinin sorumlulukları ve öncelikli görevleri arasındadır. Çok sık söylediğimiz bir söz vardır; "Belediye hizmetlerinin bütün mesleklerle ilgisi vardır, bu yüzden belediye başkanın herhangi bir meslekten olması değil, iyi bir yönetici olması gerekir." diye. 

Bir belediye hizmeti sunulurken, o hizmetten yararlanacak herkesin hesaba katılması gerektiğini çok net olarak sürekli söylemekteyiz. Mesela; en basit bir iş gibi görünen kaldırımlar yapılırken rampalarıyla yaşlıların, çocukların, engellilerin, hamilelerin inip çıkabilecekleri yükseklikte ve rahatlıkla yürüyebilecekleri düzlükte yapılması zorunludur. Bu sadece bir örnektir. Yine burada; araba park edilmesini önlemek için kaldırımların yüksek yapılmış olmasını görmek ve irdelemek gerekir. Kaldırımlara araba park edilmesini önlemek veya insanları, bu davranışın haksızlık ve yanlış olduğuna inandırmak yerine böyle bir yola başvurmak, diğer insanların haklarına engel koymak demektir.

Yürütülen hizmetlerde ve yapılan işlerde her durumdaki vatandaşlar düşünülürken sonradan veya doğuştan engelli olan kardeşlerimize öncelik verilmelidir. Hiç bir engellinin durumu kendi seçimi değildir. Mademki onlar bu mevcut durumlarıyla yaşamak zorundadır, o halde onların yaşamındaki zorlukları ve engelleri kaldırmak ya da hiç değilse asgariye indirmek kentleşmenin gereği ve yönetimin başta gelen görevidir.

Bu bağlamda daha önce kullanılan terimlerden daha düzgün olmakla beraber "engelli" kelimesinin karşısına daha sevgi içerikli bir kelime keşke bulunabilse!

Ülkemizde nüfusun %12 sinin engelli oluşu bu vatandaşlarımıza hizmetin nasıl ulaştırılması gerektiğinin önemini göstermektedir. Kaldı ki bu oran %1 olsa bile, hatta hiç engelli bulunmasa bile, yapılan işler olma ihtimali çerçevesinde değerlendirilerek olması gerek şekliyle hizmetlerin yürütülmesi esas olmalıdır.  Bir defa şunu bilmemiz gerekir ki; engelli kardeşlerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak çalışmalar yapılması, onlara sunulan hizmette ayrıcalık değildir, bilakis verilmesi gereken hizmetlerdir ve birer tamamlamadır. Arabası olanlara yol ve park yerleri yapılıyorsa engelli kardeşlerimiz için kaldırımlara rampalar yapmak, toplu taşıma araçlarına asansör yapılmasını sağlamak hizmetin tamamlanması anlamında değerlendirilmelidir. Hâlâ bazı kaldırımlarda rampa olmayışı, camilerde bu konunun gündeme girmeyişi hepimizi düşündürmelidir. Kaldı ki bu işlemlerin gerçekleştirilmesi sadece engelli kardeşlerimiz için değil hamileler, yürüme zorluğu çeken romatizmalılar, disk sorunu olanlar, yaşlılar ve çocuklar için de ayrıca önem taşımaktadır.

Burada şunu da söylemem gerekir ki; hâlâ her insanın zaruri ihtiyaçları bile dikkatlerden uzak tutulmaktadır. Affedersiniz tuvalet ihtiyacı her insan için kaçınılmaz bir gereksinim olduğu halde bugün planlı, projeli birçok işyerinde bir tuvalet, hatta bir lavabo bile bulunmamaktadır.Belediye Başkan Yardımcılığı yaptığım dönemlerde bu konuya arkadaşların dikkatini çekerek sosyal yaşama katkıda bulunma bakımından bir eksikliğe işaret etmiştik.  Peki, engelli kardeşlerimiz bu sorunu nasıl halledeceklerdir? İşte bunun için bunların hepsi ayrıcalıklı hizmet değil bir tamamlamadır diyoruz.

Engelli kardeşlerimizin sadece aileleri ile baş başa bırakılmasını şahsen doğru bulmadığımızı da burada belirtmek isterim. Bu konuda bir paylaşım olmalıdır, bunu da öncelikle belediye yapmalıdır. Görev bize verilirse sorumluluğumuzun bilincinde olmak bakımından bu alanda gerekli hizmetleri almak engelli kardeşlerimizin bir hakkı olduğunu, hizmet sunmanın bizim için de öncelikli vazifelerden olacağını ifade etmek durumundayım.

Daha önceki açıklamalarımda da belirttim, engelli kardeşlerimizin durumlarına göre rehabilitasyon merkezleri yanında onların sosyal yaşamlarına yardımcı olacak bina, sosyal aktivite alanları, meslek edindirme kursları gibi hizmetler eksiksiz verilecektir inşallah.

Toplumda herkes aynı işi yapamayacağı gibi alacakları hizmetlerin de farklılık arz etmesi doğaldır. Zaten yönetici olmak bunları görmeyi ve ona göre çalışmayı gerektirir.

Kısmet olursa bizim yönetimimizde, engelli kardeşlerimizin, durumlarına uygun sosyal hayatın içinde olmaları için her türlü desteğin verilmesi esas alınacaktır."Yardımcım yok, yatsı ve sabah namazlarını evimde kılsam olmaz mı?" diyen kişiye Peygamberimiz camiye devam etmesini söyleyerek onun toplumdan soyutlanmasına izin vermemişlerdir. Bizler bu kültürün takipçisiyiz. Bütün bu ayrıntıları bilmek ve görmek bizler için zorunluluktur. Onların sosyal hayattan uzakta kalmalarının dengeleri bozacağı dikkatlerden uzak tutulmamalıdır.

Yine bu kardeşlerimize kendi ayakları üzerinde durabilmeleri konusunda da destek vermek bir görev bilinecektir. Onların eğitim ve öğretimlerinde gerekli kolaylığı sağlamak ve destek vermek, sanat ve sosyal aktivelere katılımlarına yardımcı olmak, her türlü sosyal etkinliklere katılımlarını temin etmek ve yardımcı olmak, ailesinin karşılayamadığı ihtiyaçlarını karşılamak, kullanmak zorunda oldukları eşyaları temin etmek birer hizmet olarak sunulacak ve devletin gücünün ve desteğinin hemen arkalarında ve yanı başlarında olduğu hissettirilecektir.

Geçmişte gerçekleştirdiğimiz projeler aslında yapacaklarımızın ipuçlarını vermektedir. Yine Belediye Başkan Yardımcılığı dönemimizde, bundan yaklaşık yedi yıl kadar önce, ilk başta bakıma muhtaç, hasta, yaşlı, engelli, kimsesiz kardeşlerimizin birebir tespitlerini yaptırmış sonra da bunları kaldıkları yerlerin onarım ve bakımını yaptırarak kişisel bakım ve ihtiyaçlarını karşılamak üzere "Evinde Bakım Ünitesini hayata geçirmiştik. Erkek ve kadın yardımcıların görev yaptığı bu birimde engelli kardeşlerimiz, tıraş ve hamam hizmetlerine kadar yakın takibimize alınmıştı.

Engelli kardeşlerimiz, bize tevdi edilen bir emanet olarak bilinecek ve onların sorumluluğunu yakinen omuzlarımızda hissedeceğiz inşallah. Bizim yönetim anlayışımız; her hak sahibin hakkını korumak ve hakkını zamanında ve eksiksiz teslim etmek şeklinde olacaktır." dedi.

Kahramanmaraş Yeni Yaşam Engelliler Derneği Başkanı Abdulhamit Yeniceli ve ziyarette hazır bulunan üyeler bu görüşmeden  duydukları memnuniyeti dile getirerek,  onikişubat Belediyesi Başkanı aday adayı M.Nedim Tepebaşı'na adaylık yolunda başarılar dilediler.   

(Esra AKÇAKALE)







Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

13.3° / 0.3°

Toptancılar Sitesi’nin Temelleri Atıldı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

Kahramanmaraş’ta Sentetik Hap Ticareti Şüphelisi 4 Kişi Yakalandı

Rektör Yasım’dan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan’a Ziyaret

Kahramanmaraş Devlet Hastanesi’ne Yeni Yol Açıyor

Debgici"1000 yataklı şehir hastanesi ihalesi yapılacak"

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu Operasyonunda 7 Şahıs Yakalandı

Yedikuyular ve Ali Kayası Terası yollarında kış lastiği uygulaması

Kahramanmaraş’taki Fırtına Saatte 95 Kilometre Hıza Ulaştı

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Başkan Görgel: “1,3 Milyar TL’lik Yatırımla Yeni Ekinözü’nü İnşa Ediyoruz”

Görgel: “Elbistan’a 5,5 Milyar TL’nin Üzerinde Yatırım Kazandıracağız”

Kahramanmaraş’ta Otodan Hırsızlık Yapan 3 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta sahte reçete operasyonu

Akpınar, “Esnaf Kan Ağlarken Biz Gülemeyiz “

Yeni Geçici Çarşının Kurulumu Hızla Sürüyor

Cinsel İstismar Suçundan Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı