Tarih: 29.06.2015 09:01

Antik Mozaiklere Son 2 Ay!

Facebook Twitter Linked-in

Antik Mozaiklerin Dulkadiroğlu Bölgesi'ndeki en önemli hazinelerden olduğunu belirten Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, "Üç dört mahallemizde antik mozaikler var. Bu konuyla ilgili 1 yıldır gayret gösteriyoruz ama hala netice alamadık. Şimdi belirli bir alandaki mozaikleri gün yüzüne çıkartıp dar kapsamlı da olsa bunu kamuoyu ile paylaşıp insanların ziyaret etmesini sağlayacağız, buradaki görevdeşlikle (sinerjiyle) de diğer taraflardaki mozaik çalışmalarını hızlandırmayı amaçlıyoruz. Bu bölgedeki mozaikleri 2 ay içerisinde gün yüzüne çıkartıp turizme açacağız. Bu değerlerimizi insanlarımıza bir an evvel görmesi lazım." dedi.

Yaklaşık 15 aydır Dulkadiroğlu Belediyesi'ni yönettiklerini ifade eden Okay, "Bu 15 aylık süre içerisinde aşağı yukarı ön gördüğümüz her şeyi yaptık. Kendi bölgemizde eksikliği hissedilen ama klasik belediyecilikle yapılması mümkün olmayan bazı şeylerin artık büyükşehir belediyeciliği sayesinde yapılabileceğini öncesinden beri söylüyorduk. Kuruluşumuzdan itibaren işe koyulduk. Aslında geçen yaz ihale süreçlerinin uzunluğundan dolayı tam randımanlı bir çalışma sezonu geçirmedik. Zaten bu mümkün değil, bir ihale sürecinin 90 gün sürdüğünü varsayarsak hazırlık, başlangıç, ihale derken ağustos ayını buldu. Bu yazı çok daha farklı değerlendirmeyi umuyoruz. Kışı da oldukça iyi değerlendirdik." dedi.

Kilit parke çalışmalarını tamamladıklarını belirten Okay, "Daha önce uzun yıllar siyaset yapmanın bize vermiş olduğu avantajdan dolayı da bölgemizi, sahamızı, mahallelerimizi çok yakinen biliyoruz. Kimin nerede ne problemi var bunların tamamı kafamızdaydı. Ayrıca bir daha gidip görmemize gerek yoktu. Bu sayede bilgilerimiz ışığında faaliyetlerimize başladık. Bölgemizdeki sorunlarımız güncel sorunlar, altyapıyla ilgili bazı eksiklikler söz konusu. Dolayısıyla bunların bizim nezdimizde önceliği var. Öncelikle vatandaşlarımızın ayağını çamurdan kesmeye çalıştık, yaklaşık 7-8 ay ana uğraşımız kilit parke oldu. 1 milyon metrekareyi aştık. Bundan sonra artık gündemimizden kilit parke düşüyor. Çünkü kilit parke yapacak yer kalmadı. Vatandaşın ‘Seçimden önce yapılırsa yapılır yoksa yapılmaz' algısı vardı. Bu algıyı ortadan kaldırmak için çalışmalarımızı seçimden sonra hızlı bir şekilde yapmaya çalıştık. Kilit parke döşeme konusunda sonuca ulaştık. Artık kilit parke ihtiyacı olan yer kalmadı." dedi.

Asfaltla ilgili sorunların olduğunu ifade eden Okay, "Kuruluşumuzun 3. ayından itibaren asfalt dökmeye başladık. Geçen yıl haziran ayında asfalt dökmeye başladık. Kendi asfalt presimizin kafi gelmeyeceğini bildiğimiz için, aylık 10 bin ton kapasitemizin yeterli olmayacağını bildiğimiz için 80 bin ton asfalt ihale ettik. Kasım ayında elimizde 160 ila 170 bin ton asfalt olmasını planlıyoruz. Bu da 1 milyon metrekare asfalt demek. İnşallah yazın sonuna kadar bu hizmeti gerçekleştireceğiz. Bu asfaltlama çalışmamızı başarıyla tamamladığımız takdirde sokak aralarımız ve kırsal bölgelerimiz dahil hiç kimsenin asfalt sorunu kalmayacak. Özellikle kırsal alanlarımızdaki 40'a yakın mahalleye çocuk oyun parklarını seçimden önce yerleştirmiş bulunuyoruz. Altyapı ile ilgili sorunları olan özellikle Bertiz bölgesinde sorun olan mahallelerimiz var. Önümüzdeki 2-3 aylık sürede en uzak bölgemiz olan Bertiz bölgesinde asfalt, kilit parke ve altyapı ile ilgili sorunları çözmüş olacağız." dedi.

Dulkadiroğlu'nda gerçekleştirdikleri dönüşümleri vatandaşların hissedeceğini belirten Okay, "Şimdi kısa bir Dulkadiroğlu gezintisi yapan herkes bu değişiklikleri hissediyor. Seçim sürecinde en çok üzerinde durduğumuz konulardan biri Dulkadiroğlu İlçemizi doğuya doğru büyütme projemizdi. Şartlar iyileşirse şehrimizin doğuya doğru büyüyeceğini söylemiştik. Yeni bir belediye olduğumuz için belediye, kaymakamlık ve kamu binaları yapmalıyız. Bedir Hoca Bulvarı'ndan 370 metre kuzeydeki bölgede belediye, kaymakamlık, kültür merkezi gibi binaları oluşturacak arsa elde etmiş olduk. Hem de orada çeki düzen vererek üst standartta yapılaşmanın olmasını hedefledik. Şu anda bu hedefimize doğru sorunsuz bir şekilde ilerliyoruz. Malumunuz bunun belli süreçleri var. Kendi belediyemizdeki meclis askı süreci, büyükşehirde meclis askı süreci derken son aşamaya geldik. Önümüzdeki aydaki meclisten geçtikten sonra tapulama çalışmalarımıza başlayacağız." dedi.

Dış görünüm itibariyle Osmanlı dokusunu yansıtan bir Kamu Binaları Külliyesi (yerleşkesi) yapmayı planladıklarını belirten Okay, "Belediye binası ve diğer kamu binaları bir araya getirerek Türkiye'nin ilk Kamu Külliyesini yapmak bize nasip olacak inşallah. Yılbaşına yakın ihale edeceğiz, 2 yıllık bir süreç içerisinde Dulkadiroğlu Belediyesi ve diğer kamu kuruluşlarının tamamını gerçekleştirmiş olacağız. Vatandaşın da Dulkadiroğlu semtine çekidüzen verilmesi konusunda beklentisi vardı, orada bir cazibe oluşturmaya ihtiyaç vardı. Bu beklentiyi karşılamaya yönelik faaliyet planlarımızda bir sıkıntı yok. Koordinatörlük ile ilgili yapabileceğimiz en iyi çalışmaları gerçekleştiriyoruz." dedi.

Bütçe imkanlarının fazla olmadığını ifade eden Okay, "Bizim bölgemizdeki gece ve gündüz nüfus farkı. 220 bin nüfusa sahibiz ama gündüzleri 400 bin nüfusa hizmet ediyoruz. Örneğin sanayi sitesi, sanayi sitesindeki esnafımızın yüzde 80'i Onikişubat ilçesinde oturuyor. Yaklaşık 60 gündür sanayi sitesinde yoğun bir mesai harcıyoruz ve orayı toparlamaya çalışıyoruz. Bu da Dulkadiroğlu belediyemizin zorluğu diyebiliriz. Ama üstesinden gelinmeyecek, yapılamayacak hiçbir şey yok. Temizlik ve yeşillik konusunda iddialı olduğumuzu söylemiştik. Göreve geldiğimizin 5. Ayından itibaren kırsal alanlarımız dahil tüm alanlarımızdaki temizlik ekibi çalışmalarımızı tamamladık. Çöplerimizi periyodik bir şekilde topluyoruz. Bayat ekmek ve atık yağların geri dönüştürülmesiyle ilgili çalışmalar yaptık. Vatandaşlarımız tarafından fazlasıyla kabul gördü. Bölgemizdeki tek sorumluluk, bizim Onikişubat bölgesiyle ilgili sorumluluğumuz olmadığı için kendi bölgemize odaklandık. Bundan dolayı kaynaklarımızı verimli bir şekilde kullanarak bölgemizi değiştirecek, dönüştürecek süreçleri hep beraber vatandaşa hissettirecek çalışmaları da yapmış bulunuyoruz. İnşallah bu 5 yıllık süreçte çeşitli taahhüt ve projelerimiz vardı bunların gayet güzel bir şekilde yolunda ilerlemesi için uğraşıyoruz." dedi.

Kar Festivalleri'nin vatandaşlara Yedi Kuyular bölgesini keşfettirdiğini dile getiren Okay, "Çevre illerimizden gelen turistlerimiz de Yedi Kuyuları keşfetti. Şehir merkezine bu kadar yakın olup 2100 metre yükseklikte, 5-6 ay boyunca yoğun kar bulunan bir başka yer yok şu anda. Buralarla ilgili eksikliklerimiz var. Geçtiğimiz yıl düzenlenen kar festivalinde trafik tıkandı. Bu kadar yoğun ilgi beklemiyorduk. O yolları genişletmeyi ve alternatif yollar oluşturmayı planlıyoruz. Böylece geçen yıl ki aksaklıklarımızın olmaması için büyükşehir belediyemizle çalışmalar yapmaya başladık. Kar festivali ile Büyükşehir Belediyemizin kayak tesisi ile Yedi Kuyular bölgesini sadece hemşerilerimizin değil turistlerimizin de keşfetmesini inşallah sağlayacağız." dedi.

Dulkadiroğlu'nun tarihi bir bölge olduğunu ifade eden Okay, "Çok sayıda tarihi eserlerimiz ve konaklarımız var. Kahramanmaraş'ın tarihi bizim bölgemizde, Kahramanmaraş'ın tüm eski mahalleleri bizim bölgemizde. Bahsi geçen konaklarla ilgili çalışmalar yapacağımızı söylemiştik. 2 konağı satın aldık. En kısa zamanda bunun yenilemesini (restorasyonunu) başlatacağız. Her yıl 5 konağı satın alıp sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşarak konaklarımızı vatandaşlarımıza açmayı hedefliyoruz Bir diğer projemiz, mutfak müzesi satın aldığımız bir konağı mutfak müzeği yapacağız. 2 gün önce kalkınma ajansından geçti. Yaklaşık 700 bin TL finansmanını kalkınma ajansı sağlayacak ve mutfak müzesini Kahramanmaraş'ta bir ilk olacak şekilde kazandırmış olacağız." dedi. (SAFA GAYRET)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —