Kahramanmaraş Ekonomik Kalkınmada 62
Ekonomi 26.05.2015 16:39:24 0

Kahramanmaraş Ekonomik Kalkınmada 62'nci sırada

Programa Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Kahramanmaraş'ın Türkiye bazında ekonomik büyümede 62'nci sırada yer aldığını söyledi.

Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda ‘'Maliye, Gümrük ve Ticaret, Bilim Sanayi ve Teknoloji, Gıda Tarım ve Hayvancılık, Kalkınma Bakanlıkları iştirakiyle gerçekleştirilecek Kahramanmaraş ‘'Ekonomi Forumu Toplantısı" gerçekleştirildi.

Kahramanmaraş Valiliği ile Sütçü İmam Üniversitesi tarafından organize edilen ‘'Ekonomi Forumu'' Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu'nda yoğun katılımla düzenlendi. Programa Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Vali Mustafa Hakan Güvençer,  Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük daire amirleri, öğretim görevlileri ve çok sayıda davetli ile öğrenci katıldı.

Burada konuşan Bakan Yardımcısı Yıldırım, Kalkınma Bakanlığı'nın  iller sosyo ekonomiklik gelişimine göre yaptığı sıralama da Kahramanmaraş'ın 60'ncı sırada yer aldığını dile getirdi. Yıldırım ‘'Yeri çok parlak olma sa da, dış ticaretimize ihracatımıza dış dünya ile bütünleşmemize baktığımız zaman Türkiye'deki vilayetler sıralamasında 20'nci sırada yer alıyor. ‘'dedi.

Adnan Yıldırım ‘'Ekonomi formları, ekonomi zirveleri gittiğimiz kentlerle bütünleştiğimiz çalışma gurubu oluşturduğumuz ve bu buluşmalardan, toplantılardan sonra da vilayetin kurumlarını beraberce takip ettiğimiz bir  ekibimiz. İnşaallah burada da yapacağımız bu güzel başlangıçta da Kahramanmaraş ekonomisinin gelişimini ve dönüşümüne de vesile oluruz. Milli Mücalede'nin en güzel sergilendiği yerlerden ve 14 bin yıllık geçmiş  olan pek çok medeniyete de ev sahipliği yapmış olan Kahramanmaraş ticaret yollarının aslında önemli, bir merkezindedir. Her ne kadar Kalkınma Bakanlığımız'ın iller sosyo ekonomiklik gelişimine göre yaptığı o sıralama da Kahramanmaraş'ımız 60'ncı sırada olsa da yani yeri çok parlak olmasa da, dış ticaretimize ihracatımıza dış dünya ile bütünleşmemize baktığımız zaman Türkiye'deki vilayetler sıralamasında 20'nci sırada yer alıyor. Başka bir alan da aslında önemli bir yer almış. Sosyo ekonomiklik gelişmesinin ötesinde baya bir yol almış Kahramanmaraş, organize bölgeleri bölgeyle ticareti arttırılması dünya ile ticaret arttırılması, üretim çeşitliliğine gibi konularda özel bir vurgu yapmamız lazım. ‘'ifadelerini kullandı.

 ‘'Biz bakanlıklarımızla bu toplantıyı ilk defa yapıyor değiliz. Kentlerimize gidiyoruz bir taraftan dünyaya seyahatler organize ederken kentlerimize de zaman ayırıyoruz. ‘'diyen Yıldırım hep birlikte yapılan toplantılarda bakanların siyasetçileri çok şey söylediğini kaydetti. Yıldırım ‘'Daha çok beklentilere yönelik konulara sipesifik olarak özellikle de soru-cevap kısmında sonuna kadar kalacağız. Önemli bir markalaşma yapmak markaya değer katmak konusunda da Kahramanmaraş'ta bir beceri var. Sadece üretmekle satmakla değil markalı satmakla para kazanılıyor. Kahramanmaraş'ta evvelden bu yana gelen Tüccar-iş adamı kimliğinin genlerinde olduğunu görüyorum. İhracat konusunda önde gelmesinin bir nedeni de budur" dedi.

 Avrupa'nın ekonomik durumunu da değerlendiren Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım ‘'Burnumuzun dibindeki koca Avrupa 4 trilyon istihdam kaybına uğradı. Oysa Türkiye'de bu süre zarfında 7 milyona yakın ilave istihdam sağlandı. Türk ekonomisi her sene 1.3 milyon düzeyinde yeni istihdam alanı sağlayabilen bir yapıya kavuştu. 2002 yılında 35 milyar dolar ihracat 172 milyar dolar seviyesine çıktı. ihracattaki artış trendini 2023 hedefine doğru sürdürebiliyoruz"

 Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer ise Kahramanmaraş'ın ülke ekonomisi açısından önemli bir yer olduğunu söyledi. Tekstilde, kentin bir marka haline geldiğini bunun yanında birçok alanda Kahramanmaraş'ın kendini ıspat ettiğine değinen Vali Güvençer ‘'Türkiye'de ekonomik anlamda ilimiz bir markadır. Bazı üretimlerde de İstanbul'dan sonra lider konumundadır. ‘'diye konuştu.

KAHRAMANMARAŞ BAŞARI KAYDETTİ

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük, Kahramanmaraş'ın 80'li yıllardan sonra büyüme trendi gösterdiğini belirterek şöyle konuştu: "Kahramanmaraş ekonomisi tarıma bağlı iken, 80'li yıllarla birlikte tekstil sektörü ile sanayileşmeye başlamış, bugün tekstilde, enerjide, metal mutfak gereçlerinde, kağıt sanayinde, çimentoda Türkiye'nin üretim üssü olmuştur. 80'li yıllarla birlikte yoğun şekilde teşvik kullanmaya başlayan Kahramanmaraş, Türkiye'nin en dürüst kentlerinin başında gelmekte, aldığı teşviki son kuruşuna kadar yatırıma dönüştürmektedir.

ÖZEL SEKTÖR YATIRIMI 5.5 MİLYAR DOLAR

Son 10 yılda yaptığı 5,5 milyar dolar özel sektör yatırımıyla tekstil, kağıt, çimento, gıda, metal mutfak eşyaları, konfeksiyon, sağlık, hayvancılık, yapı malzemeleri, ambalaj, plastik, eğitim, konaklama, tarım, mobilya, kimya ve yan sanayi, makine sektörlerinde önemli projelere imza atmıştır. Son on yılda yapılan özel sektör yatırımları sayesinde istihdam 45 binden 130 bine, ihracat 230 milyon dolardan 900 milyon dolara yükselmiştir. Bugün, yıllık 5 milyar dolar sanayi üretimi, 2,1 milyar dolar dış ticaret hacmi ve 5 milyar dolar ihracat hedefi ile Türkiye'nin en gelişmiş ilk 10 şehri arasında yer alma hedefi bulunan bir üretim kentidir.

115 ÜLKEYE İHRACAT YAPILIYOR

226 ihracatçı şirketi ile 115 ülkeye ihracat yapan Kahramanmaraş illerin ihracat sıralamasında 19. sırada yer almaktadır. 2002-2014 arasında 5,9 milyar dolar ihracat yapan kent, aynı dönemde Türkiye ortalama ihracat artış hızının yaklaşık iki katına ulaşarak üretimdeki başarısını ihracat pazarlarında da göstermeye çalışmaktadır. İhracatın desteklenmesi bakımından Türkoğlu'nda yapılacak lojistik köy projesi gümrük hizmetleri ile Kahramanmaraş'ın dünyaya açılmasını sağlayacaktır.

3 ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ MEVCUT

Üç organize sanayi bölgesinde, 5,5 milyon m2 OSB alanı bulunmakta, yeni açılacak olan Tomsuklu OSB ile birlikte yaklaşık 11 milyon metrekareye ulaşacak sanayi bölgeleri mevcut sektörlerde ihtisaslaşmayı hızlandıracak ve bunun yanında yeni sektörlerin gelişmesine vesile olacaktır.  Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak, şehrimizin bugünkü ekonomik performansını sürdürülebilir kılmak, sanayiden tarıma, ihracattan turizm sektörüne tüm potansiyeli harekete geçirmek için tüm gücümüzle çaba sarf ediyoruz. Sanayide uzmanlaşma ve bununla birlikte yeni sektörler, yeni sanayi alanları, yeni pazarlar ve inovasyon kapasitesinin artırılması konularına odaklanarak modern bir Kahramanmaraş hayalimizi gerçekleştirmeye çalışıyoruz.

TOPRAĞININ YÜZDE 34'Ü  ORMANLARLA KAPLI

toprağının yüzde 34'ü ormanlarla kaplı; Türkiye'nin doğal orkidelerinin üçte birini yetiştiren Kahramanmaraş, Hollanda ve İngiltere'nin toplamından daha fazla endemik bitki çeşitliliğine, Türkiye'nin en büyük 4. ovasına ve 4. büyük su havzasına sahip bulunmaktadır. Bu özellikleri ve 350'den başlayıp 3000'e kadar artan rakımı sayesinde modern meyvecilik alanında kurumsal yatırımcılara müthiş bir fırsat ve organizasyon kabiliyeti sunmaktadır. Zirvede Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Gelir İdaresi Daire Başkanı Mehmet Arabacı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Adnan Yıldırım, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Vekili Nihat Pakdil, Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme Yapısal Uyum Genel Müdürü Nihat Bingöl'e sorular yönetildi. (EKREM DUZMAN)

AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. KSÜ Mühendislik Mima...

İstiklal’in Minik Yüreklerinden Türk Polis Teşkila...

Hilmi Çalkaya, Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Baş...

Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı

Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti

Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüller...

Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sa...

KMTSO Geleneksel İftar programı ve genişletilmiş m...

Ekinözü’nde Gönül Sofrası Kuruldu, Yeni Müjdeler P...

Bölgenin en büyük eğlence merkezi açılıyor

Görgel ‘Hedefimiz, Kahramanmaraş’ın içmesuyu gelec...

Andırınlılar Büyükşehir’in İftar Sofrasında Buluşt...

Aksu ve Karşıyaka Mahallelerini Birleştiren Yolda ...

İlk İftarı Milli İrade Meydanı’nda Birlikte Yapalı...

Marfi Otomotiv, Türkiye İkinciliğiyle Otomotiv sek...

HG Hospital basın mensuplarını misafir etti

Acil Durum Hastanesinin Mobilyaları Kahramanmaraş ...

Büyükşehir’den; 2 Bin 400 Yaşlıya Destek

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası İle Aranan Şahıs Yak...

Kurtuluş Bayramı Coşkusu İstanbul’da Devam Etti

Kadın Emeği Festivalle Taçlandı

Türkoğlu Dostluk Platformu’ndan istişare ziyaretle...

HG Hospital Kahramanmaraş büyük törenle hizmete aç...

KMTSO Başkanı Buluntu'dan "Kurtuluş Bayramı" mesaj...

Kahramanmaraş’ta sahte altın operasyonu

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş KSÜ Rek...

Dora: “Fiziki Yeniden Yapılanmanın Yanında Sosyal ...

Asrın Felaketinin Yıl Dönümünde Kapıçam’a Ücretsiz...

KSÜ Oto Ekspertiz Merkezi’nin Açılışı Gerçekleştir...

Toptancılar Sitesi’nin Temelleri Atıldı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Çalışan Gazeteciler Günü...

Büyükşehir, DOĞAKA’nın Destekleriyle 3 Yeni Yatırı...

Büyükşehir’in Tiyatro Okulu ‘Sahne Maraş’ Perde Di...

İhtisas Akademi Açılış Lansmanı ve Dersi KSÜ’de Ge...

KSÜ’de 5. Geleneksel Türk Halk Müziği Konseri Düze...

Kahramanmaraş’ın ihracatı 1 milyar 128 milyon dola...

Kahramanmaraş’ta Sentetik Hap Ticareti Şüphelisi 4...

Yedikuyular’a Otobüs Seferleri Başlıyor!

KİPAŞ Holding’e Platin Global 100 Ödülleri’nde Pre...

Rektör Yasım’dan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı...

Kahramanmaraş Devlet Hastanesi’ne Yeni Yol Açıyor

Olimpiyatlarda yarışacak tek takım

Debgici"1000 yataklı şehir hastanesi ihalesi yapıl...

KSÜ’de Vefatının 550. Yılında Ali Kuşçu Anıldı

Halil Altun, Kahramanmaraş Fırıncılar Odası Başkan...

ENDES’le Özel Gereksinimli 20 Vatandaşın İstihdamı...

Ünal Ateş " Aile hekimlerine yapılanlar asla kabul...

Aslan Yüzgeç Protokol Müdürü Oldu!

O firma çalışmaları karda bile aksatmadı

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu Operasyonunda 7 Şahıs ...

Afşin’de Yeşilçam Şarkılarıyla Nostalji Rüzgarı Es...

Yedikuyular ve Ali Kayası Terası yollarında kış la...

Türkiye Offroad Şampiyonası Sezon Finali Kahramanm...

Kahramanmaraş’taki Fırtına Saatte 95 Kilometre Hız...

Vefatının 102. Yılında Sütçü İmam, KSÜ’de dualarla...

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyon...

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boy...

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşat...

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı...

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Y...

Onikişubat Belediyesi’nden kadınlara yönelik ücret...

70 Dakika İçerisinde Aktarma Ücretsiz

Hayırsever İş İnsanlarından Kahramanmaraş Emniyet ...

Onikişubat Belediyesi’nin Cumhuriyet Spor Şöleni’n...

Ak Parti Milletvekili Ömer Oruç Bilal Debgici, Rek...

Başkan Toptaş; Hedefimiz, Onikişubat’ımızı bir bil...

Haydi Çocuklar, “Kitaplar Ülkesi” Sizi Çağırıyor!

10.6° / 3.4°

İstiklal’in Minik Yüreklerinden Türk Polis Teşkilatı’na Anlamlı Ziyaret

Hilmi Çalkaya, Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Başkanlığına Adaylığını Açıkladı

Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı

Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti

Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sanayi Kavşağı projelerinde ilk adımlar atıldı

Görgel ‘Hedefimiz, Kahramanmaraş’ın içmesuyu geleceğini garanti altına almak”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası İle Aranan Şahıs Yakalandı

Kurtuluş Bayramı Coşkusu İstanbul’da Devam Etti

Türkoğlu Dostluk Platformu’ndan istişare ziyaretleri

KMTSO Başkanı Buluntu'dan "Kurtuluş Bayramı" mesajı

Kahramanmaraş’ta sahte altın operasyonu

Asrın Felaketinin Yıl Dönümünde Kapıçam’a Ücretsiz Seferler Düzenlenecek

Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanlığından İl genelinde operasyonlar

Kahramanmaraş’ta Cep Telefonu Hırsızlığı yapan şahıslar yakalandı

Toptancılar Sitesi’nin Temelleri Atıldı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

Kahramanmaraş’ta Sentetik Hap Ticareti Şüphelisi 4 Kişi Yakalandı

Rektör Yasım’dan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan’a Ziyaret

Kahramanmaraş Devlet Hastanesi’ne Yeni Yol Açıyor

Debgici"1000 yataklı şehir hastanesi ihalesi yapılacak"