Tarım Öğreniminin 168. Yılı Kutlamaları

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kadak, ''2007`de 64 milyon TL olan prim üretimi 2013`de 527 milyon TL`ye çıkmıştır. Bu rakamlar, tarımsal sigortalar prim üretimi büyüklüğü açısından Türkiye`yi Avrupa`da üçüncü sıraya yükse

Tarım Öğreniminin 168. Yılı Kutlamaları

Kadak, Tarım Öğreniminin 168. Yılı kutlamaları kapsamında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Konferans Salonu`nda düzenlediği ''Devlet destekli tarım sigorta sistemi'' konula sunumunda, tarım sektörünün Türkiye için stratejik önemini anlattı.

Gelecek bilimcilerin istenmeyen ancak gelecekte çıkabilecek savaşların gıda, enerji ve su üzerine öngörüsünü aktaran Kadak, bütün bunların düşünüldüğünde gıdanın önemini anlatarak, dünyanın her tarafında gıdanın hassas ve stratejik bir sektör olduğunu kaydetti.

Tarım sektörünün özellikle istihdam açısından ciddi bir istihdam sağladığını vurgulayan Kadak, şöyle devam etti:

''Ülkemizde çalışan nüfusun dörtte biri bu sektörde istihdam ediliyor. Ekonomik anlamda önemli bir sektör zira tarımsal GSMH`ye de ciddi anlamda bir katkısı var. OECD`nin 2011 rakamlarına göre bu hasıla 62,7 milyar dolar olarak belirtilmektedir. Yine tarımda kişi başı gelir bundan bir kaç yıl önce 950 bin dolar civarındayken 2011 rakamlarına göre 3 bin 650 dolar seviyesine çıkmıştır. İhracat yapmak suretiyle ekonomiye çok ciddi bir katkı veriyor. 2011 rakamlarına göre bu katkı 15,3 milyar dolardır.''

Dünyada hem Türk ekonomisi hem de tarım sektörünün oldukça önemli bir konumda olduğunu vurgulayan Kadak, tarım alanları bakımından Türkiye`nin dünyanın 18`inci büyük ülkesi olduğunu, buğday üretimi bakımından dünyada 30`uncu, pamuk üretimi bakımından dünyada 7`nci ve sebze üretimi bakımından da dünyada 4`üncü sırada olduklarını belirtti.

Türkiye`nin sektörlerindeki konumuna göre AB ülkeleri arasında yapılan kıyaslamada buğday üretimi hariç diğerlerinde Avrupa`da birinci sırada yer aldıklarına dikkati çeken Kadak, şunları söyledi:

''Dünyada 7. büyük tarımsal ekonomi olduğumuz da ifade ediliyor. Bu büyük tarımsal ekonominin bazı önemli ürünler üretiyor olması gereklidir. Zira bazı tarımsal ürünlerde dünyada birinci sıradayız. Özellikle dünya sıralamasında birinci olduğumuz ürünler genelde meyve ürünleri şeklindedir. Bu ürünleri tehdit eden riskler insan eliyle ve gücüyle önlenemeyecek risklerdir. Yani felaket, yönetilmesi zor olan ve kontrol edilebilen risklerdir.''

Türkiye`nin tarım sigorta sistemindeki başarısını da anlatan Kadak, prim üretimi bakımından Türkiye`nin Avrupa üçüncüsü olduğunu kaydetti.

Kadak, 2007`de 217 bin poliçe olan üretimin 2013 sonunda 892 bine ulaştığını anımsatarak, ''2007`de 64 milyon TL olan prim üretimi 2013`de 527 milyon TL`ye çıkmıştır. Bu rakamlar tarımsal sigortalar prim üretimi büyüklüğü açısından Türkiye`yi Avrupa`da üçüncü sıraya getirmiştir. İspanya birinci, Fransa ikinci ve Türkiye`de üçüncü olmuştur. Topladığımız 527 milyon liranın 383 milyon lirasını hasar ödemesi üretici ve çiftçimize dağıttık'' şeklinde konuştu.

KSÜ Rektörü Fatih Mehmet Karaaslan, Ziraat Fakültesi Dekanı Sinan Baş, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Kahramanmaraş Şube Başkanı Mehmet Elbistan`ın konuşmalarının ardından, akademik aşama kaydeden öğretim üyeleri takdim edildi.

Program, başarılı öğrencilere ve TÜBİTAK proje ve uluslararası yayın sahibi öğretim üyelerinin ödüllendirilmesiyle etkinlik sona erdi. (AA)



1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer