Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Mehmet Bilgiç Menengiç (yabani fıstık) ağacının meyvelerinden elde edilen kahvenin, insan sağlığı için yararlı olduğunu, kafein içermediğini ve yüzde 100 doğal olduğunu söyledi.
Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Mehmet Bilgiç, ``Menengiç meyvesinin bileşiminde E ve B grubu vitaminler ile sodyum, potasyum, fosfor, kalsiyum, demir, magnezyum, çinko, bakır, mangan, selenyum, kadminyum gibi önemli mineral ve elementler bulunuyor. Aynı zamanda protein, yağ, besinsel lif, doymamış yağ asitleri ve mineral maddeler açısından da son derece faydalı bir bitkidir`` dedi.
Bilgiç, menengicin halk arasında egzema, astım, ishal, sarılık, mide ağrısı gibi sağlık sorunlarının tedavisinde de kullanıldığını belirtti.
Günümüzde en yaygın kahve türü olarak karşımıza çıkan menengiç kahvesinin nefes darlığı, solunum yolları, ses teli, hazım problemleri gibi pek çok hastalığın tedavisinde etkin olarak kullanıldığını anlatan Bilgiç şu bilgileri verdi.
``Menengiç kahvesinin faydalarına baktığımızda kronik mide rahatsızlıklarını ve midedeki ağrıları geçirir. Akciğer iltihaplarını temizler. Menengiçin septik özelliği vardır. Nefes darlığına, bronşite, balgama, öksürüğe karşı faydalıdır. Ses tellerine iyi gelir. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Ayak terlemelerini keser. Ağız kokusunu giderir. Saçların daha canlı ve gür olmasını sağlar. İdrar söktürür ve böbrek kumların dökülmesini sağlar. Böbrek ve safra kesesi taşlarını düşürür. İnce bağırsakta glikoz emilimini azaltır ve kan şekerinin yükselmesini önler. Vücudun her alanındaki kan akışını hızlandırır. Kalbi kuvvetlendirir. Beden ve zihni kuvvetlendirir. B,C,E vitaminleri bakamından zengindir. Ağız salyasının kesilmesini sağlar. Dalak için yararlıdır. Türk kahvesine göre daha yumuşak bir tada sahip olan menengiç kahvesinin, antioksidan ve fenolik bileşenleri sayesinde vücudu kansere ve yaşlanmaya karşı koruyucu etkiye sahiptir.``
Bilgiç yaptığı açıklamada ``Menengiç ağacının Türkiyenin Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesinin dağlık kırsal kesimlerinde ekimi yapılmadan ekolojik olarak yetiştiğini aktaran Bilgiç, ancak ticari kaygılar sebebiyle aşılama yapılan menengiç ağaçları, fıstık ağacına dönüştürülüyor`` dedi.
Fıtığın tüketim alanın fazla olmasından dolayı sirkülasyonun fazla olduğunu aktaran Bilgiç, Doğada yabani olarak yetişen menengiçlerin toplanmasının ve işlenmesinin zorluğuda göz önüne alınınca aşılamanın kaçınılmaz olduğunu belirtti.
Ülkemizin doğal bitki örtüsünün bir parçası olan Menengiç, yörelere göre Çitlenbik, Çıtlık, Çitemik, Çedene, Bıttım gibi farklı isimler almıştır.
YAĞI DA SABUN YAPIMINDA KULLANILIYOR
Bıttım sabunu, kostik ve menengiç (bıttım) yağından
yapılır.
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Mehmet Bilgiç; Tabiat eczanesinin bize sunduğu şifa kaynağı bıttım yağı karışımı ile yapılan bu sabun, Egzama ve Mantar gibi cilt hastalıklarının yanı sıra Kepeği, deri dökülmelerini ve saç dökülmelerini önleyici faktöre sahip. Bıttım sabunu, bölgede `Botan sabunu` olarak bilinmektedir. Saçları besliyor ve yumuşak hale getiriyor. Saç dökülmesini önlüyor ve beyaz saçlara doğal güç vererek, siyahlaşmasına neden olduğu biliniyor`` dedi.(SİBEL ATICI)