Afşin Belediyesi ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) işbirliği ile 24 Mart 2015 Salı günü Uluslararası Nevruz şenliği düzenleneceği bildirildi.
Uluslararası Afşin Nevruz Şenliğinin 15 ülkeden 100 sanatçının katılımı ile gerçekleşeceğini belirten Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven;" Bazı kesimler bu bayramı farklı yönlere çekerek sanki yeni kutlanan bir bayrammış gibi gösterseler de 5 bin yıla yakın kutlandığını bildiğimiz bir bayramdır Nevruz. Baharın gelişini atalarımız kutlamış, bizler de kutluyoruz. Etkinliklerimiz 15 ülkeden 100 katılımcı ile 24 Mart 2015 Salı günü saat: 10.00`da başlıyor. Türk dünyası ezgileri, Orta Asya dans gösterileri, âşık atışmaları, unutulmaya yüz tutmuş çocuk oyunları, mehteran gösterisi, Özbek pilavı ve yayık ayranı ikramı, sinsin ateşi çevresinde halay gösterileri, yerel halk oyunları ekibi gösterileri, yerel sanatçı konseri ve daha birçok etkinlikle baharın habercisi nevruzu büyük bir coşkuyla Afşin`imizde kutlayacağız. "dedi.
Başkan Güven nevruz ile ilgili görüşlerini şu ifadelerle anlattı; "Çağatay Türkçesinde ``Yana Yıl`` olarak bilinen Nevruz, lügat mânâsı itibariyle "Yeni Gün" anlamına gelir. Baharın gelişini müjdeler. Türk Dünyasında bahar bayramı olarak kutlanır. Nevrûz aslında bir köprüdür. Bizi geçmişten bugüne, yarına ulaştıran bir köprü. Tabiatla buluşmanın, baharın coşkusunu yaşamanın, sevgi ve kardeşliğin bayramıdır. Baharın müjdesi olan Nevruz, gelenek ve göreneklerimiz arasında en sıcak ve canlı bir şekilde kutlanılan bir bayramdır. Bu sıcaklık, dünyamızın var olabilmesi için gerekli ana unsur olan hava, su ve toprağı ısıtan ateştir. Türk-İslam Âlemi, dünyada neşe`ye hasret, kedere kardeş olmuştur.Bayramlar tâ geçmişten günümüze kadar gelen ve insanlar arasındaki karşılıklı sevgi ve saygının perçinlendiği, güçlendiği, dargınlıkların unutulduğu, millî birlik ve beraberliğin, bir arada yaşama arzusunun kuvvetlendirildiği mutlu günlerdir. Bir milletin teşekkülünde dil, din ve tarih kadar geleneklerin de önemi vardır. Gelenekler, tarihi kesin olarak tespit edilemeyen dönemlerden bugüne intikal etmiştir. Bu özelliği ile gelenekler, millet bağını güçlendiren en önemli unsurlardan biri olarak kabul edilir. Milletimizin yücelmesi, güçlenip kuvvetlenmesi ve dünya milletleri arasında istenilen ve lâyık olduğu yeri alabilmesi ancak birlik ve beraberlik içinde bulunmamıza bağlıdır. Birlik ve beraberliğin olmadığı bir yerde; parçalanma, nefret ve düşmanlık vardır. Aziz milletimizin tarih boyunca elde ettiği şanlı zaferlerin ortaya koyduğukahramanlık destanlarının, kurduğu medeniyetin, dünyaya ışık olacak nitelikte geliştirdiği kültürün temelinde hiç şüphesiz, fertleri arasında gerçekleştirdiği birlik ve kardeşlik ruhu yatmaktadır. `Atalarımız nasıl demir dağları eritip yüce milletimizi yeniden var etmiş dünyaya tanıtmış, her yere medeniyet götürmüş iseler, geleceğimizin teminatı olan sizler de kalpleri, Nevrûz ateşinin sevgi, barış ve kardeşlik sıcaklığı ile eriterek Ergenekon destanını bir zafer olarak yeniden yaşayacaksınız." Dünyamıza, umutlarımıza, sevgimize, gönlümüze hoş geldin bahar! Nevrûz coşkusu ile birlikte güzelliklere koşalım. Yakılan ateşlerde kini, nefreti, açlığı, sefaleti yakmak, barışa bayrak açmak dileğiyle Nevruz hepimizin yeni umutlarına güzellikler getirsin. Bu güzel günümüzün memleketimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum" dedi. (FATİH YALÇIN)