Kahramanmaraşlı girişimci, babasının Bulgaristan`dan getirerek yetiştirmesini vasiyet ettiği ters lale yetiştiriciliğinde bölgenin tek üreticisi olmayı başardı.
Türkoğlu ilçesine bağlı Kılılı beldesinde yaşayan Şükrü Çotuklar, babası Sabri Çotuklar`ın Bulgaristan`dan Türkiye`ye dönüş yaparken yanında getirdiği tek fideyle başladığı üretimi 8 bin fideye çıkarttı.
Çalıştığı bir otobüs firmasından emekli olduktan sonra 12 yıl önce babasının vasiyeti üzerine ilk etapta bahçesinin küçük bir kısmında lale üretime başlayan Çotuklar, ters lalenin ekonomik değerini fark edince geçen süre içerisinde tüm bölgeye fide göndermeye başladı.
Çotuklar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 93 yaşında vefat eden babasının ölümüne kadar ters lale sevgisini hiç kaybetmediğini söyledi.
Çiçek sevgisinin kendisine babasından geçtiğini belirten Çocuklar, ''Emekli olduktan sonra babamın vasiyeti üzerine ters lale üretmeye karar verdim. İlk zamanlar para kazanmaktan ziyade vasiyeti yerine getirmeyi düşünüyordum ancak ekonomik getirisini görünce ticari olarak üretimine başladım'' dedi.
Bir kök ters laleden yılda 2-3 kök lale soğanı meydana geldiğini vurgulayan Çotuklar, ''Zahmeti çok az ve diğer çiçeklere göre daha rahat yetişiyor'' diye konuştu.
- Sevgi göstermeyince küsüyor
Kahramanmaraş`ta ''ağlayan gelin'' olarak bilinen ters laleye Bulgaristan`da ''tuşai'' dediklerini belirten Çotuklar, lalenin nazlı bir bitki olduğunu ve sevgi gösterilmediği zaman küstüğünü ifade etti.
Lale yetiştiriciliğinin kendisine yeni bir hayat verdiğine işaret eden Çocuklar, ''Onlara çocuk gibi bakarız. Lale çok nazlıdır, onu seversen o da seni sever. Babam vasiyetinde `ben öldüğümde bu ters laleyi üreteceksin, çoğaltacaksın` demişti. Yapabildiğim kadar yapacağım. Bu işi tüm emeklilere tavsiye ediyorum'' ifadelerini kullandı.
Bölgede kendisinden başka ters lale üreticisi olmadığını aktaran Çotuklar, sümbül, nergis, zambak ve menekşe gibi çiçekleri de yetiştirdiğini, gerekli desteği alması halinde yılda 500 bin ters lale üretmeyi hedeflediğini sözlerine ekledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hayri Uyduran da Hakkari ve Van bölgelerinde yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen ters lale yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması adına çalışmalar başlattıklarını söyledi.
Uyduran, çiftçilerin talep etmesi durumunda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteğiyle yüzde 50 hibeyle sera kurabileceklerini kaydetti.AA