Gündem

Gündem Haberleri

Göçmen kuşlar evsiz kaldı

Göçmen kuşlar evsiz kaldı

Kıtalar arası yolculuk yapan göçmen kuşların konaklama yeri olan Gavur Gölü, yağışların yetersizliği nedeniyle tamamen kurudu.

Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından biri olan Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesine bağlı Beyoğlu beldesindeki Gavur Gölü, son 50 yılın en kurak dönemini yaşıyor. Tarım arazisi üretmek ve sıtma ile mücadele amacıyla 1950'li yıllarda kurutulmaya başlanan ancak bu güne kadar varlığını devam ettiren 570 hektarlık büyük göl ile 312 hektarlık küçük gölde, bu yıl kar ve yağmurun yetersiz olması nedeniyle tek bir damla su kalmadı.

Göle ulaşan derelerin tahliyesi için oluşturulan ve Aksu Nehri'ne uzanan drenaj kanallarında da su seviyesi bir metreye kadar düştü. Afrika'dan başlayıp kuzeyde Avrupa ve Asya'ya doğru kıtalar arası yolculuk yapan göçmen kuşlar da bu yıl ilk kez evsiz kaldı. Geçmişte yapılan araştırmalarda yüzlerce kuş türünün tespit edildiği Gavur Gölü'ne bu yıl konaklamak ve dinlenmek için tek bir göçmen kuşun uğramadığı öğrenildi.

50 yıldır Gavur Gölü'nde balıkçılık yapan 68 yaşındaki Bayram Oğul, yaşanan kuraklığı endişeyle takip ettiklerini söyledi. İlk kez böyle kurak bir kış yaşadıklarını ifade eden Oğul, "Ben 50 yıldan bu yana Gavur Gölü'nde balıkçılık yaparım. Bu kuraklığı ilk defa görüyorum. Kanallarımızdaki su bile bir metre kalmadı, dibe indi. Geçmişte bu günlerde bu görünen arazinin tamamı suyla kaplı olurdu. Şimdi görüyorsunuz ekin ekiyorlar. Eğer yağmur yağmazsa bu ekinler de olmaz. İlle su olacak. Yarın öbür gün su gelmezse mısır da olmaz, mahsul de olmaz, balık da olmaz" diye konuştu.

Kanalların tamamen dolu, arazinin de suyla kaplı olması gerektiğini söyleyen Oğul, kuraklık nedeniyle göçmen kuşların da gelmediğini ifade etti. Oğul, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu kanal tamamen suyla dolu olurdu. Şimdi ise hiç su kalmadı. Bahar da su çekildiğinde millet mısır ekmeye başlardı. Ama şimdi damla su yok. Millet ekin ekiyor ama bu kuraklıkla hepsi boş. Burası göldü, yan taraf göldü ama şimdi kupkuru tarla. Ben bu kuraklığı hayatımda görmedim. Ayrıca burası göçmen kuşlarının da vatanıydı. Her sene kuşlar gelir burada konaklardı. Kuzeyden güneye, güneyden kuzeye giden kuşlar gelirdi. Burada konaklar ve mevsimi geldiğinde giderlerdi. Ama bu yıl hiç gelmedi. Bir an önce yağış bekliyoruz."

Geçmişte yapılan araştırmalara göre yıllık ortalama 150 milyon metreküp su tutan Gavur Gölü'ndeki bu suyun 20 milyon metreküpü tarımsal sulamada kullanılıyor. Yaklaşık 10 milyon metreküpü buharlaşan sudan geri kalanı ise drenaj kanalları vasıtasıyla Aksu Nehri'ne, oradan da Akdeniz'e ulaşıyor.İHA



Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti
Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüllere dokunan hizmetler
Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sanayi Kavşağı projelerinde ilk adımlar atıldı
KMTSO Geleneksel İftar programı ve genişletilmiş meclis toplantısı gerçekleştirildi
Ekinözü’nde Gönül Sofrası Kuruldu, Yeni Müjdeler Paylaşıldı
Bölgenin en büyük eğlence merkezi açılıyor
Görgel ‘Hedefimiz, Kahramanmaraş’ın içmesuyu geleceğini garanti altına almak”
Andırınlılar Büyükşehir’in İftar Sofrasında Buluştu
Aksu ve Karşıyaka Mahallelerini Birleştiren Yolda Kaldırım Çalışması
İlk İftarı Milli İrade Meydanı’nda Birlikte Yapalım!
Marfi Otomotiv, Türkiye İkinciliğiyle Otomotiv sektöründeki gücünü kanıtladı!
HG Hospital basın mensuplarını misafir etti
Acil Durum Hastanesinin Mobilyaları Kahramanmaraş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden
Büyükşehir’den; 2 Bin 400 Yaşlıya Destek
Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası İle Aranan Şahıs Yakalandı