Baraj suları altında kalacak bitki türlerine koruma

Baraj suları altında kalacak bitki türlerine koruma

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca geçen yıl başlatılan ''Baraj Göl Aynası Altında Kalacak Bitki Türlerinin Tespiti Projesi'' kapsamında 26 bitki türü tespit edildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje ile ekonomik değeri olan endemik, nadir ve nesli kaybolma riski taşıyan bitki türlerinin tespit edilerek uygun yetiştirme ortamına nakledilmesi amaçlanıyor.

Projeyle elde edilen ürünlerin ekonomiye kazandırılması ve nesillerinin devamlılığı sağlanacak.

Biyolojik Çeşitlilik Dairesi Başkanlığı İzleme ve Değerlendirme Şube Müdürü Ergül Terzioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl başlatılan proje kapsamında ülke genelinde su tutulacak baraj alanlarında çalışma yapıldığını söyledi.

Geçen yıl başlatılan çalışmaların bu yıl 8 alanda devam ettiğini belirten Terzioğlu, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele, Devlet Su İşleri ve Orman Genel Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen çalışmayla şimdiye kadar özellikli olan 26 bitki türünün tespit edildiğini ifade etti.

Projeyle sadece tür tespit çalışması yapılmadığını, bunun yanında bitkiye ait tüm materyallerin toplanarak hangi koşullarda nakledileceği ve üretime nasıl hazırlanacağının da detaylı olarak araştırıldığını vurgulayan Terzioğlu, şöyle devam etti:

''Doğada bulunan ve risk altında kalan türlerin devamlılığını önemsiyoruz. Geçen yıl 8 baraj alanında yaptığımız çalışmalarda tespit edilen türlerin birer numunesi Türkiye Tohum Gen Bankasına, kalan kısmı da uygun koşullarda belirlenen bölgelere nakledilmek üzere Orman Genel Müdürlüğüne teslim edildi. Nakledilen ürünlerin izleme ve değerlendirmesi devam ediyor. Üç yıla yayılan yatırım programımızla bu yıl 8 bölgede uzman ekiplerimiz tarafından başlatılan çalışmaların çalıştay aşamasındayız. 2015`in aralık ayına kadar sürecek projemiz 6 baraj bölgesinde gerçekleştirilecek çalışmaların ardından sona erecek.''

Projenin üç aşamada gerçekleştirildiğine işaret eden Terzioğlu, ''İlk önce baraj göl aynası altında kalacak türlerin koordinatları belirleniyor. Sonra bu türlerin uygun habitatlara taşınma hazırlığı yapılıyor ve son olarak tespit edilen türlerin uygun yerlere nakilleri gerçekleştiriliyor'' dedi.AA



Elmalar’ın İçmesuyu Sorununa 15 Milyonluk Yatırım
Zeytin Üretimine Değer Katacak Seminer Büyük İlgi Gördü
TKDK'DAN Döngel'e İlk Turizm Desteği
AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. KSÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğrencileriyle Kariyer Buluşmasında Bir Araya Geldi
İstiklal’in Minik Yüreklerinden Türk Polis Teşkilatı’na Anlamlı Ziyaret
Hilmi Çalkaya, Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Başkanlığına Adaylığını Açıkladı
Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı
Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti
Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüllere dokunan hizmetler
Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sanayi Kavşağı projelerinde ilk adımlar atıldı
KMTSO Geleneksel İftar programı ve genişletilmiş meclis toplantısı gerçekleştirildi
Ekinözü’nde Gönül Sofrası Kuruldu, Yeni Müjdeler Paylaşıldı
Bölgenin en büyük eğlence merkezi açılıyor
Görgel ‘Hedefimiz, Kahramanmaraş’ın içmesuyu geleceğini garanti altına almak”
Andırınlılar Büyükşehir’in İftar Sofrasında Buluştu