Hayvancılığa `Güven Ortamı` Dopingi

Kahramanmaraş`ın Nurhak Kaymakamı Murtaza Dayanç, ilçe genelinde oluşturulan güven ortamıyla birlikte birçok vatandaşın önceden terk ettikleri yurtlarına küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için geri dönmeye başlamalarının ekonomik bir canlanma sağladığını sö

Hayvancılığa `Güven Ortamı` Dopingi
Dayanç, ''Nurhak ekonomisinin can damarı olan küçükbaş hayvan sayısında son 1 yılda yüzde 50`ye yakın bir artış kaydedildi'' dedi.

Nurhak`ın ekonomik açıdan bulunduğu nokta ve gelecekte atılacak adımlara ilişkin olarak gazetemize özel açıklamalarda bulunan Kaymakam Murtaza Dayanç, ilçedeki küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ve buna bağlı olarak da süt üretiminin vatandaşlara ekonomik açıdan daha fazla gelir getirmesini sağlamak için çaba gösterdiklerini kaydetti.

Bu alanda özel bir proje hazırladıklarını belirten Kaymakam Dayanç, proje sonunda atılacak adımlarla bölgenin bir süt üretim merkezi haline gelmesinin planlandığı ve böylelikle kazananın da Nurhak olacağını ifade etti.

Nurhak`ta daha önceki dönemlerde binlerce hayvanın yetiştirildiği ancak terörle birlikte terk edilen Yılan Ovası, Umutlu, Tahtalı Yaylası gibi bölgelere yeniden dönüş yaşandığını anlatan Kaymakam Dayanç, bu dönüşün en büyük nedenlerinden birinin de sağlanan güven ortamı olduğunu vurguladı.

''ESKİ YURTLARA DÖNÜŞ DEVAM EDİYOR''

Nurhak`ın küçükbaş hayvan yetiştiriciliği açısından birçok avantajı bünyesinde barındırdığına işaret eden Kaymakam Dayanç, şunları söyledi:

''Nurhak, ekonomik yönden oldukça geri kalmış, kırsal bir ilçemiz. Burada bir sanayi yatırımı söz konusu değil. Ticaret hacminin de çok büyük olduğunu söyleyemeyiz. Küçük çaplı aile işletmeleri mevcut. Bizim gözlemimiz Nurhak`ın ekonomik yönden canlanmasında küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ve bağ-bahçe uygulamalarının arttırılması ön plana çıkıyor. Bu iki hususta gelişmelerde de görüyoruz. Özellikle 2013 yılından itibaren kırsal alanda güven ortamının da tesis edilmesiyle birlikte daha önce terör nedeniyle köylerinden mezralarından şehir merkezlerine taşınan vatandaşlarımızdan bir kısmı tekrar bu eski yurtlarına dönüş yapmaya başladılar. Özellikle, Umutlu ve Gürsel Mahallesi bölgesinde bu dönüş söz konusu. Gürsel diye terk edilmiş bir mahallemiz var. İsmi var ama yerleşik insanı yok. Burada da yerleşim başlıyor. Yılan Ovası, Tatlar Mahallemizin Tahtalı Yaylası bölgesi şuanda küçükbaş hayvan yetiştiriciliği noktasında revaçta diyebilirim.''

''KÜÇÜKBAŞ HAYVAN SAYISI YÜZDE 50 ARTTI''

Kaymakam Dayanç, ilçedeki küçükbaş hayvan sayısındaki artışa da dikkat çekerek, ''Bu yıl o etkileri daha net bir şekilde gözlemleyebiliyoruz. Bizim 2013 yılına kadarki ilçemizdeki küçükbaş hayvan sayısı 22 bin civarında gözükürken şu gün için yaptığımız değerlendirme resmi olmamakla birlikte 30-35 bin civarına yükseldi. Bu bence bir ciddi artış. Yüzde 50`nin üzerinde bir artış söz konusu. Bu da ilçemizde ekonomik yönden canlanmanın motoru olabilecek, tetikleyicisi olabilecek bir unsur. Çünkü yöre coğrafyası buna çok uygun. Özellikle Yılan Ovası tarafı, yaylalarımız ve mezralarımız çok uygun. Bu konuda ciddi bir gelişme gözlemliyoruz. İnsanlarımız rahat ve huzurlu bir şekilde eski yurtlarında küçükbaş hayvan yetiştiriciliği noktasında çalışmalar yapıyor; işletmeler var. Biz ilçemizdeki bu güzelliklerin yaşanmasından dolayı mutluyuz. İnsanlarımızın rahat bir şekilde ekonomik anlamda katma değer üretecek bir şeyler yapması bizleri mutlu ediyor'' şeklinde konuştu.

''HAYVANCILIK İÇİN BİLİMSEL PROJE HAZIRLAYACAĞIZ''

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin ve süt üreticiliğinin daha büyük kapasitelerde yapılması için kalkınma ajanslarını devreye sokarak bilimsel proje hazırlığı içerisinde olduklarını belirten Nurhak Kaymakamı Murtaza Dayanç, ilçenin en önemli süt üretim merkezlerinden biri haline gelmesinin de mümkün olduğuna işaret etti.

Kaymakam Dayanç. Bu konuda da şu görüşleri aktardı:

''Nurhak Kaymakamlığı olarak bir düşüncemiz ve hayata geçirmeyi planladığımız bir projemiz var. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı nezdinde bir çalışma başlatmayı amaçlıyoruz. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile ilçemizde bu küçükbaş hayvan yetiştiriciliği noktasında bilimsel bir çalışma yaptırmak istiyoruz. Nurhak`ın bu konudaki potansiyeli nedir? Bu potansiyelin yüzde kaçını değerlendiriyoruz, iyileştirme noktasında neler yapabiliriz? Altyapı eksikliklerimiz nedir ve hangi noktaları tamamlarsak bir artı değer elde edebiliriz? ve bu üretilen sütü soğuk zincire katma aşaması var. Üreticilerimiz, bu sütü çok cüzi rakamlara değerlendiriyorlar. ve hijyenik olduğu söylenemez. Dolayısıyla değerinin altında pazarlanıyor. Bizim gözlemlerimiz daha çok peynir şeklinde pazarlanıyor.''

''NURHAK, SÜT ÜRETİM MERKEZİ OLABİLİR''

Nurhak`ın projeler ile süt üretim merkezi olabileceğini anlatan Dayanç, açıklamasını şöyle tamamladı:

''Yapacağımız bu bilimsel çalışma ile üretilen süte soğuk zincir kurmak suretiyle daha hijyenik ortamlarda değerlendirerek gerekirse yeterli tonaja ulaşıldığı zaman buraya yatırımcıların da geleceğini düşünüyoruz. Keçi sütü şuanda çok değerli, dondurma üretimi noktasında. Arayıp ta bulunamayan bir değer. İlçemizde de böyle bir potansiyel var ama sıkıntı üretilen sütü bir araya getirmek ve soğuk zinciri kurmak. Bu problemleri çözdüğümüzde Nurhak`a özellikle dondurma ve süt ürünleri sektöründe işletmelerin geleceğini düşünüyoruz. Bu da ilçemiz adına istihdam kaynağı olacak. Çiftçilerimiz ve üreticilerimiz daha çok gelir elde edecek. Sonuçta Nurhak bundan kazançlı çıkacak.''İHA


1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer