Kahramanmaraş Kalesi`ne asılan Fransız bayrağının indirilerek yerine Türk bayrağının göndere çekilmesinin 95`inci yılı törenle kutlandı.
Atatürk Meydanı`nda düzenlenen törende, Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat ve Turizm Şube Müdürü Serdar Yakar, 28 Kasım 1919 Cuma günü yaşanan bayrak olayını anlattı. Halk oyunları gösterisinin ardından törene katılanlar, ellerinde Türk bayraklarıyla kaleye yürüdü.
Vali Mustafa Hakan Güvençer, burada yaptığı konuşmada, 95 yıl önce yaşanan bayrak olayının ilk kez ''kutlama günü'' olarak düzenlendiğini söyledi.
Kahramanmaraş`ın ''istiklal kenti'' olduğunu vurgulayan Güvençer, ''Allah bir daha bu milletin kıymetlerini ve değerlerini yere düşürmesin. Bu güzel bayrağımız bir daha asla yarıya bile inmesin. Bu bayrak mazlumların üzerinde bir teselli örtüsü olarak dalgalanmaya devam etsin. Rüzgarlarda var olabilmenin çırpınışı içerisinde olmasın'' diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Fatih Erkoç ise milli mücadele kahramanlarını rahmet ve minnetle andıklarını kaydetti.
Konuşmaların ardından öğrenciler şiir okudu, Türk bayraklı balonlar gökyüzüne bırakıldı.
- Bayrak olayı
İşgal yıllarında, 28 Kasım 1919 Cuma günü Maraş Kalesi`ndeki Türk bayrağı indirilerek yerine Fransız bayrağı asılır. Avukat Mehmet Ali Bey, bu duruma tepki amacıyla ''Alemi İslama Hitap'' beyannamesini yazar ve şehrin muhtelif yerlerine dağıtır. Ulu Camisi`nde cuma namazı büyük bir kalabalık toplanır. Ezan okunduktan sonra halk dışarıda, ''Bayraksız namaz kılınmaz'' diye bağırır. O esnada imam, ''Hürriyet olmayan bir yerde namaz kılınmaz'' diyerek beyannamenin doğru olduğunu ifade eder. Bunun üzerine topluca kaleye hücum eden halk, indirilen bayrağı kale burçlarına diker ve cuma namazını orada eda eder.AA