Ocak Başında Orucunu Aksatmayan Ustalar
Gündem 24.06.2015 11:51:38 0

Ocak Başında Orucunu Aksatmayan Ustalar

Ramazan'da, güneşin altında ya da ateşin başında çalışan pek çok meslek erbabı aşırı su kaybı nedeniyle oruç tutamazken, Kahramanmaraş'ta tarihi bakırcılar çarşısında yaklaşık 17 saat oruç tutan bakır ve kalaycı ustaları Ramazan ayında zorlu bir mesaiden

Hava sıcaklığı ve çalışma şartlarının ağırlığına aldırış etmeyen sanatkar ustalar, hem işlerini yapıyor hem de ibadetlerini yerine getirmenin mutluluğu yaşıyor.

Bunaltıcı hava ve 70 dereceyi aşan ocak ateşinde mesleğini icra eden çarşı esnafı her şeye rağmen oruçlarını aksatmıyor. Bunlardan biride ilerlemiş yaşına rağmen 10 metrekarelik dükkanında havlusunu omzuna atarak harlı ocağın başına geçen Mustafa Arıkmert. 8 yaşında başladığı mesleğinde 58. yılı geride bırakan emektar usta, oruç için bugüne kadar hiç bahane üretmeyip hem çalışmış hem de orucunu tutmuş.

"TÜKRÜĞÜN BOĞAZIMDA DÜĞÜMLENDİĞİ GÜNLER OLDU"

Oruçla birlikte sabrında geldiğini söyleyen 66 yaşındaki Arıkmert, oruç ibadetinin mükafatını Allahtan beklediği için bu güne kadar hiç hep tuttuğunu anlattı.

Yoğun tempoda çalıştığı bazı Ramazanlarda iftara saatler kala tükürüğün boğazında düğümlendiği günler olduğunu anımsayan Arıkmert; "Kolay diye bir şey yok, halimiz ortada. Çok zorluklarla da olsa akşama bir saat kala tükürüğün boğazımız da düğümlendiği zamanlar oluyor. Ama bir tanesini de fire vermemek üzere tuttum. Meslek boyunca tüm ramazanlarda oruç tuttum. Ocağın sıcaklığıyla 70 dereceyi düşmeyen günlerde oruç tuttum. Fire vermedim, İnşallah bundan sonra da vermem." dedi.

 "GÖLGEDE YATANLA BURDA ÇALIŞAN BİR OLMAZ"

Gölgede yatarak tutulan oruçla, çalışarak tutulan orucun mükafatının bir olmayacağını ifade eden Arıkmert geçmiş Ramazan günlerini şöyle anlattı: "Sabah 6'dan akşam 7'ye kadar çalıştığım zamanlar çok oldu. Eskiden köylere gidip ahırlarda kalay yapardık. Çok güçlüklerle karşılaştık ama orucu hiçbir zaman bırakmadık. Bazı insanlar sıcak deyip tutamıyor, bazıları da fire vermiyor. Allah ‘Orucun mükafatını ben vereceğim' diyor. Oruç sabırlı olmayı öğretiyor, diğer günlere göre insanda daha bir yumuşama daha bir mütevazi oluyor. Orucu tutmak sabrı da beraberinde getiriyor. Cenabı Allah gölgede yatanla burada çalışan insanın orucu bir olmaz. Bize güç veriyor. Gırtlağımızın kuruduğu günleri çok yaşadım. Ama rızık meselesi."

"RAMAZN GELMEDEN KAPLAR KALAYLATILIRDI"

Bakır mutfak eşyası kullananların iyice azalmasıyla mesleğe olan ilginin de azaldığından dert yanan Arıkmert, eskiden Ramazan hazırlığı için kaplarını kalaylatıldığını anlattı. Cam, porselen ve krom gibi ürünlerin çıkımasıyla bu yoğunluğun ortadan kalktığını belirten Arıkmert: "Eskiden evdeki mutfak eşyalarının hepsi bakırdı. Bir evin malzemelerini akşama kadar ancak bitirdiğimiz olurdu. Ramazan gelmeden aylar öncesinden birçok insan kabını kalaylatır, bayramlarda misafire temiz tabaklarda ikramda bunmak için hazırlık görürdü." diye konuştu. (İDRİS OKUR)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

22.2° / 11.4°

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı