Kahramanmaraş'ın mağaraları turistlerin özellikle ilgisini çekiyor. Turistler, sırf mağaralar için Kahramanmaraş'ı ziyaret ettiklerini belirtiyorlar.
Turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği Kahramanmaraş Mağaraları şunlar;
DÖNGEL MAĞARASI,
Kahramanmaraş " Kayseri karayolu üzerindedir. Şehir merkezine uzaklığı 45 kilometredir. Mağaralar prehistorik devirde iskan edilmiştir. 1956 " 1960 yıllarında prehistorik araştırmalara sahne olmuştur.
İçerisinden Döngel Çayı olarak adlandırılan sular büyük bir çağlayan halinde dereye akmaktadır. Yanında ayrıca Gençlik Spor İl Müdürlüğü İzcilik Kampı bulunmaktadır.
GÜMÜŞKAYA MAĞARASI,
Zeytin Süleymanlı'dan geçip Afşin'e giden yolun karnıyarık mesire yerinden geçerek Ericek Kasabası'ndan geçen tarihi İpek Yolu'nun hemen yanında bulunmaktadır.
Gümüşkaya Marağası yer yer breşik özellikler gösteren Paleosen yaşlı kireç taşları içinde gelişmiştir. 20-30 metre uzunluğunda koridor boyunca sağlı sollu tabandan dikitler tavandan da sarkıtlar oluşmuştur.
Yer tabanının mermer olduğu bembeyaz bir görüntü bulunmaktadır. Ayrıca mağaranın içerisinde bir krater gölü olup içerisindeki suyun berrak ve temiz olmasından suyun içilebilirliği anlaşılmaktadır.
SAVRUK MAĞARASI,
Savruk, Savran, Sarıkız diye tanımlanan mağaramız, Süleymanlı Ilıca Kasabası, Beşen Eleman Mezrası, Karamanlı Köyü ve Hacınınoğlu Köyü yerleşim yerlerinin arasında bulunan tarihi izler taşıyan bir doğa harikası arasına gizlenmiş ön kısmında bir şekale ve piknik alanı sayılacak tepe tarafında daha geniş bir ovayla süslenmiş turizme pek etkili sunulamamış bir mağaradır.
Ulaşım bakımından sağlık turizmine bölgesel olarak modern dünyaya ayak uydurmuş, Ilıca beldemizden araçla 20 dakikada mağaraya ulaşılabilmektedir. Mağaranın iç kısmı Damlataşı Mağarası'nı andıran sarkıt ve kitlerle bezenmiştir. Ayrıca mağaranın ön kısmında 20-30 metre altında Ceyhan nehri konum olarak tabiat harikası olarak akmaktadır.
BULUT DELİĞİ MAĞARASI,
Pazarcık ilçesinin güneybatısında bulunan mağara yer yer breşik özellikler gösteren Paleosen yaşlı kire ç taşları içinde gelişmiştir. Toplam uzunluğu 114 metre olan ana galeri 80 metre gelişimini tamamlamış fosil bir mağaradır. Pazarcık ilçesine yakınlığı, ulaşımın kolay oluşu ve doğal çevrenin güzelliği içerisinde zengin damlataşları, sarkıt, dikit, sütun ve duvar damlataşları ile kaplı olması nedeniyle turizm amaçlı kullanıma uygundur. (SAFA GAYRET)