Tanrıverdi'den Kurtuluş Bayramı açıklaması

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanvekili Cemal Tanrıverdi, 12 Şubat Kurtuluş Bayramı kutlama törenlerine halkın ilgi göstermediği ve Milli Şuuru yok etmek amacıyla hareket edildiği şeklinde yapılan açıklamaların kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye yöne

Tanrıverdi

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl ki Kurtuluş Bayramı kutlama törenlerinde ilklerin yaşandığına dikkat çeken Başkanvekili Tanrıverdi, Kurtuluş Bayramı kutlama törenlerinin halkın katılımı ile coşkulu bir şekilde kutlandığını ifade etti.

7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak genel seçimler öncesi böylesine siyasi kaygı taşıyan açıklamaların yersiz olduğunu ifade eden Başkanvekili Tanrıverdi: "Bundan tam 95 yıl önce her türlü modern silahlardan yoksun, işgal altındaki Maraş insanı, döneminin en donanımlı ordularına karşı birlik ve beraberlik içerisinde savaşmış ve bizlere bıraktığı, gururla yâd edeceğimiz unutulmaz şanlı tarihimizi gelecek kuşaklara aktarma gayreti ile kutlama programları ilimiz geneline yayılmıştır.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından Kahramanmaraş'ın düşman işgalinde cereyan eden olayların daha iyi anlaşılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla bir hafta boyunca süren çeşitli programlar düzenlenmiştir.

Kurtuluş Bayramı kutlama programlarının halk tabanına yaymak adına bu yıl ilk defa; "1. Halk Koşusu" "Yöresel Yemek Yarışması", "Kahraman Bebekler Yarışıyor", "Kurtuluş Kupası Futbol Turnuvası" gibi çeşitli etkinlikler düzenlenerek halkın yoğun katılımı sağlanmıştır" dedi.

Bu yıl bir ilki daha gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Tanrıverdi:  "Yine ilk olarak Kahraman tarihinden güç alan Büyükşehir Belediyesi sadece 12 Şubat Kurtuluş Bayramı günü değil bu kutlu zafere giden yolun kilometre taşlarından biri olan "Bayrak Olayı"nın cereyan ettiği 28 Kasım 2014 tarihinde;  ‘Kaleye Hücum ve Bayrak Olayı' canlandırılması yapılmış ve aynı günün akşamında ise konferans verilmiştir.Maraş Milli Mücadelesinde önemli bir yere sahip olan "Sütçü İmam Olayı" temsili olarak ilk kurşunun atıldığı yerde canlandırılmış, günün anlam ve önemine binaen tarihi Uzunoluk Hamamı önünde 5 bin kişilik süt ikramında bulunulmuştur.

Kurtuluş Bayramı programını halka yaymayı hedefleyen Büyükşehir Belediyemiz bir hafta boyunca dokuz ilçemizde konferans ve konserler düzenlemiştir.

Milli Mücadele ruhunu gelecek nesillere aktarmak adına tüm ilçelerimizde yoğun bir katılımla Tarihçi- Yazar Mustafa Yazgan "İdeal Gençlik ve Maraş Milli Mücadelesi" konulu konferanslar vermiş, konferans öncesi ve sonrasında ise Büyükşehir Belediyesi Bandosu Mehter Konserleri ve ozanlarımızın sunduğu yöremize ait türkülerden oluşan konserlerle halkımızın Kurtuluş coşkusunu doya doya yaşamasına vesile olmuştur" diye konuştu.

Öte yandan Kahramanmaraş Halkının Kurtuluş Bayramı kutlama etkinliklerine sahip çıktığını ve yoğun katılım sağladığını kaydeden Tanrıverdi, 11 Şubat akşamı yağan sağanak yağmura rağmen Kültür Bakanlığı Tarihi Türk Musikisi Mehteran Topluluğu Mehter Konseri, Milli Mücadele'de cereyan eden olayların temsili olarak canlandırılması ve akabinde Mustafa Ceceli konserinin halkın yoğun katılımı ile gerçekleştiğini ve aynı akşam kutlama etkinlikleri dolayısıyla halka 10 bin kişilik sıcak çorba ikramında bulunulduğuna dikkat çekti.

Başkanvekili Tanrıverdi: "12 Şubat günü Milli Mücadelenin öne çıkan olaylarından olan; ‘Bayrak Olayı', ‘Hürü Ana', ‘Abdal Halil Ağa', ‘Sütçü İmam Olayı' gibi temsiller tiyatral bir gösteri halinde halkımızın beğenisine sunulmuş ve takdir görmüştür.

Bunlara ilave olarak; Delibahar Yarışıyor, Kurtuluş Destanı Tiyatrosu, Klasik Sazlarla Mehter Müziği Konseri, Prof. Dr. Mehmet Çelik ve Gazeteci Turgay Güler'in konuşmacı olarak katıldığı ‘Maraş Milli Mücadelesi ve Kurtuluş Konferansı', farklı mekânlarda açılan Fotoğraf ve Karma Resim sergileri, beş bin adet basılıp dağıtılan ‘Milli Mücadele Kahramanlarımız' kitabı ve işyerlerine dağıtılan binlerce Türk Bayrağı ile 1.078.000 hemşehrilerimizin tamamının bu coşkuya ortak olması sağlanmış ve Büyükşehre yakışır bir Kurtuluş Bayramı havası yaşatılmıştır.

Mahalle muhtarlarımıza dağıtılan bine yakın çete kıyafeti ile mahallelerin temsili çeteler çıkarması sağlanmış ve bu bayramın bir ‘Çete Bayramı' olduğu düşüncesi de unutulmamıştır. Mahalle çeteleri davul ve zurna eşliğinde bayram coşkusunun bütün bir şehre yayılmasına vesile olmuşlardır.

Bu etkinlikleri herkese ulaştırmak için uydudan yayın yapan AKSU televizyonu canlı yayınlar yapmış ve böylece dünyanın dört bir yanında bulunan hemşehrilerimizin bu coşkuya ortak olması sağlanmıştır.

Şunu açıkça ifade etmek istiyorum: Kurtuluş Bayramı tüm Kahramanmaraş halkının bayramıdır. Biz kutlama etkinliklerimizde hiçbir siyasi ayırım gözetmeksizin tüm halkımızın katılımı için gayret gösterdik. Gerek tören alanında gerekse salonlarda düzenlediğimiz etkinliklere halkımızın gösterdiği yoğun ilgiyle bunu da başardığımızı görüyoruz.

Biraz önce de ifade ettiğim gibi siyasi kaygı taşıyan ifadelerle; halkın katıldığı ve sahip çıktığı bir bayramın bile yaklaşan seçimler öncesi siyasi malzeme yapılmasını anlamış değiliz.

12 Şubat onurunu bize yaşatan aziz kahramanlarımız ve şehitlerimiz anısına düzenlediğimiz etkinliklerimize katılan tüm katılımcılara ve kendisine bırakılan değerli mirasa sahip çıkan tüm Kahramanmaraşlılara bir kez daha teşekkür ediyor, saygılar sunarız" diye konuşarak sözlerini tamamladı. (FATİH YALÇIN)



1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer