Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak vatanlarını terk etmek zorundan kalan Suriyeli ailelerin Türkiye`de yaklaşık 9 bin bebeği dünyaya geldi.
Suriye`de yaklaşık 3 yıldır
devam eden iç savaşta binlerce kişi hayatını kaybetti, milyonlarca insan da
yaşadıkları toprakları terk ederek komşu ülkelere sığındı. Çatışmalardan en çok
çocuklar ve kadınlar etkilendi. Bazen ayak yalın bazen de dünyaya getirdikleri
bebekleriyle yollara koyulan Suriyeli kadınlar, günlerce süren yorucu
yolculuğun ardından hiç görmedikleri ülkede yaşama tutunuyor.
Hatay, Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adıyaman, Mardin, Adana ve Malatya`da kurulan 14 çadır kent ve 6 konteynır kentte yaşamlarını sürdüren Suriyeliler, başta Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve yardımseverlerin destekleriyle hayata tutunuyor.
Barındıkları kamplarda her türlü ihtiyaçları karşılanan Suriyeli ailelerin Türkiye`de yaklaşık 9 bin bebeği dünyaya geldi. Gözlerini Türkiye`de özgürlüğe açan bebeklerin bütün yaşamsal ihtiyaçları da AFAD, sivil toplum kuruluşları ve hayırseverler tarafından karşılanıyor.
AFAD kamplarında yürütülen eğitim ve sağlık hizmetleri kapsamında 693 derslikte 45 bin 696 çocuk ve gence eğitim veriliyor. Kamplardaki sahra hastanelerinde ve mobil sağlık ünitelerinde de yaklaşık 1 milyon 900 bin kişi poliklinik hizmetinden faydalandı.
Kahramanmaraş`taki çadır kentte kalan Nezira Emin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaşın şiddetlenmesi üzerine Türkiye`ye sığındıklarını söyledi.
Türkiye`de bir çocuklarının dünyaya geldiğini belirten Emin, ''Türk halkı bütün ihtiyaçlarımızı karşılıyor ancak çocuklarım sürekli babalarını soruyor. En küçük oğlum babasını hiç görmedi. Bizleri misafir ettikleri için Türk hükümetine ve halkına teşekkür ediyorum. Çocuklarla ayrı bizimle ayrı ilgileniyorlar. Umarım savaş biter ve topraklarımıza geri döneriz'' dedi. (AA)