TKDK'ya proje vermek artık daha da kolaylaşıyor

AB kırsal kalkınma hibe programı IPARD'da yatırımcılar lehine değişiklikler yapıldı.

TKDK

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu yaptığı açıklamada; "IPARD (Kırsal Kalkınma) Programında çok önemli ve yeni değişikliklerin onaylandığını ve uygulamaya koyuldu.  Yapılan değişikliklerle yatırımcılarındaha fazla avantajlar elde ettiğini ve başvuru şartlarının daha da kolaylaştı.

Uslu, "Yatırımcıların bu konularda daha ayrıntılı bilgi almak için TKDK İl Koordinatörlüğü Yardım Masasına başvurmalarının çok faydalı olacağını aynı zamanda kurumun internet adresi olan www.tkdk.gov.tr sitesinden de daha ayrıntılı bilgiler elde edilebileceğini söyledi.

Değişiklikler yatırım başlıklarına göre şu şekilde;

Tarımsal İşletmelerin Yeniden Yapılandırılması ve Topluluk Standartlarına Yükseltilmesine Yönelik Yatırım Başlığı AltındaYapılan Değişiklikler

Süt Üreten Tarımsal İşletmelerde daha önce kapalı ahır ve ağılların sadece modernizasyonu ve kapasite artırımı hibeden istifade ederken artık yeni yapılan kapalı ahırların / ağılların inşası ve genişletilmesi de destek kapsamına alındı.

Et üreten tarımsal işletmelerde desteklenen koyun ve keçi sayısı 300'den 500'e çıkarıldı.

Hibe yardımı oranında belirleyici olan "Başvuru sunulduğunda 40 yaşın altında olan genç çiftçiler ifadesi hibe desteği kararı alındığında 40 yaşın altında olan genç çiftçiler" olarak değiştirildi.

 Daha önce gerçek kişi olarak projesini sunan başvuru sahibinin mesleki yeterlilik şartı, kendisi tarafından uyulması gereken bir uygunluk şartı iken yapılan değişiklik ile başvuru sahibi mesleki yeterlilik şartını sağlamıyor olsa dahi, bir daimi çalışanın bu şartı sağlaması da uygun olarak kabul edilecek.

Gübre Çukuru konusunda hayvan sayısı yerine kapasite eklenerek ifade "Tarımsal İşletme 50 baştan fazla inek veya 150 baştan fazla koyun ve/veya keçi kapasitesine sahipse, yatırımın gerçekleşmesinin sonunda gübrenin topluluk standartlarında depolanması ve yönetimini taahhüt etmelidir" şeklinde değiştirildi.

Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanmasının Yeniden Yapılandırılması ve Topluluk Standartlarına Ulaştırılmasına Yönelik Yatırımlar Başlığı AltındaYapılan Değişiklikler

Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması yatırım alanında tesis kapasiteleri arttırıldı. Artık en az 100 ton/yıl, en fazla 2000 ton /yıl su ürünleri, balık yağı ve yumuşakça, çift kabuklu ve kabuklu işleme için üretim kapasitesine sahip tesisler hibe desteği alabilecek.

Süt toplama merkezlerine başvurularda daha önce üretici örgütleri için yer alan "bir yıldan fazla faaliyette olma uygunluk şartı" kaldırıldı.

İşleme ve pazarlama ile ilgili yatırımlarda daha önce mecburi olan mesleki yeterlilik şartı artık aranmayacak.

Süt toplama merkezlerine daha önce sadece üretici birlikleri proje teklif edebilirken, artık gerçek ve tüzel kişi vasfı olan yatırımcılar da süt toplama merkezi yatırımlarına başvurabilecek.

Meyve ve sebzenin pazarlanması yatırım başlığında desteklenecek ürünler için AB'nin 1234/2007 sayılı konsey tüzüğünde yer alan meyve sebze listesi kullanılacak.

Kırsal Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi Yatırım Başlığı Altında Yapılan Değişiklikler

Yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi yatırım alanında kabul edilen yatırım tutarıdaha önce en fazla 250.000 AVRO'ydu, artık400.000 AVRO oldu.

 Kırsal turizm yatırım başlığında enfazla 400.000 AVRO olan yatırım tutarı, 500.000 AVRO'ya çıkarıldı.

 Kültür balıkçılığın geliştirilmesi yatırım alanında yatırım değeri enfazla 200.000 AVRO iken 400.000 AVRO'ya çıkarıldı.

Kültür balıkçılığı tesislerinin yanına restoranların inşası,  genişletilmesi veya modernizasyonu ve restoranlar için gerekliekipman satın alınması da destek kapsamına alındı.

Kırsal turizmalanında yapılacak yatırımlarda Turizm İşletme Belgesiyatırımın sonunda alınabilecek.

IPARD (Kırsal Kalkınma) Programı uygulama süresince bu yatırım başlıkları altında her bir faydalanıcının kullanabileceği toplam yatırım tutarı 400.000 AVRO'dan 500.000 AVRO'ya çıkarıldı.

Konaklama tesislerinin yatırımın sonunda 25 yatak kapasitesine sahip olma zorunluluğu değiştirilerek 25 oda olma zorunluluğu getirildi.

 Tıbbi ve aromatik bitkilerin açık alanlar dışında artık seralarda yetiştirilmesi de destek kapsamına alındı.

Yatırımlar KDV ve Gelir Vergisinden Muaf Tutuluyor

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), IPARD(Kırsal Kalkınma) Programı kapsamında;

Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım,

Et Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım,

Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması,

Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması,

Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması,

Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması,

Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi,

Yerel Ürünlerin ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi,

Kırsal Turizm ve

Kültür Balıkçılığının Geliştirilmesi alanlarında yüzde 50 ile 65 arasında hibe desteği veriyor.Ayrıca tüm yatırım alanlarında verilecek olan hibeler KDV'den ve gelir vergisinden muaf tutuluyor. (Fatih YALÇIN)



1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer