Tarih: 16.06.2015 10:57

``Gönüller yapmaya geldik``

Facebook Twitter Linked-in

Samimi bir sohbet içerisinde geçen röportajda İdris Okur'un sorularını yanıtlan Ağgürbüz şunları söyledi;

1-Beşir Derneğinden kısaca bahsedebilir misiniz ?

Beşir Derneği 2004 yılında İstanbul'da kurulmuş olan, 55 ülkede ve Yurtiçinde 240 farklı temsilcilikle hizmetlerini sürdüren, Bakanlar Kurulu kararıyla Kamuya Yararlı Dernek statüsüne haiz bir sivil toplum kuruluşudur. Şehrimizde de resmi olarak 2013 yılından bu yana faaliyetlerini devam ettirmektedir.

2-Neden Beşir ismini seçtiniz? Daha global bir isim olamaz mıydı ?

Bu soru sık sık karşımıza çıkıyor, daha entelektüel isimlerle, hayır sahibine belki daha fazla çağrışım yaptırılabilir. Fakat, biz bu yolu değil, ismin altındaki müjdeyi tercih ettik… Beşir, Müjdeleyen demektir… Aynı zamanda Rasulullah (sav) in isimlerinden birisidir. Biz hayır sahiplerine duygusal çağrışımdan çok, ismimizin geldiği o güzel makam hatırına, her gün niyetimizi tazelemeyi tercih ettik… O'nun (sav) ismi şerifinin ağırlığı ile daha çok dikkat ediyor, daha hassas davranmaya özen gösteriyoruz.

3-55 ülke ve 240 temsilcilik dediniz… Yurtdışındaki hizmetleriniz nasıl yürüyor, bağışlar Türkiye'den mi toplanıyor?

Beşir Derneği olarak yardımlarımızın büyük bir çoğunluğunu ülkemizde topluyoruz. Ancak almış olduğumuz prensip kararı doğrultusunda, toplamış olduğumuz yardımların %70'ini yurtiçinde, geriye kalan %30'unu yurtdışında kullanıyoruz. Ancak şartlı bağış gelirse, örneğin bu bağışımı şu ülkede kullanın denirse, eğer o ülkede hizmetlerimiz varsa, alarak o ülkede kullanıyoruz. Bu tarz bağışlar, genel bağış kategorisinde değerlendirilmeyip, % 30'luk kısıtlamaya dahil değil.

4-Şehrimizde ne gibi faaliyetleriniz var kısaca bahsedebilir misiniz?

Beşir Derneğinin genel prensipleri doğrultusunda, her ilde, bir paylaşım noktası açılması kararlaştırıldı. Elhamdulillah, bizde ilimizde 2013 yılında bir paylaşım noktası açtık. Paylaşım noktası nedir diye soracak olursanız, paylaşım noktası, sadece ihtiyaç sahiplerinin alışverişini yaptığı ve paranın geçmediği marketler diye özetleyebiliriz. Her aile, her ayın 1'i ila 10'u arasında, kendisine belirlenen günde paylaşım noktamızdan, istediği ürünü, kendisine verilen aylık limit miktarınca alabilir. Düşünün, biz kendi ailemizle markete gidiyor, istediğimiz ürünleri alabiliyoruz. Paylaşım noktası da, ihtiyaç sahibi aile için dizayn edilmiş bir markettir. Kesinlikle para ile satış yoktur ve bir markette bulunması gereken tüm ürünler bulunmaktadır.

5-Peki ihtiyaç sahibi aileyi nasıl belirliyorsunuz?

İhtiyaç sahibi olduğunu beyan eden aile, öncelikle derneğimize gelip başvuru formunu dolduruyor. Başvuru formunun ilgili organlarımıza gelmesinin ardından, keşif ekiplerimiz her ayın 10'u ila 20'si arasında aileler evlerinde  ziyaret ederek gerekli bilgileri alıyor. Daha sonra yönetim kurulumuz tarafından kararın alınmasının ardından alışveriş hakkı başlıyor.

6-Her aileye sabit miktarda mı yardım yapılıyor?

Hayır, böylesi hakkaniyete uygun değildir. Bizim temel düsturumuz hakkaniyete zerre-i miskal zarar gelmemesidir. Biz bütçemiz doğrultusunda bir planlama yaptık. Bu planlama doğrultusunda, her aile için, kişi başı 25.00 TL gibi bir limit belirledik. Eğer ailenin ihtiyaç sahibi olduğunu tespit edersek, ailedeki kişi sayısını 25.00 TL ile çarparak aylık limitini belirliyoruz. Bunun dışında, ailelerimizin çocuklarını, Semerkand Vakfı bünyesinde hizmet veren Gençlik Kulüplerine gönderiyor, eğitimlerini de üstleniyoruz.

7-Anladığımız kadarıyla paylaşım noktası yıl boyunca hizmet veriyor. Peki ramazan ayına özel faaliyetlerinizden bahsedebilir misiniz?

Tabi ki… Memnuniyetle… Ramazan ayında, yine paylaşım noktamız aktif bir şekilde hizmet vermektedir. Paylaşım noktamızdan alış veriş yapan tün ailelerimize, ramazan ayı boyunca iftar ve sahur için ekmek dağıtımı yapıyoruz. Ayrıca, ramazan bayramı öncesinde, ailelerimizin tüm çocuklarına bayramlık çalışmamız oluyor. Geçen yıl 200 civarı bayramlık dağıtımı yaptık. Bu yıl inşallah 880'e yakın bayramlık dağıtımımız olacak. Bayramlıklar için de hazır paketleri tercih etmiyoruz. Anlaşmış olduğumuz bir mağazadan ailelerimiz kendi zevklerince bayramlık alışverişlerini yapıyor.

Ramazan ayında inşallah artık gelenekselleşen ‘'Ekmek Kardeşliği'' projemize devam edeceğiz. Bu proje kapsamında, şehrimizin ve ilçelerimizin 20 ye yakın bölgesinde 180,000 ekmek dağıtımı yapılacak.

Ayrıca 3415 adet kumanya dağıtımımız da ramazan ayı içerisinde gerçekleşecek. Bu dağıtımlarda 500 adet şartlı bağıt haricinde, yukarıda bahsetmiş olduğumuz %70 ve %30 olarak anlattığımız prensip kararımız uygulanacak. 

Ramazan ayı içerisinde bir başka projemiz de, et dağıtımı olacak… Birkaç güne kadar netleşecek olan projemizle, inşallah her hafta 150 kg et dağıtımını hedefliyoruz.

8-Birazda kurban bayramı diyelim…

Kurban bayramında da, gerek yurt içi, gerekse yurt dışı kurban çalışmalarımız geçen yıllarda olduğu gibi devam edecek… Ayrıca, her bayram olduğu gibi, bayramlık elbise çalışmamız devam edecek…

9- Son olarak dilek ve temennileriniz …

Bizim duamız, vatanımızın selametidir…  İnanıyoruz ki, her STK kendisine taksim edilen rızık ölçüsünde hizmet ediyor ve hizmet etmeye devam edecek…

Biz tüm bu hizmetlere yetişebiliyorsak, başımızdaki en büyük nimetimiz devletimizdir. Allah'ın izniyle, devletimizin sağlamış olduğu imkanlar dahilinde hizmet etmeye gayret gösteriyoruz.

Bu hizmetler büyük bir ziyafet sofrasıdır ve bizim malımız değildir… Bize bu sofraya, bize verilen emanetleri hakkıyla teslim etmemiz için bir görev verilmiş. Biz de bu emanete ve emanetin asıl sahibine hizmet için yollara düştük… Rabbim başta devletimiz olmak üzere, tüm STK'lara, hizmetlerinde muvaffakiyetler versin (İDRİS OKUR)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —