Kaymakam Ali Hamza Pehlivan, Göksun METEM konferans salonundan düzenlenen programda yaptığı konuşmada, evrensel nitelik taşıyan ahilik prensiplerin esnaflık sektörü ile toplumsal yaşamda hakim kılınmasının, günümüzde sosyal ve ekonomik alanda yaşanan pek çok sorun ve huzursuzluğu bertaraf edeceğini söyledi.
Ahilik anlayışının, ''iyi insan ve iyi vatanda nasıl olmalıdır?'' sorusunu cevaplandıran bir anlayışı temsil ettiğini vurgulayan Pehlivan, şunları kaydetti:
''Ahi beylerinin, Anadolu`nun Müslüman-Türk yerleşimine açılması, imar ve iskanının gerçekleştirilmesi, Türk kültür ve medeniyetinin, dil ve edebiyatın gelişmesinde, gelenek ve göreneklerin yerleşmesi ve korunmasında, sanat ve ticaret ahlakının oluşması ve yaygınlaşması sürecinde çok önemli katkıları olmuştur. Ahiler, asgari yaşam, edep, terbiye ve ahlak kurallarını insanlara öğreterek, faydalı yurttaşlar yetiştirmeyi amaç edinmiştir. Bu yönüyle de Ahilik, iyi insan ve iyi vatandaş nasıl olmalıdır sorusunu cevaplandıran bir anlayışı temsil etmektedir.''
Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın ise 13. yüzyılda Anadolu`da temelleri atılan ahiliğin, sevgi, dostluk ve hoşgörü prensiplerine dayalı, olgunlaşmayı sağlayan bir yaşam biçimi, ekonomik ve ticari faaliyetlerin yürütülmesinde ise iyi ahlak, doğruluk, kardeşlik, yardımseverlik gibi toplumsal değerleri esas alan bir Türk geleneği olduğunu söyledi.
Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İhsan Köroğlu da ahilik prensiplerini değişik vesilelerle ilçede faaliyet gösteren esnaflara anlatmaya çalıştıklarını belirtti.
Konuşmaların ardından METEM öğrencileri tarafından, bir ahilik geleneği olan Şet kuşanma töreni tiyatrosu sahnelendi.
Daha sonra yılın esnafı seçilen Süleyman Ural`a Kaymakam Pehlivan tarafından plaket verildi.
Programın sonunda katılımcılara etli pilav ikramı yapıldı.AA