Tarihin tozlu raflarında kaybolmak istemeyen çömlekçiler yoğun çaba harcıyor. Neredeyse insanlık tarihiyle yaşıt olan çömlekçiliği baba mesleği olarak devam ettiren Kemal Dertli unutulmaya yüz tutmuş bu mesleği yaşatmaya çalıştığını belirtti.
Kahramanmaraş Tarihi Kapalı Çarşıda Çömlek satışı yapan esnaf Kemal Dertli, şuanda satmış olduğumuz çömlekler Türkiyede yaklaşık 7 - 8 ilde yapılıyor. Bizdeki ürünleri Nevşehir avanos, Eskişehir-Mihalıçcık, Bitlis-Bozhöyük ve Kınık köylerinden toparlıyoruz. Kiremit tavaları daha çok lokantalara versekte evde kullanıma son derece uygun doğal ve yöresel ürünler olduğu için sağlığa herhangi bir zararları yoktur.Yoğut kapları, güveç tepsileri ve tencereleri, sütlaç kaseleri olan topraktan yapılan bu ürünlerin ev fırınları, taş fırınlar ve ateşte kullanımında 800 dereceye kadar dayandığını belirtti.
Yaklaşık 35 yıldır bu işi yaptığını açıklayan Dertli, evde pişirmeye yönelik kullanılan bütün metal eşyaların topraktan yapılmış ürünlerinin ellerinde mevcut olduğunu, su konulan testilerin sudaki kireci emip suyu berraklaştırdığını da sözlerine ekledi. (SİBEL ATICI)