“Oruçtan mesleki muafiyet söz konusu değil”
Gündem 18.06.2015 09:09:06 0

“Oruçtan mesleki muafiyet söz konusu değil”

Gazetemize konuşan Kahramanmaraş İl Müftüsü Muhammed Gevher, Ramazan Ayı'nda Meslek olarak oruçtan muafiyetin olmadığını söyledi.

Şayet oruç tutmak hayati bir olumsuzluk yaratmıyorsa muaf olunmadığını belirten Kahramanmaraş İl Müftüsü Muhammed Gevher, "Yoğun bir şekilde su ve enerji kaybı getiren işlerle uğraşan vatandaşlarımızın oruç tutma güçlükleri karşısında şöyle bir yol izlemelerini öneriyoruz; öncelikle birkaç gün oruç tutmak için kendilerini denesinler, bedenlerini tahammüle zorlasınlar şayet hayati bir sağlık problemi çıkarsa, tahammülü mümkün değilse günbegün kaza etmek üzere oruç tutmayabilirler." dedi.

Oruç tutmanın bu aylarda meşakkatli olduğunu ifade eden Gevher, "Bu aylarda oruç tutmak kolay olmadığı için sevabı da sınırlı değil. 27 derece değil, 30 derece değil. Peygamber Efendimiz, Hadis-i Şerifinde "Oruç tutmanın sevabı bana ait" diyor. İnsanlar 3-4 gün zorluk çekecektir ama sonrasında bedenleri alışacaktır. Bizim tavsiyemiz vatandaşlarımız iradelerine töhmet yapsınlar, ‘ben bu orucu tutacağım' desinler, ‘olsa da olur' diye düşünürlerse tahammülleri azalır. Zaten oruçtan dolayı hayati tehlike duydukları takdirde bozma özgürlükleri var. Toplumumuzdaki ‘başlanan orucu bozarsam 61 oruç tutmam gerekir' algısı yanlış. Bu uygulama keyfi olarak bozulduğu takdirde vardır 60 ceza, 1 kaza şeklinde, dolayısıyla hiç tereddüt etmeden denemek lazım. ‘Ben bu işi yapacağım' demek lazım. Örneğin tarım işçisi, 10-12 saat ter kaybından dolayı böyle bir hayati sıkıntıya geçmişse ki ter kaybı vücuttan su azalması nedeniyle yaşamı etkiler. Bu durumdaki vatandaşlar zaruret haline geldiği zaman orucu bozar daha sonra kaza ederler kefaret gerekmez. Çoluk çocuğunun rızkını kazanmak için oruçlu saatler içerisinde yoğun şekilde çalışmak zorunda olan işçiler, çalışmamak gibi seçenekleri olmadığı ve ailesinin geçimini erteleyemeyeceği için daha sonra kaza etmek üzere oruç tutmaya bilir." dedi.

Oruç görevinden hiçbir şekilde muaf olunmayacağını belirten Gevher, "Çaresiz bir hastalık, tedavi edilmesi mümkün olmayan bir hastalık, ihtiyarlık gibi durumlar kişiyi oruçtan muaf tutar ancak bu durumda olanlar yani mazeret grubuna girenler maddi imkanları müsaitse tutamadığı günlerin sayısınca fidye vermeliler, bir fidye, bir fitre miktarındadır. Kişinin maddi durumu iyiyse fidye miktarını artırabilir. Kişinin fidye verecek durumu yoksa vermek zorunda değildir. Maddi gücü olmayan, oruç tutamadığı takdirde fidye ödemek yerine elini ve gönlünü açarak Allah'tan af dilemelidir." dedi. (SAFA GAYRET)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

15.7° / 7.4°

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Başkan Görgel: “1,3 Milyar TL’lik Yatırımla Yeni Ekinözü’nü İnşa Ediyoruz”

Görgel: “Elbistan’a 5,5 Milyar TL’nin Üzerinde Yatırım Kazandıracağız”

Kahramanmaraş’ta Otodan Hırsızlık Yapan 3 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta sahte reçete operasyonu

Akpınar, “Esnaf Kan Ağlarken Biz Gülemeyiz “

Yeni Geçici Çarşının Kurulumu Hızla Sürüyor

Cinsel İstismar Suçundan Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Mücbir Sebep Çağrısı!

Başkan Görgel: “Şehrimizin 100 Yıllık İhtiyacını Karşılayacak Altyapı Yatırımı Kazandırıyoruz”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Yakalandı

Kahramanmaraş’ta Karaca Ve Geyik Trofesi Kaçakçılığı Operasyonu

Ağustos Fuarının Etkinlik Takvimi Yayınlandı

KASKİ’de 6 Daire Başkanı Değişti

Onikişubat ve Dulkadiroğlu’nda 18 Mahallede Su Kesintisi Yaşanacak!

Kahramanmaraş’ta Zeytin tenekesine gizlenmiş uyuşturucu madde ele geçirildi

Kahramanmaraş’ta Sahte İçki Operasyonu