Sağlık Müdürlüğü'nden Gazetemize Bilgi Notu

8 Temmuz Çarşamba 2015 tarihli 5186 sayılı gazetemizde yayınlanan, Son kullanma tarihi geçen ilaçlar dönüştürülmesi veya imha edilmesi ile ilgili haberimize Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü'nden bilgi notu geldi.

Sağlık Müdürlüğü
Gazetemize gönderilen Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Coşkun imzalı bilgi notu şöyle; "Kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına Son kullanma tarihi geçen ilaçlarla ilgili tarafımıza gönderilen mevzuat prosedürleri şunlar, Sağlık Bakanlığı'nın 83/2015 sayılı genelgesine istinaden Sağlık Müdürlüğü'nün miadı geçmiş ilaçlarda sorumlu olduğu yerler sadece tıbbi atık üreten kurum ve kuruluşlardan kaynaklanan farmasötik atıkları kapsamaktadır. (Bu kapsamda sadece eczane, ecza deposu ve hastanelerden miadı geçmiş yeşil ve kırmızı reçeteye tabi ilaçlar kabul edilmektedir)

Bu atıklar tehlikeli ve tıbbi atık statüsünde olduğundan bu konuda yetkili kurum olan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün kontrolünde olması gerekmektedir.

İl Sağlık Müdürlüğü'nün vatandaşlardan miadı geçmiş veya geçmemiş ilaç toplamasına dair mevzuatımızda konuyla ilgili hüküm bulunmamakla birlikte Müdürlüğümüzce buna dair iş ve işlemler yapılmamaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Gazetemizde yayınlanan "Son Kullanma Tarihi Geçen İlaçlar" başlıklı haberimiz ise şöyle,

Gazetemize konuşan Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Coşkun, vatandaşların son kullanma tarihi geçmiş ilaçları götürebileceği merkezler hakkında bilgi verdi.

Konuyla ilgili İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Coşkun, "Vatandaşın son kullanma tarihi geçmiş ilaçları imha ettirmek için ücret karşılığında imha eden merkezlere teslim etmesi gerekiyor. Ancak bunun şu anda bir aracı kurum yok. Bazı illerde Belediye'ler bu konuda aracılık üstleniyorlar. Biz İl Sağlık Müdürlüğü olarak dilekçeyle başvurup atık ilaçlarını teslim eden eczacılardan atık ilaç kabul ediyoruz ancak bireysel vatandaşlardan atık ilaç kabul etmiyoruz." dedi.

Eczacılardan aldığımız bilgilere göre birkaç yıldır son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar yok edilmek veya geri dönüştürülmek üzere vatandaş tarafından eczanelere kabul edilmiyor. Sağlık Ocaklarına başvuran vatandaşlar da Büyükşehir Belediyesi ve İl Sağlık Müdürlüğü'ne yönlendiriliyor. Büyükşehir Belediyesi'nden alınan bilgiye göre, son kullanma tarihi geçmiş ilaçları İl Sağlık Müdürlüğü bizzat topluyor. Eskisi gibi atık ilaç toplama merkezleri oluşturmuyor. (SAFA GAYRET)



1

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu

2

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

3

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boyut geliyor!

4

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşattı

5

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı! 77-66’lık Zafer