Çiftçinin yeni umudu ‘badem' oldu

Kahramanmaraş`ın Elbistan ilçesinde don ve kuraklık nedeniyle meyve üretiminde hemen her yıl büyük zarar gören ve ürün alamayan çiftçiler, çareyi bademe yönelmede buldu.

Çiftçinin yeni umudu ‘badem

Çiftçilerin, birçok çeşitte tarımsal üretimi riske atan kuraklık nedeniyle su sorunu yaşamadan alternatif kazanç sağlayabilmesi için sarıldığı badem yetiştiriciliği yüz güldürüyor. 4-5 yıl önce sadece sayıları 10'larla ifade edilen bademin ilçedeki fidan sayısı büyük artış gösterdi. Şimdilerde ise en lezzetli çerezlerden biri olan badem, Elbistan'ın yeni gelir kaynağı olma yolunda ilerliyor. 2010 yılından sonra oluşturulan badem bahçelerinde artık hasat yapılıyor.

Özellikle don olayının büyük zarar verdiği bahçelerde sökülen kayısı ağaçlarının yerine ve diğer arazilere dikilen badem fidanları, fidan dikiminden 3-4 yıl sonra ürün vermeye başlıyor. En ekonomik verim ise 5. yıldan itibaren gerçekleşiyor. Badem yetiştiriciliğinde ilçenin en önde gelen yerleşim yeri ise İncecik Mahallesi. Buradaki badem bahçelerinin sayısı her geçen yıl artıyor. Adı kayısı ile anılan İncecik'in artık badem merkezi olacağını kaydeden Mahalle Muhtarı Bekir Güzel, bölgenin topraklarının badem üretimi için çok uygun olduğunu ve üreticilerin bu ürüne büyük rağbet gösterdiğini söyledi.

Bademin pazar sıkıntısı olmadığını ve 12 ay boyunca her zaman satılan bir ürün olduğunu belirten Güzel, "İncecik, yıllardır kayısı, buğday ve arpa ile tarım yapmaktaydı artık bunlar para etmiyor. Eskiden babalarımız dedelerimiz geçimini kayısıdan sağlardı. Ancak, özellikle son zamanlarda don ve kuraklık nedeniyle kayısı büyük darbe görüyor. Biz de bademe döndük. Soğuktan etkilenmiyor ve su ihtiyacı da kayısıya göre daha az. Birçok mahalleli söktüğü kayısı ağaçlarının yerine badem fidanı dikmeye başladı. 2-3 yıl önce dikilen fidanlar ise meyve vermeye başladı. Badem, hem dayanıklı hem de fiyat olarak üreticiyi memnun edecek bir ürün. Bu yıl meyve tutan bahçelerimizdeki verim çok çok iyi. Binlerce badem ağacı dikildi mahallemize. Kayısılarda bir tane bile meyve yokken dallar bademleri götürmüyor. Fiyat olarak da gayet yüksek ve memnun edici. Birçok mahalleli de önümüzdeki yıl badem fidanı almak için gerekli hazırlıklarını yapıyor" dedi.

''ÇİFTÇİ KAYISIYA BAĞLANIP KALMAMALI''

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut ise, üreticilerin kayısıya bağlanıp kalmaması gerektiğine işaret etti.

İlçe genelinde kayısıya alternatif olarak yetiştirilecek ürünlerin başında dayanıklılığı ile bademin geldiğini ifade eden Başkan Bulut, Elbistan'da kıraç arazilerde de rahatlıkla olumlu sonuçlar alınabilen badem fidanı dikimi alanının arttığını kaydetti.

Ceviz ve dalbastının da ekiminin yaygınlaşması gerektiğine işaret eden Başkan Bulut, "Badem, Elbistan'ın iklimine ve toprağına çok iyi uyum sağladı. Biz de ekim alanlarının genişlemesi için oda olarak çiftçimize her türlü desteği vermeye çalışıyoruz. Artık bir kaç çeşit ürünle, babadan kalma tekniklerle ziraat yapılmıyor. Tarım alanları küçülüyor, mutlaka yüksek verim elde edebilecek ve fiyatı ile ihracat avantajı bulunan ürünlere yönelmek gerek. Badem bu nedenle Elbistanlı çiftçiler için çok uygun" ifadelerini kullandı.

Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, bademin, birkaç yıl içinde çiftçiler için vazgeçilmez ürün olacağına inandıklarını da sözlerine ekledi.İHA



1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer