Fotoğrafçılar tarafından Uludaz Tepesinde tesadüfen keşfedilen uğur böcekleri, zarar görmemeleri ve turizm potansiyeline katkı sunmaları için Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü görevlilerince korumaya alındı.
Yaklaşık 50 milyon uğur böceğinin bulunduğu Uludaz Tepesine, tabiatı koruma alanı statüsü kazandırma çalışması sürüyor. Kent merkezine 60 kilometrede, 2 bin 273 rakımlı tepe, Orman Ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmayla koruma altına alınıyor.
Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, AA muhabirine, bölgedeki inceleme ve araştırma sonucu metrekarede 500 ila 10 bin uğur böceği bulunduğunu tespit ettiklerini söyledi.
Turizme katkı sağlayacak
Uğur böcekleri sayesinde bu bölgeyi turizmine kazandıracaklarını vurgulayan Deligöz, şunları kaydetti:
''Amanos Dağlarının doğusunda bulunan Çimen Dağı-Uludaz Tepesinin yaklaşık 10 hektarı, uğur böcekleriyle kaplı. Bu alan, doğa turizmi yönünden kente önemli kaynak oluşturmakta. Yapılan hesaplara göre, burada 30 ila 50 milyon uğur böceği yaşamakta. Bu durumun tesbiti, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü olarak bizleri harekete geçirdi. Kahramanmaraş Valiliği ile yapılan görüşme sonucu bölgeye korunak alan statüsü kazandırmak maksadıyla çalışmalara başlandı.''
Deligöz, Uğur böceklerinin, korumaya alınacak bölgede önceki yıllarda düzenlenen festival ve şenliklerden olumsuz etkilendiğine dikkati çekti.
Çevreye ve böceklere zarar verilmemesi için yürüyüş yolları ve seyir kulübesi yapılacağını aktaran Deligöz, halk arasında ''gelin böceği'' diye de anılan uğur böceğinin tarım alanlarına bereket getirdiğini belirtti.
Bölgede ergenleşen böceklerin, haziranda çevreye dağıldığını ve tarım alanlarına zarar veren yaprak bitleriyle mücadele ettiğini anlatan Deligöz, ''Biyolojik mücadelede etkin rol oynadığı için zirai ilaç kullanımı azalıyor. Uğur böceğinin günde yaklaşık 100 zararlı böcek yediği tahmin ediliyor'' dedi.AA