Vatandaşın gözünden 7 Haziran
Siyasi 9.06.2015 12:04:27 0

Vatandaşın gözünden 7 Haziran

7 Haziran Genel Seçimlerinin ardından Yorum Gazetesi olarak Kahramanmaraş'ta sokağın nabzını tuttuk. Toplumun her kesiminin görüşü alınırken genel olarak vatandaşın sonuçlara şaşırdığı ortaya çıktı.

AK Parti bu seçim sonucunda alması gereken mesajı aldığını ifade eden Vatandaş Murat Kavun, "Bu seçim sonucuyla AK Parti alması gereken mesajı aldı diye düşünüyorum. Bu sonucun koalisyona götüreceğini düşünmüyorum. Bir erken seçime hazırlıklı olmalıyız. Özellikle Kahramanmaraş'taki oy kaybı ile AK Parti Kahramanmaraş halkının bazı şeylerden rahatsız olduğunu öğrenmiştir. Bundan sonra Kahramanmaraş halkının gereken ilgi ve hizmeti göreceğini düşünüyorum. Biz vatandaş olarak oy vermek dışında AK Parti merkezine sesimizi ulaştırma imkânı bulamadık. Belediye Başkanlarından mı yoksa Milletvekillerinden mi kaynaklanıyor bilmiyorum, bugüne dek AK Parti'ye verdiğimiz oylarımızın karşılığını alamadık. Elbette ilimizin çıkarlarından önce ülkemizin çıkarları gelir, koalisyonun ülkemizi iyiye götüreceğini düşünmüyorum. Erken seçimden yanayım." dedi.

Vatandaşın tepki olarak AK Parti'nin oyunu düşürdüğünü belirten Emekli Memur İbrahim İç, "Halk Bu seçim ile AK Parti'ye "Dikkatli ol, daha ileri gitme, halkı ezme, hizmet ediyorsun ama hizmetin karşılığında halkı eziyorsun" dedi. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ve diğer AK Partili yöneticilerin, HDP'ye, dağdaki PKK'ye ve uzantılarına resmen siyasete girme imkanı verdiler. HDP'nin bu başarıyı elde etmesini buna bağlıyorum. Selahattin Demirtaş'ı bir numara yaptılar. Bu saatten sonra AK Parti ile MHP'nin koalisyon kurmasını ya da yakın zamanda erken seçimin gerçekleşmesini bekliyorum." dedi.

AK Parti'nin bu kadar oy kaybedeceğini beklemediğini ifade eden Adem Temirçek, "AK Parti'nin bu kadar oy kaybetmesini, HDP'nin bu denli başarı yakalamasını beklemiyordum. Çok şaşkınım. Kahramanmaraş'ın AK Parti için bu kadar az oy vermiş olmasını şaşkınlıkla karşılıyorum. Birleşme, koalisyon beklemiyorum. Yakın zamanda erken seçim olacağını düşünüyorum." dedi.

Kahramanmaraşlının AK Parti'ye bu kadar oy vereceğini düşünmediği belirten Reklam ve Organizasyon yöneticisi Mustafa Dal, "Kahramanmaraş'ta AK Parti 4, MHP 3, CHP 1 Milletvekili çıkarır diye bekliyordum. Kahramanmaraşlıların AK Parti'ye oy vermeyeceğini düşünüyordum. Çünkü adayları kimse tanımıyordu ve 13 yıllık iktidar oldukları halde Kahramanmaraş'a kalıcı hiçbir şey yapmadılar. 1950'lerde yapılmış bir kapalı spor salonu var. Şehir içerisinde doğru dürüst bir yeşil alan yok. Şehrin meydanı yok. Kahramanmaraş'ın değerlerinin dondurmasıyla, birebiriyle, tarhanasıyla tanıtım maksatlı festival gibi etkinlikleri yok. Bertiz'in üzümünü, Göksun'un elmasını bilmiyorlar. Bunlar AK Parti'nin yerel yöneticilerinin hatası. Bu hatalar yüzünden AK Parti'nin çok oy kaybedeceğini düşünüyordum. Türkiye genelinde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ders verildi diye düşünüyorum. Çünkü Cumhurbaşkanı'nın hakem olması gerekirken sahaya inip top oynamaya başladı. Bu yüzden de halk  ‘Sen yerinde kal ve Cumhurbaşkanlığı görevini yap' diyerek bir ders verdi. Halk hep bir ağızdan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a "Van Minüt!" dedi. Başkanlık sistemine de olumlu bakmadığını göstermiş oldu. HDP'nin her yerde milletvekili çıkarması, HDP'lilerin bundan sonra Türklerle etle tırnak gibi birlik olması gerektiğini düşünüyorum. İzmir'den Ankara'dan birçok yerden milletvekilleri çıkardılar hayırlı olmasını diliyorum. Azınlık Hükümeti olabileceğini düşünüyorum. CHP ile MHP'nin Koalisyon kurup HDP'nin dışarıdan desteklemesini de bekliyorum. Milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Koalisyonun başarılı olabileceğini düşünmediğini dile getiren Gazeteci Bekir Doğan, "Ülke olarak Avrupa'daki gibi siyasi olgunluğa ulaştığımızı sanmıyorum. Koalisyonun pek başarılı olabileceğini düşünmüyorum. O yüzden bu seçimin çok iyi sonuçlanacağını düşünmüyorum. Ama burada en önemli mesele, siyasi partilerin il ve ilçe yöneticileri ‘biz nerede hata yapıyoruz' diye düşünmesi lazım. HDP'nin barajı aşacağını beklediğimi köşemde de yazmıştım. Beklediğimden birkaç yüzde fazla çıktı. CHP'nin ise milletvekili çıkaramayacağını yazmıştım o konuda da haklı çıktım. Sonucun 6 " 2 olacağını görmüştüm diyebilirim. Bugün yaptığım analiz sonucu AK Parti'de geçtiğimiz seçimlere kıyasla oy kaybı var. Türkiye'nin koalisyonla başarı yakalayabileceğini düşünmüyorum. Yakın zamanda bir seçim gerçekleşeceğini düşünüyorum." dedi.

Dış mihrakların istediğin gibi bir sonuç çıktığını belirten Halk Şairi Arif Sarıtürk, "Bu seçimi kaybeden Türkiye. Bu seçim sonucuna dış mihraklar doğrudan etki ettiler. Türkiye'yi güçsüzleştirmek için buradaki azınlıkları her anlamda yönlendiriyorlar. Kürt kardeşlerimizin kendilerini mecliste ifade etmelerini yadırgamıyorum. Ama bu seçimdeki başarıları tamamen emanet oylar sayesinde. Koalisyon da olsa erken seçim de olsa AK Parti'nin dışarıda kaldığı bir yönetim şeklini olağan görmüyorum." dedi.

Siyasi Partiler Yasamız hâlâ 12 Eylül ürünü diyen Sulama Birliği Başkanı İsmail Kaynar, şunları söyledi "Siyasi Partiler Yasamız hâlâ 12 Eylül ürünü, dolayısıyla henüz çok da demokrasi yapılabilmiş değil. Herkes güç anlamda nerede oyu boşa gitmeyecekse orada oy vermek için hareket ediyor. Aslında ülkemiz için en iyi sistem "Milli Bakiye" dediğimiz sistemdir. Bu olmadığı için şu anda dört parti barajı aştı. Buna rağmen HDP barajı geçmekle bu güne kadar kendilerini hiç gidemeyeceğini sanan Cumhurbaşkanı Erdoğan gitmiş oldu. Artık AKP erime içerisine girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan sahaya inerek Anayasa'yı ihlal ediyordu. Şimdi Türkiye bir nefes alabilir. Türk halkı kolaylıkla ileriyi görüyor. Bugüne dek bir şeyler alıyordu ki devam ediyordu. Onlarda artık yolun sonunu görmüştü. Yüzde 10'luk kayıp çok şey açıklıyor. Türkiye ağır aksak da olsa çalışmaya başlayacak. Bundan sonra AK Parti belini doğrultamaz. Gönül arzu ederdi ki CHP Kahramanmaraş'tan bir milletvekili götürebilsin. Tabii ki bu bizim için kayıptır, dileriz inşallah tekrar toparlanır sonucu telafi ederiz. Süleyman Demirel'in de söylediği gibi demokrasilerde çare tükenmez. Koalisyonun daha uzlaşıcı, daha güzel olacağını düşünüyorum. Koalisyonun anlamı her çeşit görüşün ayrı ayrı parti olarak bulunması şeklidir. Koalisyonda hesap sorulabilirlik vardır. Dolayısıyla uzlaşı vardır. Bir vatandaş olarak CHP ve MHP azınlık hükümeti kurmalı HDP de dışarıdan destek vermeli çünkü AK Parti dışında tüm partilerin söylemleri aynı."

24 yıllık esnaf olduğunu belirten Durdu Yalçın," 13 yıldır AK Parti'nin devam eden özgüveninin bir anda sönmesini istemezdim bu konuda özgünüm. Bu seçim sonuçlarını görmeyi ummuyordum. AK Parti hükümetinin tek parti olarak devam etmesini isteyenlerdendim. Maalesef olmadı. Bu saatten sonra koalisyon da olsa, erken seçim de olsa Türkiye kaybeder." dedi. (SAFA GAYRET)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.2° / 14°

Başkan Akpınar, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı