Dicle Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Temel, ``Alışverişimizi yaptıktan sonra aldığımız ürünleri poşete koyuyoruz, üstelik bir poşet yetecekken daha fazla poşet kullanıyoruz.
Neden? Çünkü poşetleri, çöp poşeti amacıyla da kullanıyoruz onun için. İşte `naylon aşkı` burada başlıyor`` dedi.
Temel, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Çevre Teknolojileri Öğrenci Topluluğunca Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu`nda düzenlenen ``Naylon Aşkı`` konulu konferansta, naylon poşet kullanımında yaşanan yanlışlıklara dikkati çekti.
Toplumdaki alışveriş alışkanlığına değinen Temel, şöyle konuştu:
``Alışverişimizi yaptıktan sonra aldığımız ürünleri poşete koyuyoruz, üstelik bir poşet yetecekken daha fazla poşet kullanıyoruz. Neden? Çünkü poşetleri, çöp poşeti amacıyla da kullanıyoruz onun için. İşte `naylon aşkı` burada başlıyor. Naylon poşetin zararlarını anlatmak için de Türkiye`nin her yerinde konferanslar vermeye başladık. Hiç dikkat ettiniz mi? İçtiğimiz sıvıların çoğu plastik ambalaj ürünlerinde. Birçok gıda ürünleri naylon-polimerik maddeyle bizlere sunuluyor. Mesela ayçiçeği yağı, polimerik madde ve güneş bir arada olunca belli bir süre sonra çözülmeye uğruyor. Biz bu konuda farklı firmaların pet şişelerini aldık ve inceledik. Patentli ürünler de dahil yağın içinde 3 zararlı kimyasal madde bulduk. Daha sonra bu pet şişeleri 8 gün güneşte beklettik. Tekrar incelediğimizde zararlı kimyasal madde sayısı 5`e çıktı. Bu maddeler hem akciğerlere hem de böbreklere zarar veriyor. Bu araştırmalarımızdan sonra Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız çalışma sonucu pet şişelerin üzerine son kullanma tarihi yazılması kararlaştırıldı.``
Poşet çaylar konusunda da uyarıda bulunan Temel, bu ürünün, sıcak suda fazla bekletilmeden hemen çıkarılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Daha sonra Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Kıymık tarafından Temel`e plaket verildi.
Konferansa, KSÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İsmail Bakan ve Prof. Dr. Mustafa Gül ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.AA