Elbistan Kurban Hizmetleri Komisyonu, Elbistan şehir merkezindeki kurban kesim yerlerini tespit etti. Komisyonun aldığı karara göre, Büyükşehir Belediyesi Elbistan Kesimhanesi, Cihan Et Kombinası, Hayvan Borsası, Yunusemre Mahallesi`ndeki pazar yeri, Emni
Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde vatandaşların sağlıklı ve hijyenik ortamlarda kurban kesmeleri için bütün önlemler alındı. Bu kapsamda toplanan Elbistan Kurban Hizmetleri Komisyonu, kurban kesim yerlerini belirledi.
Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediyesi Elbistan Kesimhanesi Veteriner Hekimi Fatih Erbilen, ''Komisyonumuz, Büyükşehir Belediyesi Elbistan Kesimhanesi, Cihan Et, Hayvan Borsası, Yunusemre Mahallesi`ndeki pazar yeri, Emniyet Müdürlüğü yanındaki pazar yeri ile Çok Programlı Lisesi yanında bulunan arsayı kurban kesim yerleri olarak belirledi. Ayrıca bu yıl bahçelerde ve otoparklarda da kurban kesilebilecek''dedi.
Kurban Komisyonu`nun izin verdiği yerlerin haricinde kurban kesmenin ve satışı yapmanın yasak olduğunu ve buna uymayanlara cezai işlem uygulanacağını hatırlatan Erbilen, ''Kurban satışı için tek yer olarak Elbistan Belediyesi Hayvan Borsası belirlenmiştir. Burası haricinde kurbanlık satışı yapılması kesinlikle yasaktır. Cadde, sokak, meydan ve kaldırım gibi umuma açık ve çevre hijyen şartları yeterli olmayan mahallerde kurban kesimine kesinlikle izin verilmeyecektir. Kurallara uyulmaması halinde ilgililer hakkında 7 Temmuz 2014 tarihli ve 29081sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2014 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğin ilgili maddeleri uyarınca gerekli kanuni işlemler yapılacak'' şeklinde konuştu.
Kesim öncesi, kesim sırası ve kesim sonrasında dikkat edilecek hususlara ilişkin de bilgiler de aktaran Erbilen, ''Kurbanlık hayvanlar, uzun yoldan gelmişse kesilmeden önce mutlaka dinlendirilmeli ve en az 8 saat aç tutulmalıdır. Hayvan kesim yerine götürülürken ürkütülmemelidir. Kesim sırasında hayvan, eziyet çekmeyecek şekilde kontrol altına alınmalıdır. Kesim işlemi, çok keskin bir bıçakla ve ehil kimselerce yapılmalıdır. Kesim sırasında kanın iyi akması için hayvanın bir ön ayağı serbest bırakılmalı ve omurilik ancak kan tamamen aktıktan sonra kesilmelidir. Kesim sonrasında deri altında kanlanma, morarma ve çürüme olmamalıdır. Göğüs kafesinde yapışmalar, su toplanması ve inci tanesi gibi oluşumlar bulunmamalıdır. Etlerde ve et yağında bazen sarı renk bulunabilir. Bu sarı renk, 24 saat bekletildiğinde tamamen kaybolmuyor veya azalmıyorsa, Eti tüketmeden önce mutlaka veteriner hekime danışılmalıdır'' ifadelerini kullandı.
Kurban atıklarının gelişigüzel bırakılmaması gerektiğinin de altını çizen Erbilen, ''Karaciğer ve akciğer normal görünüm ve kıvamda olmaz, üzerlerinde su keseleri, apse benzeri şişlikler, parazit ve kurtçuklar varsa, tüketilmeden kedi ve köpeklerin ulaşamayacağı derinlikteki bir çukura gömülmelidir. Kurban atıklarını gelişi güzel sokaklara bırakmayalım, atıkları ağzı kapalı poşetlere bırakarak bertaraf edelim'' tavsiyeleri ile açıklamasını tamamladı.İHA