Bilgisayar alırken nelere dikkat etmeli?

Kahramanmaraşlı Bilgisayar Teknisyeni Ahmet Özkars, Bilgisayar alırken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında gazetemize konuştu.

Bilgisayar alırken nelere dikkat etmeli?
Öncelikle bilgisayarın kullanım alanını belirlemek gerektiğini ifade eden Bilgisayar Teknisyeni Ahmet Özkars, "Biz kullanıcıya bilgisayar satmadan evvel ne için kullanacağını öğrenmeye çalışıyoruz. Genellikle kullanıcılar şu üç profile uyuyorlar. İnternet kullanımı için bilgisayar edinenler, oyun oynamak için ve profesyonel programları kullanmak için. Kullanım alanını öğrendikten sonra daha doğru bilgisayarı edinmesi için tavsiyelerde bulunuyoruz." dedi.

Teknoloji alışverişlerinde binlerce seçenek olduğunu dile getiren Özkars, "Özellikle bilgisayar adına birçok marka ve seçenek var genelde para farkı olabilecek ürünler İşlemci ekran kartı ve anakarttır. Mesela kullanıcılar intel yerine amd işlemci kullanabilir ve en hesaplısı da bu olur. Aynı zamanda bu iki üreticisi firmanın kalite açısından çokta bir farkı yok sadece fiyat farkı var. Amd işlemciler biraz daha intele göre daha hesaplı. Gelelim anakart seçimine bunlarda ise gigabayt anakartlarını önerebilirim hem kaliteli hem hesaplı. Ekran kartına gelecek olursak ati radeon ekran kartları  ve nvidia ekran kartlarının kalite açısından çok fark yokken fiyat olarak ati radeon ekran kartları daha hesaplıdır. Bilgisayar alırken kullanım alanı dar olan kullanıcıların ekran kartı ve işlemcilere çok takılmamaları önerilir. Çünkü sadece internetteki işlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Diğer kullanım açılarına göre daha aktif daha profesyonel kullanıcılar daha yüksek özellikte bilgisayar alabilir. Tabi bilgisayar almaya gittiğinizde satış temsilcisine bu verdiğim markalar üzerinden kendi kullanım alanınızı söyleyerek almanız sizin açınızdan daha faydalı olabilir. Diz üstü bilgisayar alırken ise önerebileceğim sırasıyla 3 marka vardır en kalitelisi ve ne hesaplıları. İlk olarak Asus ikinci sırada ise DELL üçüncü sırayı ise HP yer almaktadır." dedi.

Sadece müzik dinlemek, internette takılmak için binlerce lira harcamanın yanlış olduğunu belirten Özkars, "Bu kullanım alanı oldukça zayıf olduğundan bana göre en alt düzeyde bilgisayarlar bu işlemleri fazlasıyla yerine getirebilir. Düşük düzey dediğimiz bilgisayar nedir diye soracak olursanız dahili ekran kartı olan işlemcisi AMD Phenom X4 düzeyinde olan bilgisayarları örnek olarak gösterebilirim." dedi.

Profesyonel programlar kullanarak fotoğraf, video düzenlemek için bilgisayar almak isteyenlerin oldukça dikkatli seçim yapmaları gerektiğini ifade eden Özkars, "Yüksek düzey bir bilgisayar ama özellikle altını çiziyorum bu konularda diz üstü bilgisayar asla seçilmemeli masa üstü bilgisayarlar seçilmelidir. Özellikler ise en az 4 GB ekran kartı AMD FX 9590 düzeyindeki işlemciler 16 GB ram 1 TB Hard diskk seçilebilir. Tabi şu var ki bu konuda en doğru seçimi yapmak için bilgisayar satış tebcilsine hangi programları kullanmak için bilgisayar alındığı söylenmeli satış temsilcisi en doğru seçenek için yönlendirecektir." dedi.

Sürekli duyduğumuz hard disk, RAM, ana kart, işlemci, ekran kartı gibi bilgisayar birimlerini Özkars şu şekilde tanımladı, "Hard disk bilgisayarlarda depolama alanlarıdır bütün sistemi özel dosyalarınızı içinde barındıran bir parçadır. RAM'i ise geçici bellek diye adlandırabiliriz. Sistemde yaptığınız her şey RAM'de çalışır bilgisayarı kapattığınızda ise silinir ve Hard disk'te durmaya devam eder. Kısaca bütün işlemlerin geçici olarak tutulduğu yere RAM diyoruz. Ana kart ilk olarak bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçalar arasında iletişimi sağlayan birincil devre kartı olarak tanımlayabiliriz.

Kısaca işlemci olarak bilinen birim ise CPU (Central Process Unit) yani Merkezi İşlem Birimi'dir. İşlemci için bilgisayarın beyni diyebiliriz. Adından anlaşıldığı gibi bilgisayardaki işlemleri gerçekleştiren ve gerekli yerlere gönderen ana elemandır. Konuyu basitçe anlatmak gerekirse bilgisayar üzerinden yaptığımız her şey muhakkak işlemci tarafından emredilir. Yani klavyedeki bir tuşa basmamız, fareyi hareket ettirmemiz birebir olarak işlemcide gerçekleşir. Görüntüyü ekrana yansıtmak için bilgisayar kasasının içine takılan bir karttır. Bir bilgisayarın görüntü kalitesi hem ekran kartına (Görüntü bağdaştırıcısı) hem de monitör'e bağlıdır. Örneğin, Bir Monochrome monitör, görüntü bağdaştırıcınız ne kadar kuvvetli olursa olsun renkleri görüntüleyemez. Bunlara göre önemli olan birimler ise ekran kartı işlemci ve bunlara en iyi iletişimi sağlayacak olan parça ise ana karttır." (SAFA GAYRET)



1

Kahramanmaraş’ta Otodan Hırsızlık Yapan 3 Şahıs Yakalandı

2

Kipaş Tekstil, İnovalig Türkiye Yarışmasında İlk 5’te

3

Görgel: “Tüm Hemşehrilerimizi TEKNOFEST Heyecanını Yaşamaya Bekliyoruz”

4

Akpınar, “Pazar Günü Bertize Herkesi Davet Ediyorum,”

5

Görgel’den İbrahim Sarı’ya Teşekkür Belgesi