Ceyhan Camii, 164 yıl önceki haline dönüyor

Kahramanmaraş`ın Elbistan ilçesinin en eski camilerinden olan Ceyhan Camii'nin (Aşağı Camii) ibadete açıldığı 1850 yılındaki haline dönüştürmek için başlatılan restorasyon çalışmalarının bu ay sonunda tamamlanarak, aralık ayı içerisinde de tekrar ibadete

Ceyhan Camii, 164 yıl önceki haline dönüyor

Elbistan'daki en önemli kültürel miraslardan olmasına rağmen yıkılma tehlikesi nedeniyle 2011 yılı başından beri ibadete kapalı bulunan Ceyhan Camii'ndeki restorasyon çalışmaları aralıksız sürüyor. İlk restorasyon ihalesini kazanan firmanın işi yarım bırakmasının ardından tekrar düzenlenen ikmal ihalesini alan firma, camiyi tekrar ayağa kaldırmak için büyük çaba harcıyor. Ceyhan Camii'ndeki restorasyonda, daha önceki çalışmada caminin tarihi yapısına uygun olarak düzenlenmeyen kısımlar yeniden ele alınıyor ve özgün haline getiriliyor. Bina kısmı büyük ölçüde tamamlanan Ceyhan Cami'inde iç düzenlemeler ve çevre duvarının örülmesine devam ediliyor. Aynı zamanda da çevre düzenlemesi yapılıyor.

Ceyhan Cami'in restorasyon projesinde en dikkat çekici detay ise minaresi. 1850 yılında ibadete açılan Ceyhan Cami'in 14 metrelik ahşap minaresi, aslına uygun olarak o dönemde kullanılan aynı yöntemlerle yine ahşaptan yapılıyor. Minarede kullanılan ahşap yeşil emprenye ile kaplanıyor ve daha sonra ustalar tarafından çelik malzemeler yardımıyla tutturuluyor. İlk yapıldığı gün de aynı doğal yöntemle koruma altına alınan ahşap minarenin uzun yıllar her türlü dış etkene dayanması sağlanıyor.

Minarede kullanılan bu malzeme, caminin iç kısmındaki diğer ahşap alanlarda da uygulanarak bu kısımların da uzun yıllar cemaate hizmet vermesi planlanıyor. Çatı kısmı tamamlanan Ceyhan Cami'ne 164 yıl önce olduğu gibi kadınlar için bir de mahfil katı inşa ediliyor. Bu katın giriş kısmı minare tarafından olacak ve kadınlar da Ceyhan Cami'inde rahatlıkla ibadet edebilecek.

Eylül ayı sonrasında yeniden başlayan Ceyhan Camii'nin restorasyon projesinin ihale şartnamesine göre 120 gün içerisinde tamamlanması gerekiyor. Tüm hızla devam eden projede, yetkililer sona yaklaşıldığını ve Ceyhan Cami'in tekrar ibadete açılması için gün saydığını belirtiyorlar. Çalışmaların sorunsuz bir şekilde sürdüğü bilgisini aktaran yetkililer, bu ay sonunda restorasyonun tamamlanabileceğini ve Aralık ayı içerisinde de Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün yapacağı kontrollerin ardından tekrar ibadete açılabileceğini kaydettiler.

Ceyhan Cami'inden yeniden ezan sesi yükselmesini dört gözle bekleyen cemaat ise, bu konuda emeği geçenlere teşekkür ettiler.

AKKOYUN: "İLÇEMİZİN EN ÖNEMLİ KÜLTÜR MİRASLARINDAN BİRİ"

Restorasyon çalışmalarına ilişkin olarak değerlendirme yapan Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, ilçenin en önemli kültür mirasından biri olan Ceyhan Cami'in tekrar ibadete açılmasının önemine işaret etti.

Ceyhan Camii restorasyonunun bir takım aksaklıkların ardından sorunsuz bir şekilde ilerlediğini hatırlatan Kaymakam Akkoyun, "Ceyhan Camimiz, Elbistan'ımızın en eski camilerinden birisi. 1850 yılında ibadete açıldığına ilişkin bilgiler var. 164 yıllık bir camiimiz. Yıkılma tehlikesi nedeniyle yaklaşık 3,5 yıldır ibadete kapalı bulunuyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün nezaretinde başlayan restorasyon çalışmaları tamamlanmak üzere. İlgili firmaya 120 gün süre tanınmıştı. İlçemiz için önemli olan bu tarihi mekanın eski haline uyumlu bir şekilde restore edilip tekrar ibadete açılması çok önemli. Elbistan'ımızın bu güzide camisi kapısını tekrar cemaate açması konusunda da Elbistan Kaymakamlığı olarak elimizden geleni yapıyoruz. Ceyhan Camini ilk haline döndürerek hem tarihi yeniden canlandırılacak hem de ilçemiz bu kültür mirasımıza tekrar kavuşacak" ifadelerini kullandı.İHA

 



1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer