Kipaş Holding'ten tarla günleri etkinliği

Kipaş Holding

Kipaş Holding Hanbey tarım işletmeleri modern bağcılık ve bağ bozumu tarla günleri etkinliği gerçekleştirildi.

Kahramanmaraş'ta bağcılığın yaygınlaştırılması ve ova köylerinde üzüm yetiştiriciliğinin geliştirilmesi noktasında örnek olması açısından Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Hanbey Tarım İşletmeleri tarafından bağ hasadı tarla günü etkinliği düzenlendi.

Hanbey Tarım İşletmesi Çiftliğinde gerçekleştirilen bağ bozumu törenine Kahramanmaraş ValisiŞükrü Kocatepe, Dulkadiroğlu Kaymakamı Metin Maytalman, Türkoğlu Kaymakamı Serdar Kartal, İl Jandarma Komutanı V. J. Yarbay Alper Kuşbaşoğlu, İl Emniyet Müdürü Ümit Yaşar Adalar, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı M. Hanefi Öksüz, KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu, TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu,İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, işadamları ve davetliler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal marşının okunmasıyla başlayan bağ bozumu töreninde bir konuşma yapan Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı M. Hanefi ÖksüzKahramanmaraş'ta etkili ve verimli tarımcılık adına düzenlenen törende; ‘Bağ bozumu tarla gününe teşriflerinizden dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Bu tarla günlerinden gerçektenben çok büyük heyecan duyuyorum.Burada yapılan tarla gününde hem paylaşma hem istişare etme hem de değerlendirme fırsatı buluyoruz.Daha önce bağcılık projemizden değerli Valimize bahsetmiştim, kendileri bir tarla günüyle bunu paylaşmamızı arzu ettiler. Bu tarla gününün düzenlenmesinde başta değerli Valimiz olmak üzere İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürümüze, Tarım Müdürlüğü mensuplarına ve Hanbey Tarım İşletmesi mensuplarına çok teşekkür ediyorum.Şimdi ekmiş olduğumuz yıllık tarımsal ürünlerden olan buğdaydan beş yüz kilo alırsak aşağı yukarı dönüme 350 bin lira ciro yaparız. 400 kilo pamuk alırsak 800 bin lira ciro yaparız. Tabi bunlar masrafları düşülmemiş rakamlar. Bağdan 4 ton alsak, 2 bin liraya satarsak dönümünde 8 bin lira ciro yaparız. Yani pamuğun 10 katı meyvecilikte ciro yapmamız mümkün. Bu meyvecilik ve bağcılık küçük alanlar üzerinde de verimli şekilde yapılacağı için ve birazda aile işine uygun olduğu için ben tarımda yavaş yavaş bu alana geçmemiz gerektiğini düşünüyorum' dedi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu ise yaptığı konuşmada;

"Kahramanmaraş iklim açısından toprak özellikleri açısından ülkemizin nadide bölgelerinden bir tanesi. Bugün Hanbey Tarım İşletmesinin misafiriyiz, onlar burada güzel bir faaliyette bulunmuşlar beş yıllık bir serüven, beş yıllık bir süreç ilimiz açısından hayırlı, uğurlu ve bereketli olsun" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından üzüm bağlarında incelemelerde bulunan Vali Kocatepe, üzüm yetiştiriciliğinde kullanılan teknoloji ve yetiştirilen üzüm çeşitleri hakkında yetkililerden yerinde bilgi aldı. Ayrıca konu hakkındaki görüşlerini aşağıdaki sözlerle dile getirdi;  Biz özelikle Kahramanmaraş'ta ki üzüm potansiyelinin daha kaliteli üzüme dönüşmesi, verimin daha yükselmesi ve özellikle ülkemiz geliri açısından ihracata yönelik üzüm çeşitlerinin de yetiştirilebilmesi için bu örnek işletmeyi göstermek istedik. Sayın Hanefi Öksüz önderliğinde yapılan bu 400 dönümlük bağcılık tesisi hem teknik açıdan yeni telli terbiye sisteminin uygulandığı örnek bir tesis. Verim açısından yüksek verim sağlayan hem de bakımı kolay olan ve sürdürülebilirliği açısından son derece ekonomik olan bir tesisi göstermek istedik. İşte bu örnek tesisi göstererek tüm yetiştiricilerimizin, çiftçilerimizin bu telli terbiye sistemini öğrenmesini sağlamak istiyoruz dedi.

Etkinliğe katılan KMTSO (Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası) Başkanı Kemal Karaküçük ise, Kahramanmaraş'ta Tarımın Bahçe ve Meyveciliğe dönüşmesi gelir anlamında çok önemli, Kahramanmaraş'ta Tarım İl Müdürlüğünün düzenlenmiş olduğu bağ gününde bugün Hanbey çiftliğinde beraberiz. Hanefi beyin yapmış olduğu 400 dönümlük bağı gezdik ve bunun ürünlerini tanıdık. Kahramanmaraş'ta tarımın bahçe ve meyveciliğe yani bahçe tarımına dönüşmesi katma değer anlamında, gelir anlamında çok önemli. Gelecek yıllar üzüm bağcılığının ve meyveciliğin artacağını ve bununla birlikte Kahramanmaraş'ın önemli bir ihracatçı olmasını bekliyoruz ve bu tip etkinlikleri destekliyoruz dedi.

Etkinliğin sonunda yetiştirilen ürünlerden ikramlar sunularak bağ gezildi. (MURAT KAVUN)



Nazlı Balduk İlkokulunda 23 Nisan Coşkusu
SOGEM, Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimiyle Kapılarını Açtı
Sular Sağlık’tan Anlamlı Ziyaret
Elmalar’ın İçmesuyu Sorununa 15 Milyonluk Yatırım
Zeytin Üretimine Değer Katacak Seminer Büyük İlgi Gördü
TKDK'DAN Döngel'e İlk Turizm Desteği
AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. KSÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğrencileriyle Kariyer Buluşmasında Bir Araya Geldi
İstiklal’in Minik Yüreklerinden Türk Polis Teşkilatı’na Anlamlı Ziyaret
Hilmi Çalkaya, Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Başkanlığına Adaylığını Açıkladı
Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı
Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti
Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüllere dokunan hizmetler
Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sanayi Kavşağı projelerinde ilk adımlar atıldı
KMTSO Geleneksel İftar programı ve genişletilmiş meclis toplantısı gerçekleştirildi
Ekinözü’nde Gönül Sofrası Kuruldu, Yeni Müjdeler Paylaşıldı