Gündem 2.12.2014 18:28:38 0

''Güvenli İskele, İskelede Güvenlik Eğitim Projesi''

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim, ''En büyük ölümlü kazaların olduğu sektörlerden birisi inşaat sektörü.

Türkiye`de bunların başında geliyor'' dedi.

Gerim, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından bir otelde düzenlenen ''Güvenli İskele, İskelede Güvenlik Eğitim Projesi'' seminerinde yaptığı konuşmada, Türkiye`de yaşanan iş kazası sayısının, Avrupa Birliği`ne üye ülkelere oranla iki katı daha fazla olduğunu bildirdi.

Ölümlü iş kazalarının yüzde 43`ünün inşaatlarda yüksekten düşme sonucu meydana geldiğine dikkati çeken Gerim, amaçlarının bu oranları aşağıya çekmek olduğunu dile getirip şunları kaydetti: 

''2002`ye göre kıyasladığımız da işçi sayısında yüzde 151`lik, işyeri sayısın da ise yüzde 14`lük bir artış gerçekleşmiş durumda. Kayıt dışı istihdam oranı ise yüzde 36`lara inmiş durumda. Bu rakam 2007`de yüzde 50 civarındaydı. İş kazası oranlarına baktığımızda ise 2002 ile 2012 yıllarını mukayese ettiğimizde, SGK verilerine göre 100 bin işçide karşılaştığımız kazalarda yüzde 25`lik bir azalma görülmekte. 100 bin işçideki ölüm oranı ise 2012`de 6,2 olarak gerçekleşti. Halen bu durumda bile Avrupa Birliği ülkelerinin ortalamasına göre yaklaşık iki kat daha fazla kaza oranlarıyla karşı karşıyayız.''

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Genel Sekreteri Necati Ersoy ise Türkiye`nin iskele konusunda sınıfta kalmış bir ülke olduğunu ve bunu da üzülerek söylediğini belirtti.

İnşaat sektöründe 50-60 liraya mesleki yeterlilik belgesi satın alındığını ileri süren Ersoy, bunun da faciayla sonuçlandığını bildirdi.

Sürekli mesleki eğitimi gerekliliğinden bahsederken merdiven altının da biran önce halledilmesi gerektiğine dikkati çeken Ersoy, sözlerini şöyle tamamladı:

''Bazı işverenlerimiz eğitime girmiş gibi işçilere belge alıyorlar. Deve kuşu misali kafalarını kuma gömüyorlar. Çünkü aldıkları hiçbir eğitime dayanmayan belgeler yarın bir gün ya bir işçinin ölümüne neden oluyor, yada bir işçinin sakat kalmasına sebep oluyor. 50-60 liraya eğitim belgesi satın alıyorlar. Ucuza geliyor, hoşlarına gidiyor. İşlerine de geliyor, müfettişler gelince de onlara bu belgeyi gösteriyorlar.'' 

Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer ve Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ali Yüce`in de birer konuşma yaptığı seminerde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Almanya İnşaat İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları Sigortası (BG BAU), İNTES uzmanları ve çeşitli şirketlerden katılan eğitmenler sektör temsilcilerine kazaları önleyici tedbirleri anlattı.AA


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

13.3° / 0.3°

Toptancılar Sitesi’nin Temelleri Atıldı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

Kahramanmaraş’ta Sentetik Hap Ticareti Şüphelisi 4 Kişi Yakalandı

Rektör Yasım’dan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan’a Ziyaret

Kahramanmaraş Devlet Hastanesi’ne Yeni Yol Açıyor

Debgici"1000 yataklı şehir hastanesi ihalesi yapılacak"

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu Operasyonunda 7 Şahıs Yakalandı

Yedikuyular ve Ali Kayası Terası yollarında kış lastiği uygulaması

Kahramanmaraş’taki Fırtına Saatte 95 Kilometre Hıza Ulaştı

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Başkan Görgel: “1,3 Milyar TL’lik Yatırımla Yeni Ekinözü’nü İnşa Ediyoruz”

Görgel: “Elbistan’a 5,5 Milyar TL’nin Üzerinde Yatırım Kazandıracağız”

Kahramanmaraş’ta Otodan Hırsızlık Yapan 3 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta sahte reçete operasyonu

Akpınar, “Esnaf Kan Ağlarken Biz Gülemeyiz “

Yeni Geçici Çarşının Kurulumu Hızla Sürüyor

Cinsel İstismar Suçundan Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı