Sağlık

Sağlık Haberleri

İlaç sektörüne iyi haber

Doğu Akdeniz Alt Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonu Müdürlüğünün yürüttüğü 8 yıllık çalışma sonucunda, ilaç sanayinde ham madde olarak kullanılan antimikrobiyal ve antiseptik oranı daha yüksek kekik türüne rastlandı.

İlaç sektörüne iyi haber

İstasyon Müdürlüğünde görevli ziraat yüksek mühendisi Muzaffer Özdemir, doğal ortamda bulunan 6 tür kekik üzerinde 8 yıldır sürdürdüğü çalışma neticesinde, hem ilaç sanayisini hem de ihracatı olumlu yönde etkileyecek önemli bulguya ulaştıklarını söyledi.

Elde ettiği kekik türünde özellikle ilaç sanayisi tarafından aranılan ve antibiyotiklere direnç gösteren bakterileri kırmada etkili olan thymol maddesini (Kekik yağından elde edilen tedavide antiseptik ve anthelmintik olarak kullanılan bir madde) yüksek oranda tespit ettiklerini belirten Özdemir, bunun ilaç sanayisi için bir şans olduğunu ifade etti.

Bulunan kekiklerin istasyonda üretime aktarıldığını vurgulayan Özdemir, şöyle konuştu:

''Üzerinde çalışmaya devam ettiğim kekiklerin hem bitkisel özelliklerini hem de içerdikleri uçucu yağ maddelerinin miktar ve bileşenlerinin analizini yaptım. Araştırmada kekiklerde yüksek miktarda thymol maddesi bulduk. Antimikrobiyal özelliklere sahip olan bu madde, aranan özelliğiyle de vazgeçilmezdir. Bu hem ilaç sanayini hem de ihracatı olumlu etkileyecek bir gelişmedir.''

ÜRETİMİ YAPILACAK

Türkiye`nin kekik ihracatında ilk sıralarda yer aldığını hatırlatan Özdemir, kekiklerin Akdeniz ve Ege Bölgesi`nde daha yaygın olarak bulunduğunu söyledi.

Bu bölgelerde görülen kekiklerin oransal olarak yağ miktarları uçucu bileşenlerinin yüksek olmasının kekik üretimi ve ihracatı bakımından avantaj sağladığını dile getiren Özdemir, şunları kaydetti:

''Burada dikkat etmemiz gereken şey 100 kilogram kekikten ortalama 6 kilogram civarında en üst verim grubunda yağ çıkar. Bunlardan da vulgare tipi kekiklerde yüzde 70 civarında cavracrol vardır. Yağ bileşenlerinde thymol ve cavracrol maddesi en önemli bileşenlerdendir. Bulduğumuz kekikte ise cavracrol yüzde 50, thymol ise yüzde 25 civarındadır. Origanum türü kekiklerde bu oran yüzde 0,5 ve 3 seviyelerindedir. Biz bunu `tip1` dediğimiz türün bir yada iki ırkında bulduk. Bunları tekrar analiz edeceğiz. Daha sonra da üretim yapacağız.''

İstasyon Müdürü Nefi Kısakürek ise sahadan gelen talepler doğrultusunda özel sektör destekli ve diğer kamu kuruluşları ile işbirliği halinde tarımsal araştırma projeleri yürüttüklerini belirterek,  çalışmanın her yönüyle yararlı sonuçları beraberinde getirdiğini kaydetti.AA



1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer