Kınalı keklikler doğaya tutunuyor

Kahramanmaraş`ta, ``Kekliklerin Doğaya Uyum Adaptasyonu Araştırma Projesi`` kapsamında radyo telemetri cihazı takılarak doğaya salınan 38 kınalı keklikten 15`i sinyal vermeye devam etti.

Kınalı keklikler doğaya tutunuyor

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Hacı Kalınkütük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğal dengenin yeniden tesisi ve sürdürülebilir av yaban hayatı faaliyetlerinin devamlılığının temin edilmesi gerektiğini söyledi.

Kahramanmaraş`ta 2002`de faaliyete geçen Kapıçam Kınalı Keklik Üretim Merkezi`nde üretilen binlerce kekliğin Türkiye`nin çeşitli bölgelerinde doğaya bırakıldığını belirten Kalınkütük, doğaya salınan kekliklerin ne kadarının hayata kaldığının bilinmediğini ifade etti.

Doğal popülasyonun artırılması amacıyla salınan kekliklerin doğal ortamlarına adaptasyonları hakkında Türkiye`de yapılmış bilimsel bir araştırma bulunmadığını dile getiren Kalınkütük, şimdiye kadar sadece arazi gözlemleriyle bunu tespit etmeye çalıştıklarını anlattı.

Yetiştirilen kekliklerin doğaya salma çalışmalarına temel oluşturmak üzere kekliklerin doğal ortamlarında yaşama ve üreme oranlarının bilinmesi gerektiğine işaret eden Kalınkütük, bunu belirlemek amacıyla yaklaşık 6 ay önce ''Kekliklerin Doğaya Uyum Adaptasyonu Araştırma Projesi''nin hayata geçirildiğini kaydetti.

Bu kapsamda radyo telemetri cihazı takılan 38 kekliğin doğaya bırakıldığını vurgulayan Kalınkütük, şöyle konuştu:

''Doğaya salınan kekliklerin doğal ortamlarına adaptasyonları hakkında bugüne kadar Türkiye`de yapılan ilk bilimsel çalışma tamamlandı. 163 gün boyunca takip ettiğimiz kekliklerin 2`si yırtıcılar tarafından öldürüldü. 15`inin ise bıraktığımız alan ve çevresinde hayata tutunduğunu aldığımız sinyallerle tespit ettik. Kalan 21 kekliğin de başka alanlara göç ettiğini düşünüyoruz. Çünkü keklikler belirli alanları onarlı ya da onbeşerli gruplar halinde kendilerine mesken ediniyor. Bu alanlara başka kekliğin girmesine izin vermiyorlar. Bu nedenle diğer kekliklerin sinyalin ulaşmadığı diğer tepelere yerleşmiş olabileceğini tahmin ediyoruz.''

Projenin başarılıyla sonuçlandığına işaret eden Kalınkütük, ''Literatürlere göre, doğaya bıraktığımız kekliklerin hayatta kalma oranı dünya ortalamasının üzerine çıktı'' dedi.

- Avcı gerçeği

Türkiye`de çok sayıda kayıtlı avcı bulunduğuna dikkati çeken Kalınkütük, bu gerçeğin gözardı etmeden sürdürülebilir av yaban hayatının devamlılığını temin etmenin şart olduğunu belirtti.

Artık insanların avcılığı et temini için değil, genellikle spor amacıyla yaptığına işaret eden Kalınkütük, amaçlarının doğadaki habitatlarının daralması sonucunda oluşan kayıpların önüne geçmek ve yaban hayvanlarının popülasyonunu artırmak olduğunu sözlerine ekledi. (AA)



1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer