Tarih: 09.03.2014 13:22

Asılsız İhbar Cezasına Kadınlar Sevindi

Facebook Twitter Linked-in

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün onayladığı ''Torba Kanun''la 112 Acil Çağrı Merkezlerine asılsız ve gereksiz ihbarda bulunanların 250 lira para cezasına çarptırılması öngörülüyor. Yasa kapsamında verilecek para cezası, çağrı merkezlerine yapılan aramanın ''küfür içermesi ve kötü niyetli olması, kastın bulunması, arayanın çocuk olması durumunda ailenin uyarılmasına rağmen devam etmesi halinde'' uygulanacak.

Merkezlerde çalışan kadınlar, cezai müeyyide uygulanacak olmasını gerçek çağrılara cevap verme adına olumlu karşılıyor. Halkın sağlık sorunlarına cevap vermek amacıyla 24 saat esasına göre çalışan kadınlar, alınan kararın asılsız ve gereksiz aramaları da frenleyeceği görüşünde.

İl Sağlık Müdürü İlker Çitil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelinde geçen 100 milyon çağrının sadece 4 milyonunun gerçek çıktığını anımsattı.

Benzer durumun Kahramanmaraş`ta da yaşandığını hatırlatan Çitil, ''Gereksiz ve asılsız çağrılar vakalara ulaşım oranlarını etkiliyor. Gerçekten hayati tehlike geçiren bir hasta dururken, biz gereksiz yere yapılan çağrılarla uğraşabiliyoruz. Kahramanmaraş`ta da geçen yıl yapılan 1 milyon 778 bin çağrıdan sadece 62 bin 353`ü gerçek çıktı'' dedi.

Çağrı merkezinde görevli personelin bazı zamanlarda uzun süre meşgul edildiğini dile getiren Çitil, kimi çalışanların bu sorun nedeniyle psikolojilerini bozulduğunu vurguladı.

- Asılsız ihbar gerçek hastanın ulaşmasını engelliyor

Çağrı merkezinde görevli Hatice Şahin, asılsız ihbar yapanların cezalandırılacak olmasının sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi.

Günlük aldıkları 4 bin çağrının sadece yüzde 4`ünün gerçek çıktığını dile getiren Şahin, ''Gerçekten ambulansa ihtiyacı olanların bize ulaşabilmesi adına kararı olumlu karşılıyoruz. Bir de çağrı merkezlerinde genelde kadınlar çalışıyor. Asılsız ihbarlar, telefonda küfredenler, çocukların rastgele araması bizi hem rahatsız ediyor, hem de işimizi yapmamızı engelliyor. Dolayısıyla alınan karardan dolayı mutluyuz'' diye konuştu.

Operatörlerden Mediha Çam de asılsız ihbarlardan dolayı gerçekten ihtiyacı olanların kendilerine ulaşamadığını belirtti.

Asılsız ihbarı yapanların kendilerini frenleyip 112`yi aramaktan vazgeçmeleri halinde daha verimli çalışacaklarını vurgulayan Çam, ''İnsanlara daha faydalı olacağız. Az önce asılsız bir ihbar aldım. Karşıdan arayan çocuktu. Sesler çıkarttı ve kapattı. Ben onu `belki tekrar arar ve gerçekten ambulansa ihtiyacı vardır` diye engelleyemiyorum. Bu şekilde engellersem belki de gerçekten ihtiyacı olduğunda bana ulaşamayacak.''

Hatice Evtek Gültekin ise gerçek dışı ihbarlardan dolayı ambulansların vakalara ulaşmada sorun yaşadığını kaydetti.AA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —