Eğt.-Kült.

Eğt.-Kült. Haberleri

Kaymakam Anteplioğlu'dan Lise Ziyareti

Kaymakam Anteplioğlu

Kahramanmaraş Vali Yardımcısı ve 12 Şubat İlçe Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu Şehit İdari Ateşe Galip Özmen Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'ni ziyaret etti.

Şehit İdari Ateşe Galip Özmen Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde yapılan İl İstihdam ve meslek Liseleri alt Komisyonu toplantısına başkanlık yapan Kahramanmaraş Vali Yardımcısı ve 12 Şubat İlçe Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu toplantı bitiminde komisyon üyeleri ile okulun atölyelerini gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Kaymakam Anteplioğlu'nun atölyelerde bilgi alma ve incelemelerine Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Ali Yüce,İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Akküncü, KSÜ'denProf.Dr. Özden Görücü ve Şehit İdari Ateşe Galip Özmen Teknik Ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Mehmet Fatih Başkan katıldı.

Kaymakam Anteplioğlu, ilk ziyaretini kimya bölümüne yaptı. Burada sınıf hakkında ve de öğrencilerden gelecekteki hedefleri hakkında bilgi istedi. Bölüm öğretmeni tarafından kendisine; "bölüme bu sınıfının teknik sınıf olarak yeni açıldığı, açılma sebebinin ise meslek liselerinin programının sadece mesleğe yönelik olmasından dolayı diğer normal liselerde uygulanan ders programlarının bu bölümde de uygulanarak başarının artırılması hedeflendiğini" belirtildi.

Anteplioğlu'nun öğrencilere yönelik olarak hedeflerinin neler olduğu yönünde sorusu oldu. Öğrencilerden de tıpta anestezi, hukuk, mühendislik gibi cevaplar geldi. Vali Yardımcısı ve 12 Şubat İlçe Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu daha sonra teşekkür ederek sınıftan ayrıldı.

İplik Atölyesine geçen Anteplioğlu burayı gezdikten sonra atölyelerdeki makineler işletmelerde kullanılan makinelerle aynı mı? Diye soru yöneltti. Atölye yetkilisi ise şu cevabı verdi.

"Evet sistem olarak aynı sadece büyüklük olarak fark var. İşletmelerdeki makinelerde iğ sayısı bunların 10-15 katı fazla. Diğer her şeyi bire bir aynı."

Kaymakam Anteplioğlu daha sonra şu soruları yönelterek cevaplarını aldı.

Soru: Makinelerde üretim yapılabiliyor mu? Öğrencilerimiz bundan nasıl faydalanabiliyorlar?

Cevap : Evet öğrencilerimiz bire bir uygulama yaparak makinelerde üretim gerçekleştirebiliyorlar. İşletme beceri eğitimine gittiklerinde bu makinelerle ilgili uygulamalarda sıkıntı yaşamıyorlar.

Soru: Atölyede  iki tane iplik makinesi var, farkı nedir?

Cevap :iki makinede farklı sistem ve teknikle  iplik yapmakta. Kendi isimleriyle anılan iplikçilik sistemleri vardır. Bunlardan birisi ring iplik makinesi, diğeri ise open-end iplik makinesidir. Farklı özellikteki hammaddelerden farklı  incelikte  iplik yapmaktadır. Şehrimizdeki iplik işletmelerinin tamamında bu sistemler kullanılmaktadır. Bu da mezunlarımız için çok büyük bir şanstır.

Bu bölümden ayrılan Anteplioğlu Örme bölümüne geçerek gezdi ve şu soruları yöneltti

Soru: Atölyede bulunan makinelerin Kahramanmaraş piyasasındakilerle aynı özellikleri taşıyor mu?

Cevap: Okulumuz endüstriyel örme atölyesindeki makineler Kahramanmaraş piyasandan teknoloji olarak transfer özelliğine sahip, elektronik jakarlıribana makinesini işkur ile yapılan proje değerlendirilerek getirtilmiştir. Bu makineden Kahramanmaraş sanayiinde henüz getirilmemiş, Jakarlı örme makinesinde sanayiden öndeyiz.

-2 adet inter-rib dönüşümlü örme makinesini İKMEP projesi (insan kaynaklarının mesleki eğitim yolu ile geliştirilmesi projesi) kapsamında atölyemize gelmiştir.

-Bunlar ve diğer örme makinelerimiz, ise sanayideki güncel makinelerle aynı seviyededir.

Soru: Penye kumaşlarda tüylenme neden oluşuyor?

Cevap: Kısa elyaftan yapılan OPEN " END (O-E) ipliklerden elde edilen örme kumaşlarda (piyasada penye olarak ifade edilen) ipliğin ham maddesi olan lif boyları kısa olması sebebi ile tüylenme olarak ifade edilen bocuklaşma oluşmaktadır. (Boncuklanma, tekstil yüzeylerinin giyim ve yıkanması sırasında oluşan sürtünme sonucu, kumaş yüzeyine bir veya daha fazla lifte tutunmuş küçük lif yumakçıklarının meydana gelmesidir.)

Soru: Tüylenme yapmayan kumaş nasıl anlaşılır?

Cevap: Ring iplik olarak ifade edilen, karde veya penye ipliklerinden imal edilen örme kumaşlarda tüylenme daha az olur. Çünkü bu ipliklerde kullanılan lif boyları daha uzun olmak zorundadır.  Uzun Lifin bükümün etkisiyle birlikte birbiri ile tutunması daha fazla almaktadır. Bu sayede tüylenme az olmaktadır.  Tüylenmenin az olması mamulün uzun ömürlü olmasını da etkilemektedir. 

Bununla birlikte sentetik filament halindeki ipliklerden elde edilen örme kumaşlarda da tüylenme fazla olmaz fakat sağlık açısında pek tercih edilmemektedir.

Gezisini tamamlayan Vali Yardımcısı ve 12 Şubat İlçe Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu gezisini günün anısına çekilen fotoğrafla noktalayarak, teşekkür edip okuldan ayrıldı. (Murat KAVUN)

 



Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı
Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti
Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüllere dokunan hizmetler
Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sanayi Kavşağı projelerinde ilk adımlar atıldı
KMTSO Geleneksel İftar programı ve genişletilmiş meclis toplantısı gerçekleştirildi
Ekinözü’nde Gönül Sofrası Kuruldu, Yeni Müjdeler Paylaşıldı
Bölgenin en büyük eğlence merkezi açılıyor
Görgel ‘Hedefimiz, Kahramanmaraş’ın içmesuyu geleceğini garanti altına almak”
Andırınlılar Büyükşehir’in İftar Sofrasında Buluştu
Aksu ve Karşıyaka Mahallelerini Birleştiren Yolda Kaldırım Çalışması
İlk İftarı Milli İrade Meydanı’nda Birlikte Yapalım!
Marfi Otomotiv, Türkiye İkinciliğiyle Otomotiv sektöründeki gücünü kanıtladı!
HG Hospital basın mensuplarını misafir etti
Acil Durum Hastanesinin Mobilyaları Kahramanmaraş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden
Büyükşehir’den; 2 Bin 400 Yaşlıya Destek