Kahramanmaraş`ta, Afşin-Elbistan Termik Santralleri`nden elde edilen olgunlaşmamış kömür ''gidya'', kendine has rengi, kokusu, tadı ve iriliğiyle Avrupa ülkelerine ihraç edilen yöre kirazının verim ve kalitesini artırmak için kullanılacak.
Linyit havzalarında kömürün üst katmanında bulunan ve olgunlaşmamış kömür olarak bilinen `gidya'nın tarım arazilerinde görülen organik madde eksikliğini giderdiği biliniyor.
Türkiye`de en son kiraz hasadının yapıldığı bölgelerinden birisi olan Çiğşar, Kabaca ve Çokak köylerinde yetiştirilen, kendine has rengi, kokusu, tadı ve iriliğiyle Avrupa ülkelerine ihraç edilen Andırın kirazının daha da kaliteli ve verimli bir hale getirilmesi için çalışma başlatıldı.
BTC Eduser firması, Andırın İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Andırın Kiraz Üreticiler Birliği, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) işbirliğiyle hazırlanan ''Gidya Tarım Projesi'' kapsamında, Andırın`daki kiraz bahçelerine bin 150 ton gidya materyali taşındı.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, KSÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Saltalı, BTC Kırsal Kalkınma Uzmanı Bahadır Bolat, Andırın İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Süleyman Çınkır ve Andırın Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Erbay Erkek, Çokak köyünde kiraz üreticileri ile bir araya gelerek, gidyanın tarımsal açıdan önemi değerlendirildi.
Emiralioğlu, Andırın bölgesinde yetiştirilen kirazlardan daha çok verim ve ihracat kalitesi daha yüksek ürünler almak için Ziraat fakültemiz ve BTC Eduser firmasının da desteklerini, imkanlarını en etkin şekilde kullanmaya çalıştıklarını söyledi.
Afşin-Elbistan Termik Santrallerinde elde edilen gidyanın, bu bölgede toprakların daha verimli hale getirilmesi için bir takım denemeler yapacaklarını dile getiren Emiralioğlu, ''İnşallah bu bölgeler için yararlı olacaktır. Amacımız üreticilerimizin gelir seviyesinin yükseltilmesi ve öncelikle ilimize daha sonra ülkemize katma değeri yüksek ekonomik olarak fayda sağlayabilecek ürünler elde edilmesi'' dedi.
BTC Kırsal Kalkınma Uzmanı Bahadır Bolat da köylerde yaşayan insanların gelir seviyesinin artırılmasını hedeflediklerini söyledi.
Bolat, Afşin-Elbistan Termik Santralinden çıkan gidyanın organik madde bakımından çok zengin olduğu bilgisini aldıklarını, bu nedenle üreticilere bin 150 ton gidya desteği sağladıklarını kaydetti.
Gidyanın kömür düzeyine ulaşmamış doğal bir kil ve kireç karışımlı organik materyal olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kadir Saltalı ise materyalin tarımsal amaçlı kullanımının toprağın kalitesini artırdığını belirtti.
Bölgenin tarımı ile ilgili sürekli bir inceleme ve araştırma gayreti içerisinde olduklarını belirten Saltalı, Andırın, Çokak ve Çığşar bölgelerinde toprak ve yaprak örnekleri alınarak analizler yapıldığını belirterek şunları kaydetti.
''Yapılan laboratuvar çalışmalarına göre gidyanın toprağa göre daha yüksek su tutma kapasitesine sahip olduğu, bu durumun da toprağın su tutma kapasitesini artırarak, faydalı su miktarını yükselttiği rapor edildi. Ayrıca, tarla ve sera denemelerinde toprağa bir yıl önceden uygulanan gidyanın bitkinin dane verimi üzerine oldukça önemli bir etkisinin olduğu tespit edildi.''AA