Ekonomi

Ekonomi Haberleri

Kahramanmaraş üretim üssü

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Gülkesen, Ev Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) heyeti ile bir araya geldi. Gülkesen: "Kahramanmaraş her alanda üretim üssü” dedi.

Kahramanmaraş üretim üssü

Ev Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Burak Önder ve beraberindeki heyet, KMTSO Toplantı salonunda bir araya geldi. Yeni kurulan bir dernek olduklarını belirten Burak Önder, ilk ziyareti Kahramanmaraş'a yapmalarından dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. Burada konuk heyete kentin ekonomisi hakkında bilgi veren KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Gülkesen, Kahramanmaraş'ın metal mutfak eşyası anlamında önemli bir üretim merkezi olduğunu kaydederek, "Zücaciye ana sektörünün önemli bir alt sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Pişirme grupları üretiyoruz. Bu konuda ciddi bir kapasitemiz var, ciddi bir geçmişimiz var. Bakırcılıktan gelen böyle bir üretim kültürümüz ve altyapımız var. Metal mutfak eşyaları yaklaşık 10 bin kişicivarında istihdam sağlayan bir sektör Kahramanmaraş'ta.Kahramanmaraş 1986 yılında sanayileşme hamlesine başlayan bir il. O zamana kadar Sümerbank fabrikamızın dışında devletten yatırım alan bir kent değil. Daha çok tarım kenti mahiyetinde bir şehir. Turgut Özal'ın teşvikleriyle önce ana sektörümüz olan iplik ile tekstil sektörüne yatırımla başlamış. Çünkü Kahramanmaraş'ta pamuk üretimi yoğun olarak yapılıyordu. İkinci sektörümüz metal mutfak eşyaları.Bu da tarihi geçmişi olan bir sektör. Mutfak eşyalarının hammaddesi değişse de geçmişten beri üretim merkezi bir kent olması sebebiyle ikinci büyük üretim alanı metal mutfak eşyaları sektörüdür" dedi.

TEK BAŞINA YÜZDE 35 ÜRETİM YAPIYOR

80'lerin ikinci yarısında sanayileşmenin başladığının altını çizen Gülkesen şunları kaydetti: "Kahramanmaraş, Türkiye iplik üretiminin tek başına yüzde 35'ini sırtlıyor. Tekstilin Türkiye de ağırlığı ortada. Kahramanmaraş da bu sektörde ciddi bir merkez.Türkiye'de üretilen kumaşın yüzde 10'nu Kahramanmaraş üretiyor. Bu da biraz ipliğin ham maddesinde büyümüş ama kumaş üretimine de ondan sonra girmenin verdiği bir oran var. Kumaşta da iddialı bir konuma gelebilir ama iplik hep büyümeye devam ettiği için de dokuma ve örme sektörleri ipliği takip ediyor.

TARIMSAL ÜRETİM İÇİN UYGUN İKLİM

Kahramanmaraş konum itibari ile 300rakımdan3 bin 500 rakıma çıkan bir coğrafyası var.Bu Kahramanmaraş'a tarımsal üretimde ciddi avantajlar getiriyor.Aynı zamanda çok önemli hidroelektrik santrallerinin yapımına imkan veriyor. Kahramanmaraş'ın yüzde 34'ü ormanlarla kaplı. Burada çaydan başka Türkiye'de yetişen her ürün yetişiyor. Bizim güney bölgemizde, fındık bahçelerimiz de var, ilginç bir coğrafya.

DONDURMA İLE ÜNLENDİ, HER ÇEŞİT ÜRÜN ÜRETİLİYOR

Gıda konusunda dondurma ile ünlendi ama şimdi Ülker'inde yatırımları var. Hayvancılık ve süt alanında ciddi yatırımlar olmaya başladı ve henüz değerlendirilemeyen çok fazla üründe yatırımimkanı var. Meyvelerin soğuk hava depolarında depolanmasından tutun da paketlenip ihracatına kadar. Çünkü bu yükselti farkı aslında ürün arzını sürdürülebilir kılıyor. Hasat zamanı çok uzun ve bu da taze ürün sevkiyatı açısından çok avantaj sağlıyor.

SUSUZLUK KESİNLİKLE YOK

Kahramanmaraş Türkiye'nin üçüncü büyük su havzasına sahip. Kentte27 adet büyük baraj var. Bu yüzden barajlar kenti diyebiliriz. Türkiye'nin en büyük elektrik üreticisi konumunda Kahramanmaraş.Bu yapı dolayısı ile bizlere çeşitli imkânlar sunuyor. Kısa dönemde sanayici yatırım alanlarında açlık çekmiyor. İplik büyüyor, tekstil büyüyor, metal mutfak büyüyor, gıda büyüyor. Tarımsal imkânlar var enerji var. Bizim sanayicilerimiz ciddi yatırımlar yaptı. Sanayicilerimizin ortak olduğu ve tek başına yaptıkları önemli derecede hidroelektrik santralleri de var. Türkiye'de üretilen çimentonun yüzde 10'nu Kahramanmaraş tek başına üretiyor.Ciddi bir çimento üretim üssü.Ülkede üretilen kâğıdın yüzde 20'sini üretiyor.Kâğıt üretimi açısından da en üst sıralarda yer alıyor. Bir de iplik ciddi bir enerji tüketimi oluşturuyor. Sanayi elektrik tüketiminde 81 il içerisinde 11. sıradayız. Üretim var ama tüketimde de Türkiye'de on birinci sırada. İlimizde yaklaşık 125 bin kayıtlı istihdam var. İşsizlik sorunumuz çok yok. Nitelikli eleman ihtiyacımız var. Kahramanmaraş iklimi her şeye elverişli bir il. Çok fazla dağlar, yaylalar doğal güzellikler var. Kahramanmaraş böyle bir il.

ÖNEMLİ BİR POTANSİYELE SAHİP

Türkiye`nin yassı çelik kullanımının yüzde 60`ının Kahramanmaraş`ta gerçekleştiğini belirten Burak Önder, kentin sektördeki potansiyelinin kendileri için önemli olduğunu, bu yüzden de ilk ziyaretlerini Kahramanmaraş`a yaptıklarını ifade etti.Kentteki firmaların sektörde çok iyi yere gelmesinden duyduğu mutluluğu dile getiren Önder, ihracat hedefine ilişkin sözlerini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın ''durmak yok, yola devam'' sözleriyle tamamladı.

Türkiye`de yerleşik üretici özelliği taşıyan ve mutfak-ev eşyaları sektöründe faaliyet gösteren firmaları bir araya getirmek ve sektörün gelişmesi yönünde faaliyetler gerçekleştirmek amacıyla derneği kurduklarını vurgulayan Önder, sektöre yeni bir ihracat vizyonu getirmeyi hedeflediklerine işaret etti.Türk mutfak sektörünü dünyada tanıtmak ve sanayicilerin ortak sorunlarının çözülmesi adına girişimlerde bulunmanın öncelikli hedefleri arasında yer aldığını vurgulayan Önder, şöyle devam etti:''Türkiye, bulunduğumuz sektörde cazibe merkezi durumundadır. Firmalarımız yaklaşık 80 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Yaklaşık 3 milyar dolarlık ihracatımız var. İhracatı ithalatından fazla olan, cari açık vermeyen sektörlerin başında geliyoruz. Dernek olarak ilk hedefimiz, Türk mutfak sektörünü dünyada tanıtmak olacak.'' (MURAT  KAVUN)



1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer