Kahramanmaraş tarıma çok şey borçlu
Ekonomi 26.11.2014 16:13:05 0

Kahramanmaraş tarıma çok şey borçlu

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nın 19'uncu olağan meclis toplantısı önceki gün yapıldı. Meclis Başkanı Hanifi Öksüz; "Aslında tarıma vefa borcumuz var. Bugün Kahramanmaraş sanayisi, tarımdan kazandığı sermaye ile sanayileşmeye başlamıştır. Bunu hiç

Tarımın enine boyuna konuşulduğu toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü  Ömer Süha Uslu katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hanifi Öksüz: "Uzun yıllardan bu yana Türkiye'de ve Kahramanmaraş'ta tarım çok geriye gitti.Tarımda ilerleme sağlamak için hem sermaye birikimine ihtiyaç var hem vizyona ihtiyaç var. Bugün tarım ile uğraşmak sanayi ile uğraşmak arasında hiçbir fark kalmadı. Bugün Türkiye'de araziler son derece parçalanmış çiftçi aileleri gittikçe küçülmüş, tarıma yeniden yatırım yapacak olanlarda; sanayiciler, işadamları ve tüccarlardır" şeklinde konuştu

TARIM DENİNCE OVALAR AKLA GELİYOR

Kahramanmaraş tarımının köklü bir reforma ihtiyacı olduğunu dile getiren Öksüz şöyle konuştu: "Tarım deyince aklımıza ovalarımız geliyor ve ovalarımızda yetiştirdiğimiz bitkiler geliyor. Pamuk, buğday eskiden biraz kırmızıbiber ekilirdi. Ben son elli yılını bilirim Kahramanmaraş tarımının. Fakat Kahramanmaraş tarımının çok büyük değişikliğe ihtiyaç var. Hemen hemen her Kahramanmaraşlının bir bağı vardır. Bağda zeytini, inciri, kayısısı ondan sonra konuşurken yarısı dibine dökülüyor, yiyen yok deriz. Bunları kim toplayacak deriz, Satsak para etmiyor deriz. Bunların bizim için ölçü olmaması lazım. Büyük işletmeler büyük üretimlerde bu işler tamamen farklı, yapılacak ürün çeşitleri de farklı.

TARIMI GELİŞTİRMEMİZ LAZIM

İsrail bugün kayaları delerek üzüm elde ediyor. Hatta o denli ki bir dönüm alandan 40 bin TL'ye yakın ürün elde edebiliyor. Bizde bunu buradaki verimli arazilerde yapmamız lazım.

Bunları dağların yamaçlarında da yapabiliriz. Aslında gelişen teknolojiler öyle kuvvetli arazilere de ihtiyaç duymuyor. İklim bakımından çok büyük şansımız var. Çünkü güneş, su ve toprak yetiştiriyor. Toprağı gübreyle destekleyebilirsin ama güneşi sağlayamazsın, iklimin sağlayamazsın. Dolayısıyla tarım deyince sadece Kahramanmaraş ovalarını düşünmememiz lazım. Dağların tepesinde, aralarında bunların hepsinde çok güzel tarım işletmeleri kurulabilir ve meyve, sebze, çiçekçilik gelişir memleketimizde.

ESKİDEN BABALAR OĞULLARINA ŞİMDİ İSE DEVLET YATIRIM YAPACAKLARA SERMAYE VERİYOR

Tarım alanında yapılacaklar, yapılması gerekenlerin konuşulduğu toplantıda KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük: "Eskiden yatırım için babalar oğullarına sermaye destek verirdi. Devlet yatırım yapacaklara ve KOBİ'lere imkan veriyor, fırsat veriyor, hibe veriyor ve destek veriyor. Bizde bu destekleri iyi ve doğru kullanmamız gerekiyor. Çünkü Kahramanmaraş'ta bununla alakalı gerekli altyapı ve imkan hazır" dedi.

FUARLAR BİZİ HEDEFİMİZE ULAŞTIRACAK

Karaküçük şöyle konuştu : "

Türkiye bugün, G20 dönem başkanlığı,10. Kalkınma Planı ve öncelikli dönüşüm programları, bölgesel enerji üssü ve jeostratejik konumuyla önemi her geçen gün artan bir ülke  konumuna gelmiştir.Bu konjonktürde; özel sektörün desteklenmesi, ar-ge ve yeniliğin geliştirilmesi, lojistik, ihracat, iş geliştirme ve rekabet kapasitesinin artırılması yoluyla 5 milyar dolar ihracat hedefimize doğru koşmaktayız.  Son iki ay içerisinde yapılan üç fuarın Kahramanmaraş'ın hedeflerine ulaşması bakımından büyük ölçüde katkısı olduğu kanaatindeyim. 20 ülkeden 267 şirketin katıldığı, 8 bine yakın kişinin ziyaret ettiği Tekstil Makineleri Fuarı Kahramanmaraş'ın tekstil sektöründeki gücünü kanıtlamıştır.

İNŞAAT SEKTÖRÜ ÖNEMLİ BİR YERDE

Kahramanmaraş İnşaat ve Kentsel Dönüşüm Fuarı sektöre yeni bir vizyon getirmiş, inşaat sektörünün alt sektörlerini de sergileyerek ekonomideki yerinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha teyit etmiştir. İnşaat sektörü ekonomik büyüklüğü gayri safi milli hasıla içerisinde kendisi direk yüzde 4.4 iken alt sektörler ile birlikte gayri safi milli hasılanın yüzde 30'unu içermektedir. Son 10 yıllık büyümesi ile de Türkiye'nin lokomotif sektörlerindendir.

Türk müteahhitleri 42 yıl önce Libya'da liman inşaatı ile başlattıkları ataklarına 42 yılda

103 ülkede 7 bin 400 proje 278 milyar dolar iş hacmi oluşturmuşlardır.

Bunlarda Türk sanayici ve iş adamları için bir gurur kaynağıdır, bunların içerisinde Kahramanmaraşlı müteahhitlerinde olduğunu biliyoruz. İnşaat sektörünün istihdam durumuna baktığımızda 2014 yılınınağustos itibariyle 1 milyon 964 bin kişi olup toplam içerisindeki payı yüzde 7,5 seviyesindedir. Geçen yılın aynı dönemine göre 97 bin kişilik artış (yüzde 5,2) kaydedilmiştir.

2013 YILINDA 5 BİN DAİRE YAPI KULLANMA İZNİ ALDI

Kahramanmaraş'ta ki inşaat perspektifine, büyümesine ve potansiyeline baktığımız zaman 2013 yılında alınan 1663 yapı ruhsatı kapsamında 1,8 milyar liralık proje ile yaklaşık 10 bin dairenin inşaatı devam etmektedir.2013 yılında yaklaşık 5 bin dairenin yapı kullanma izni alınarak ikamete açılmıştır.İnşaat sektörü Türkiye'de olduğu gibi Kahramanmaraş'ın büyükşehir olması ile çok ciddi bir gelişim ve ivme söz konusudur. Bu fuarlarla birlikte inşaat malzemelerinin tanıma ve bunları kullanma konusunda bizde ne kadar beceri gösterirsek, yapmış olduğumuz inşaatlar o kadar kaliteli şehrimizde o kadar güzel olacaktır.

TİCARİ KORİDOR AÇILMASI LAZIM

Üçüncü yaptığımız fuar tarım fuarı. Kahramanmaraş Tarım Fuarı, sektörün yeni bir ticari koridor oluşturması, dışa açılması ve tarım ürünlerinin sanayileşmesi bakımından yeni bir soluk getirmiştir. Türkiye Gayri Safi Milli Hasıla içerisindeki payı yüzde 7.4 oranıdır. 

Tarımsal üretimde 62 milyar dolar ile Avrupa Birliği'nin lideri konumundayız.

Tarım sektörünün istihdamına baktığımızda  2014 Ağustos itibariyle 6 milyon  kişi olup toplam içerisindeki payı yüzde 22 seviyesindedir.  Geçen yılın aynı dönemine göre 146 bin kişilik artış (yüzde 2,5) kaydedilmiştir.Kahramanmaraş'ın tarımsal üretimine baktığımızda  Bitkisel Üretim 1 milyon 620  milyon 599 bin TL, Hayvansal Üretim 194 bin 943TL, Canlı Hayvan 613 bin 711 TL, Toplam 2 milyon 429 bin 253TL, buradaki tabloda hayvansal üretim 194 bin canlı hayvan olarak gösterilen rakam 613 bin, burada ciddi anlamda et kombine tesisi kurulumuna ihtiyaç var.

TARIMSAL ÜRÜNLERİN ENDÜSTRİ HALİNE GETİRİLMESİ LAZIM

İklimi ve coğrafyası sayesinde her türlü ürünün rahatlıkla yetiştiği Kahramanmaraş'ta bu ürünlerin endüstrileşmesi bakımından yenilik, teknoloji ve AB standartlarını yakalamamız gerekmektedir.Tarımsal ürünlerin endüstri haline getirilmesi olması gereken en büyük hedef diye düşünüyorum. İklimi ve coğrafyası sayesinde her türlü ürünün rahatlıkla yetiştiği Kahramanmaraş'ta bu ürünlerin endüstrileşmesi bakımından yenilik teknoloji ve AB standartlarının yakalanması gerekmektedir. Bununla ilgili de kurumlarımız çok güzel teşvikler ve destekler veriyor. Biz bu düzenlemiş olduğumuz üç fuarda şunu gördük bu fuarlar gayet güzel koordine ediliyor ama eksikliklerimiz var fuar alanıyla alakalı biz büyükşehir belediyemizden daha güzel fiziki şartların olacağı bir turizm ve kongre merkezinin kurulmasını ve yapılmasını arzu ediyoruz. Büyükşehir belediyemiz de yeni kuruldu ileriki dönemlerde bunların güzel bir şekilde yapılacağını düşünüyorum. Tekstil fuarıyla ilgili katılım gerek makine firmaları tarafından gerekse ziyaretçiler tarafından çok güzel bir katılım sergilendi.

KALİFİYE İŞ GÜCÜNE İHTİYAÇ VAR

Bunula ilgili Suriyeli mültecilere çalışma izni 26 Ekimde Başbakanımıza 6 maddelik bir rapor sunmuştum. Çalışma bakanlığımızdan basın yayın organları aracılığıyla öğrendik ama şu an resmi olarak yasalanmış değil. Bundan dolayı da mutluyuz. Kahramanmaraş'ın yatırım yaparken de kalifiye iş gücüne ihtiyacı var. Onları da değerlendirmek hem bizler için hem ülkemiz için faydalı olacağını düşünüyoruz"

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Ömer Süha Uslu tarımın gelişmesi verilen hibe destekleri ile ilgili sunum yaptı. Toplantı soru cevap kısmından sonra son buldu. (FATİH YALÇIN)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

13.3° / 0.3°

Toptancılar Sitesi’nin Temelleri Atıldı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

Kahramanmaraş’ta Sentetik Hap Ticareti Şüphelisi 4 Kişi Yakalandı

Rektör Yasım’dan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan’a Ziyaret

Kahramanmaraş Devlet Hastanesi’ne Yeni Yol Açıyor

Debgici"1000 yataklı şehir hastanesi ihalesi yapılacak"

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu Operasyonunda 7 Şahıs Yakalandı

Yedikuyular ve Ali Kayası Terası yollarında kış lastiği uygulaması

Kahramanmaraş’taki Fırtına Saatte 95 Kilometre Hıza Ulaştı

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Başkan Görgel: “1,3 Milyar TL’lik Yatırımla Yeni Ekinözü’nü İnşa Ediyoruz”

Görgel: “Elbistan’a 5,5 Milyar TL’nin Üzerinde Yatırım Kazandıracağız”

Kahramanmaraş’ta Otodan Hırsızlık Yapan 3 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta sahte reçete operasyonu

Akpınar, “Esnaf Kan Ağlarken Biz Gülemeyiz “

Yeni Geçici Çarşının Kurulumu Hızla Sürüyor

Cinsel İstismar Suçundan Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı