Kahramanmaraş İhracatını Arttırmaya Devam Ediyor
Gündem 9.01.2014 17:40:05 0

Kahramanmaraş İhracatını Arttırmaya Devam Ediyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Türkiye`nin Aralık ayında ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,8 artışla 12 milyar 996 milyon dolar, 2013 yılının tamamında ise yüzde 0,01 artışla 151 milyar 707 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

2013 yılında otomotiv sektörü ihracat şampiyonu oldu. Sektörün ihracatı yüzde 12 artarak 21,3 milyar dolar oldu. İkinci sırayı 17 milyar 441 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörü, üçüncü sırayı ise 17 milyar 327 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon sektörü aldı. 2013 yılında en fazla ihracat yapılan 3 ülke sırasıyla Almanya, Irak ve İngiltere oldu.

2013 yılında en fazla ihracat yapan ilimiz İstanbul oldu. İstanbul, ihracatını yüzde 5 artırdı ve toplam 63,8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. İstanbul`u 12,8 milyar dolar ihracat ile Bursa ve 12,7 milyar dolar ihracat ile Kocaeli takip etti. Bu veriler ışığında, Kahramanmaraş geçen yıl 765,6 milyon dolar olan ihracatını %6 artırarak 2013'te 810,5 milyon dolara yükseltti. Buna göre, 81 il içerisinde 20. sırada yer aldı.

Kahramanmaraş'ta ihracatın bir önceki yıla göre en fazla artış gösterdiği ay %37,9 ile ocak ayı olurken Mart ve Temmuz ayları da sırasıyla %24,9 ve %10,1 ile Ocak ayını takip eden aylar oldu.

Kahramanmaraş'ın ihracatta sektörel performansına bakıldığında, tekstil ve hammaddelerinin 590 milyon dolarlık hacim ve %72,85 payla ilk sırada, demir ve demir dışı metallerin %9,72 ile ikinci sırada, hazır giyim ve konfeksiyonun %9,08 ile üçüncü sırada ve hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamullerinin %4,81 ile dördüncü sırada yer aldığı görüldü.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, Kahramanmaraş'ın son on yılda ihracatını 6 kat artırdığını vurgulayarak şunları kaydetti: "Kahramanmaraş yılda 3,5 milyar dolar sanayi hasılası bulunan ve bunun 820 milyon dolarlık kısmını ihraç eden bir şehir. İlimizin 2023 hedefi 5 milyar dolar ihracat yapmaktır. Son dönemde özellikle iç piyasadaki genişleme ihracatın yeterince artmamasında önemli rol oynamıştır. Ancak önümüzdeki dönemde gerek iç piyasada beklenen daralma gerekse cari açığın azaltılmasına yönelik stratejik kararlar ihracatta yeni bir dönemi başlatabilir. Kahramanmaraş olarak bizim yeni pazarlara ulaşma ve ihracattaki etkinlik ve verimliliğimizi artırmaktır. Son dönemde oraya konulan 5 milyar dolar özel sektör yatırımları içerisinde modernizasyon ve entegrasyon yatırımlarının ciddi şekilde yer almasını, ihracattaki karlılık bakımından önemli görüyorum". (Fatih YALÇIN)

 

 

 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.2° / 14°

Başkan Akpınar, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı