-1993 yılında Elbistan ilçesine verdiği "il olacaksınız" sözü birçok sayfada halen yayınlanıyor. O dönem Başbakan olan Süleyman Demirel, Elbistan muhtarı Nuri Taphasanoğlu`nunceketini imzalayarak ''Elbistan İl Oldu'' yazdığı ifade ediliyor. Daha sonralarda ise bir grup Elbistan eşrafını Çankaya Köşkü'nde ağırlayan Demirel onlarada il oldukları yönünde açıklamalarda bulunmuştu. Ancak bu vaadin gerçekleşmemesi üzerine 2014 yılında bir grup Elbistanlı da Demirel hakkında dava açmıştı.
-Süleyman Demirel Göksun ilçesini ziyaret ettikten yıllar sonra tekrar ilçeye geldiğinde tanıştığı kişilerin isimlerini tek tek sorduğu da hatıraları arasında yer alıyor.
Kahramanmaraş genelinde ise Demirel'in ismi birçok okula verildi. Halen eğitimlerine devam eden Fen Lisesi, ve ortaokul bulunuyor.
DEMİREL VEFAT ETTİ
Süleyman Demirel, dün gece saat 02.05`te solunum yolu enfeksiyonu ve kalp yetmezliği nedeniyle, tedavi olduğu Özel Ankara Güven Hastanesi`nde yaşamını yitirdi.
Demirel, Isparta`nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy`de ''Paşa Dayı'' Yahya Bey ile Ümmühan Hanım`ın ikinci çocuğu olarak 1 Kasım 1924 yılında doğdu. İlköğrenimini 1930-35 yıllarında doğduğu köyde, ortaokul ve liseyi Isparta ve Afyon`da bitirdi. Afyon Lisesi`nden 1941 yılında mezun olan Demirel, daha sonraki yıllarda İstanbul Teknik Üniversitesi adını alacak olan Mühendis Mektebi sınavlarını kazandı.
İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi`nden 1949`da mezun olan Demirel, aynı yıl Elektrik İşleri Etüd İdaresinde göreve başladı. Sulama ve elektrik konularında araştırma yapmak üzere ABD`ye gönderilen Demirel, yurda dönmesinin ardından, kendisine ''barajlar kralı'' unvanını getirecek Devlet Su İşleri`ne atandı. Barajlar Dairesi başkanlığından sonra 1955`te Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü`ne getirilen Demirel, genel müdür olarak, çok sayıda baraj ve sulama projesini hayata geçirdi. Eisenhower Vakfı`nın bursiyerini alarak bir kez daha ABD`ye giden Demirel, askerlik görevi için 1960`ta genel müdürlükten ayrıldı.
27 Mayıs`tan sonra bir süre serbest mühendislik ve müteahhitlik yapan Demirel, ODTÜ`de öğretim görevlisi olarak çalıştı. Boğaz Köprüsü`nün ilk projesini hazırlayan ABD`nin uluslararası mühendislik ve müteahhitlik firması MorrisonKnudsenInc.`in Türkiye temsilciliğini üstlenen Demirel, bu görevinden dolayı bir dönem ''Morrison Süleyman'' olarak da anıldı.
''BARAJLAR KRALI'' SİYASETE GİRİYOR
Siyasete 1962 yılında Adalet Partisi (AP) İdare Kurulu üyesi olarak başlayan Demirel, iki yıl içinde, 28 Kasım 1964`te genel başkanlığa seçildi. Kurulmasını sağladığı ve Şubat-Ekim 1965 aylarında görev yapan koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı olarak görev alan Demirel, 10 Ekim 1965`te gerçekleştirilen seçimlerde ilk kez milletvekili oldu.
Seçimlerden birinci çıkan partinin lideri, Isparta milletvekili Süleyman Demirel, Türkiye Cumhuriyeti`nin 12. Başbakanı olarak hükümeti oluşturdu. Demirel, 1969, 1970, 1975, 1977 ve 1979 yıllarında beş kez daha hükümet kurdu. 12 Mart muhtırasından sonra ''şapkasını alıp giden'' Demirel, Adalet Partisi 1973 seçimlerinden ikinci parti olarak çıkınca ana muhalefet lideri olarak siyasi hayatına devam etti.
YAS İLAN EDİLDİ
Süleyman Demirel'in ölümüne ilişkin açıklamalarda bulunan Başbakan Davutoğlu Demirel`in, Türkiye`nin siyasi tarihinde derin izler bıraktığını belirtti. Davutoğlu, 9`uncu Cumhurbaşkanı`nın vefatı nedeniyle üç günlük ulusal yas ilan edildiğini açıklayarak ''verdiğimiz talimatla da devlet protokolü anlamında cumhurbaşkanlarımıza yapılan bütün protokolün detayları uygulanarak ulusal yas ilan edilmiştir. Aile ile de istişare ettik. İnşallah cenaze namazı da mübarek Ramazan`da çok güzel, manevi bir ortamın olduğu atmosferde cuma günü Kocatepe Camii`nden eda edilecektir'' dedi.(İDRİS OKUR)