Sütyemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aralık ve mart aylarında yeterli kar ve yağış alınamadığını, bunun sonucunda da çok önemli bir kuraklık yaşandığını belirterek, kuraklığın ülkede meyveciliği olumsuz yönde etkilediğini belirtti.
Döneminde etkili olmayan yağmur ve kar yağışlarından sonra erken gelen yazın bütün meyvelerin fizyolojik olarak erken hareketlenmesine neden olduğunu dile getiren Sütyemez, şu bilgileri verdi:
''Meyve ağaçlarındaki bu erken hareketlenme, tüm meyvelerin normal zamanlarına göre en az 1- 1,5 ay önce tomurcuklanmalarına hatta yapraklanmalarına sebep olmuştur. Kahramanmaraş bölgesinde tüm meyveler, en az 1 ay önce tomurcuk patlatıp yapraklanmışlardır. Bu dönemdeki bu durum meyve yetiştiriciliği için potansiyel bir tehlikedir. Nihayetinde mart ayının son hafta sonunda gelen soğuk hava ve çok sert esen rüzgarlar ülkemiz meyveciliğine çok önemli zarar vermiştir.''
Soğuk havanın etkisine giren ülkenin bir çok bölgesinde meyve ağaçlarının zarar gördüğünü dile getiren Sütyemez, bu dönemde hava sıcaklığının bazı yerlerde sıfırın altında 9 dereceye kadar düştüğünü, bu durumda olgunlaşmayan tomurcukların bile olumsuz etkilendiğini kaydetti.
Sütyemez, aniden gelen soğuk havanın orman ağaçlarını bile etkilediğine işaret ederek, şöyle devam etti:
''Bölgelerde erkenci ya da geçci demeden tüm meyve türleri bu soğuktan zarar görmüştür. Gerçekçi olunması gerekirse ani ve sert gelen bu düşük sıcaklıklara karşı yapılacak çok fazlada bir şey yoktur. Bitkisel üretim zaten her zaman ekolojik riskleri içinde barındıran bir üretim metodudur. Ülkemiz meyveciliği 2014`de gelmeyen kıştan, yağmayan yağmurdan ve istenmeyen ancak çok şiddetli gelen erken ilkbahar donlarından sonra aynı yıl içerisinde üçüncü kez darbe almıştır.''AA