Spor yapmayı alışkanlık haline getirmemiz gerektiğini dile getiren Paçacı, "Bazı toplumlarda insanlar spor yapmayı su içmek yemek yemek kadar gündelik hayata yedirmişler. Örneğin Japonya'da çalışan insanlar iş yerlerine yarım saat önce gidip işlerlerinin alt katında bulunan spor salonunda egzersizle güne başlıyorlar ardından üst kata çıkarak çalışmaya başlıyorlar. Bu istenildiğinde spor yapılabileceğinin en somut örneği. Ülkemizde iş yerlerinin alt katında spor salonu yok evet ama insanlar günlük olmasa da haftada birkaç gün iş çıkışından sonra bir saatini spor salonunda geçirebilirler. Uzmanlar sporla geçirilen bu saate Kurtarılmış zaman' adını veriyorlar. Dinimizde Bugün Allah için ne yaptın?' sorusu var ya, sağlığımız için buna benzer şu soruyu her gün soralım, Bugün kendin için ne yaptın?' zaten kendi için hiçbir şey yapmayanlar Allah için de hiçbir şey yapamazlar. Hayatımız çalışmakla geçiyor, temizlikti çoluktu çocuktu bunların peşinde koşuşturuyoruz sonra hastalıklarla uğraşıyoruz." dedi.
Hareket etmekle egzersiz yapmak arasında fark olduğunu ifade eden Paçacı, "İnsanlar şunun ayrımını yapamıyor. Hareket ve egzersiz ayrı şeylerdir. Örneğin anne öğrencilerim diyorlar ki Hocam akşama kadar çocukların peşinde, ev işlerinde koşturuyorum ama bu kadar harekete rağmen zayıflayamıyorum.' Bu koşuşturmayla egzersiz yapmak aynı şey değil. Günlük ev ve iş hayatındaki hareket ile spor salonunda yapılan egzersiz arasında fark var. Günlük hayattaki hareket ne kadar temposu yüksek olursa olsun yıprandırmaktan öteye geçemez ama egzersiz gençleştirici ve dinçleştiricidir." dedi.
SPOR SİHİRLİ BİR DEĞNEK DEĞİL
Birden bire zayıflamanın mümkün olmadığını belirten Paçacı, "Yorulmadan, yemekten kısmadan egzersizleri düzenli olarak takip etmeden zayıflamak, sağlıklı olmak mümkün değil. Spor devamlılık ve istek işidir. Kişiler spor yaptıkları zaman kısa sürede elde ettikleri sonuçlarla yetinmeyip düzenli olarak yaptıkları egzersizleri sürdürmeliler. Yerçekimi diye bir gerçek var. Her ne kadar yerçekimine karşı direnç uygulasak da süreklilik arz eden yerçekimi vücudumuzda sarkmalara neden olacak. Spor yaparak bu sarkmaları en aza indirmek mümkün. Düzenli olarak spor yapan kadınlar ileri yaşlarda bile genç kızlara taş çıkarıyor. Gerçi günümüzdeki genç kızların vücutlarını ideal vücut olarak gösteremiyoruz, egzersiz yapmadıkları ve yediklerine dikkat etmedikleri için hiç de fit ve sağlıklı vücutlara sahip değiller. Günümüzde hareketsizliğe bağlı olarak çocuklarda bile cilt sorunlarıyla, yırtıklarla karşılaşıyoruz." dedi.
İNTERNETTEN ÖĞRENİLEN EGZERSİZLER SAĞLIĞINIZDAN EDEBİLİR
Her bilginin sağlıklı bir şekilde zayıflatmayacağını belirten Paçacı, "İnternetten öğrenilen egzersizlerin sağlığı tehdit edebileceğini belirten Paçacı, "Bazı hareketler çok basit gibi görünse de bel fıtığı gibi ciddi sorunlara sebep olabilir. Belediye'nin parklara yerleştirdiği egzersiz aletleri de aynı şekilde tehlikeli olabiliyor. Aletle yapılan sporlarda yapılacak çok küçük bir hata zincirleme bir sorun başlatabilir. Bu gibi spor aktiviteleri bir antrenör ya da bilirkişi gözetiminde yapılmalı." dedi. (SAFA GAYRET)