Engel Yok Dedi Dünya 3.
Spor 3.03.2014 10:47:10 0

Engel Yok Dedi Dünya 3.'sü Oldu

Dünya üçüncüsü olan görme engelli sporcunun hedefinde olimpiyatlar var.

Yüzde 75 oranında görme kaybı olan Sinan Davşan Judo'da dünya üçüncüsü olarak büyük bir başarı gösterdi.

Avrupa Büyükler Judo Şampiyonası'nda ve Dünya Gençlik Oyunları'nda üçüncü olarak önemli bir başarıya imza atan Sinan Davşan, hedefinin 2016 dünya olimpiyatlarına katılmak olduğunu söyledi.

3 Aralık 2013'te Macaristan'da düzenlenen Avrupa Büyükler Judo şampiyonasında ve daha sonra Dünya Gençlik oyunlarında üçüncü olarak dereceye giren Sinan Davşan, doğuştan gelen yüzde 75 oranında görme kaybı olduğunu ancak bunu kendisine bir engel kabul etmediğini dile getirdi.

Çeşitli spor dallarıyla ilgilendiğini ifade eden Davşan, Satranç, Judo ve Goalball'da gibi alanlarda 18 madalya aldığını belirtti. Sadece sporla ilgilenmediğini kaydeden Davşan, şiir yazdığını ve resim yaptığını söyledi. Davşan, şu ana kadar yaklaşık 150 şiir yazdığını ve ilerleyen günlerde bir de şiir kitabı çıkarmak istediğini dile getirdi.

Sinan Davşan, 1993 yılında Kahramanmaraş Şahin Kayası'nda doğmuş. Küçük yaşta ailesinden ayrılarak yurtta kalmaya başlayan Davşan, 9 kardeş arasında sporla ilgilenen tek kişi olmuş.

Davşan: "1999'da Kahramanmaraş görme engelliler okuluna geldim. 2011'de üniversite sınavında 390 puan aldım ama okula gitmedim. Milli sporcu olmayı bekledim, şu anda hem satranç hem de judo'da A milli sporcuyum." dedi.

Judoya başlaması ve aldığı dereceler hakkında bilgi veren Sinan Davşan şunları konuştu: "Üç yıl önce, 2010'da judoya başladım, ilk başladığım yıl görme engelliler gençler kategorisinde 60 kiloda Türkiye birincisi oldum. 2012'de ikinci ve 2013'te tekrar Türkiye birincisi oldum. 2012 yılında katıldığım yarışmada 7-8 yıldır hiç yenilmeyen bir abimiz vardı onu yendim. Bu derecelerden sonra Avrupa'da yarışmalara katılmak için seçildim. Nisan'da kampa başladık, 1 Aralık'a kadar kamptaydım. 3 Aralık'ta Macaristan'da düzenlenen Avrupa büyükler judo şampiyonasında üçüncü oldum. Sonra Dünya Gençlik Oyunlarına katıldım ve orada da üçüncü oldum."

Amerika'da düzenlenecek dünya şampiyonasına katılarak Olimpiyatlara vize almak istediğini ifade eden Davşan: "Haziran ayında Amerika'da dünya şampiyonası var şu anda ona hazırlanıyorum. Burada ilk üçe girerek derece alabilirsem 2015'da Rusya'da yapılacak dünya olimpiyatlarına kota alabileceğim." şeklinde konuştu.

"BAŞKALARINDAN EKSİK TARAFIM YOK, FAZLAM VAR"

Spor yapmak için kendisinde bir engel görmediğini dile getiren Davşan: " spor yaparken kendimde hiçbir engel görmüyorum. Ben görme engelliyim diye bir köşeye çekilirsen hiçbir şey başaramazsın. Sen kendini aşacaksın önce. Ben hiçbir zaman görme engelli olduğumu kabullenmedim, tamam engelim var kabul ediyorum ancak benim başkalarından eksik tarafım yok, fazlam var.  Ancak görme engeli olmayanlar bizden daha iyi, çünkü biz daha hissetmeden onlar görüyor." diye konuştu.

Ailesinin ve çevresindekilerin önce judodan vazgeçmesini istediğin belirten Davşan: "Lise bittikten sonra bana iş bul çalış, judoya gidip boşuna zamanını öldürme, ya da otur dersine çalış dediler. Ama ben Avrupa'ya gideceğim ve derece yapacağım dedim. İlk turnuvamda gittim ve derece yaptım. Baktılar ki ciddiyim hiç karışmadılar, tamam dediler." diyerek spordan vazgeçmeyeceğini vurguladı.

Dünya genelinde başarı gösteren sporculara Kahramanmaraş'ta yeterince sahip çıkılmadığını dile getiren Davşan, şehrin adını kazandıkları madalyalarla duyuran sporculara destek verilmemesine sitem etti. (Murat KAVUN)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

14° / 7.4°

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı